I SORG: - Kanskje stillhet er den best responsen på denne fryktelige tragedien, sier Kasia Warchol (23) til Dagbladet etter søndagsmessa.
I SORG: - Kanskje stillhet er den best responsen på denne fryktelige tragedien, sier Kasia Warchol (23) til Dagbladet etter søndagsmessa.Vis mer

«Dette blir for mye. Min far gråt»

Sammen med tusenvis av landsmenn søkte Kasia (23) trøst under søndagsmessa i polske Wraclow.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||WROCLAW, POLEN (Dagbladet): St. Elisabeth-kirka, midt i sentrum av polske Wraclow, var i formiddag fylt til randen av mennesker som var samlet for å minnes de døde etter den fryktelig flystyrten i Smolensk.

- Kanskje stillhet er den best responsen på denne fryktelige tragedien, sier Kasia Warchol (23) til Dagbladet etter søndagsmessa.

I Polen ble det i går erklært nasjonal landesorg fram til 17.april.

Ba for de døde
- Jeg har jo sett disse menneskene på tv hver dag. Det er snakk om nesten hundre menneskeliv som har gått tapt i løpet av bare et øyeblikk. Vi ber for de døde, sier Kasia.

SAMMEN I SORGEN: Folk kom sammen i St. Elisabeth-kirka for å minnes de døde. Alle foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet
SAMMEN I SORGEN: Folk kom sammen i St. Elisabeth-kirka for å minnes de døde. Alle foto: Jon Terje Hellgren Hansen/Dagbladet Vis mer

Inne i kirka er det trangt, stadig flere lister seg inn fra sidedørene. Sangen fra alteret fyller skipet i kirka.

- Dette blir for mye. Min far gråt, sier Kasia og rister på hodet da hun forteller om hvordan familien fikk den tragiske nyheten.

- Jeg er bare 23 år. Jeg har allerede opplevd at en pave dør. Og nå landets president og nesten hele makteliten. Det er godt å komme til messe. Jeg prøver virkelig å ta dette inn over meg, men det er ufattelig, sier hun.

STERKT: Sangen fra alteret fyller skipet i kirka.
STERKT: Sangen fra alteret fyller skipet i kirka. Vis mer

- Gode eksempler
Midt i kirka står presten og skriker ut sin fortvilelse over gårsdagens drama, hvor president Lech Kaczynski og store deler av polsk maktelite døde i flykrasjet.

- Presidenten og biskopen var patrioter og de var rettroende. De var gode eksempler for oss alle, sier han.

Menighetens mumlende svar til presten høres mer ut som fjerne drønn. Like ved står et stort portrett av Kaczynski og et av biskop Tadeusz Ploski, hærens egen og speidernes øverste beskytter.

- SJOKK: - Det var et stort sjokk. Jeg er ikke så veldig religiøs av meg, men i dag ville jeg gå til messe, sier Joanna Rodzdzestwienska (22) til Dagbladet.
- SJOKK: - Det var et stort sjokk. Jeg er ikke så veldig religiøs av meg, men i dag ville jeg gå til messe, sier Joanna Rodzdzestwienska (22) til Dagbladet. Vis mer

Hedret biskopen
Etter messa fylles plassen utenfor kirka raskt opp. En ring dannes av speidere i uniform. Stadig flere kommer til. Utenfor kirka er nå hele plassen en stor ring av mennesker som holder hender.

- Det var et stort sjokk. Jeg er ikke så veldig religiøs av meg, men i dag ville jeg gå til messe, sier Joanna Rodzdzestwienska (22) til Dagbladet.

Blant dem som står i ring er Joannas venn og speider, Adrian Stojewski (18).

Hedret biskopen

SMÅ SOM STORE: Både barn og voksne møttes for å sørge sammen i kirka.
SMÅ SOM STORE: Både barn og voksne møttes for å sørge sammen i kirka. Vis mer

- De tar farvel med biskopen. Han var speidernes høye beskytter, forklarer hun.

Plutselig er alle andre stille. De i ringen har ett minutts stillhet. Bare Joanna snakker engasjert videre.

- Presidenten er ikke en av mine favorittpolitikere. Da liker jeg bedre statsministeren. Men i dag er alt annerledes. Nå står vi sammen, sier hun.

Mengden utenfor kirka løser seg opp. Tilbake brenner fortsatt lyktene sørgende polakker har tent over sine døde.

I RING: Utenfor kirka dannet det seg en stor ring av mennesker som holdt hender.
I RING: Utenfor kirka dannet det seg en stor ring av mennesker som holdt hender. Vis mer