HEVER TAKET: Justisminister Grete Faremo foreslår å heve taket for voldsoffererstatning fra 40 til 60 G.
Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
HEVER TAKET: Justisminister Grete Faremo foreslår å heve taket for voldsoffererstatning fra 40 til 60 G. Foto: Fredrik Varfjell / ScanpixVis mer

Dette blir forskjellen i erstatningen

Voldsutsatt i desember 2010: krav på opptil 3,16 millioner. Voldsutsatt i januar 2011: krav på opptil 4,75 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag foreslo regjeringen å heve taket for voldsoffererstatningen fra 40 til 60 G. De nye endringene skal ha tilbakevirkende kraft til 1. januar 2011. Dermed er ofrene fra 22. juli i fjor ivaretatt i de nye forslagene.

Etter dagens satser tilsvarer 40 ganger grunnbeløpet i folketrygda 3 168 640 kroner. 60 G tilsvarer 4 752 960 kroner.

Varsler kamp Forslagene regnes å bli vedtatt i Stortinget, men Fremskrittspartiet varsler kamp om den tilbakevirkende kraften.

- Dette vil være urimelig for de som ble utsatt for en voldshandling i desember 2010, sier Frps Hans Frode Asmyhr i Justiskomiteen på Stortinget til Dagbladet.

Han mener de nye endringene burde ha tilbakevirkende kraft for alle som ikke har fått sin søknad om voldsoffererstatning ferdigbehandlet.

- Alle saker som ikke er ferdigbehandlet bør omfattes av de nye endringene, sier han.

Samtidig understreker han at han er glad for endringene.

- Dette er først og fremst en gledens dag for alle voldsofre. Vi mener at fravikelsesbestemmelsen for de som kan få mer enn 60 G ikke bør være streng, sier han.

- Grundig drøftet Justisminister Grete Faremo sier hun har forståelse for at spørsmålene om tilbakevirkende kraft kommer.

- Dette er et spørsmål som er grundig drøftet. Samtidig er det slik at erstatning vil heretter utmåles etter de samme kriteriene som tidligere, sier Faremo til Dagbladet.

Hun legger til at få saker når helt opp til erstatningstaket og at det er naturlig at grensa må settes et sted.

I endringene åpner det for unntakstilfeller der voldsofferet kan få utmålt høyere erstatning enn 60 G. Åpningen er ment å være en sikkerhetsventil for å sikre at voldsofre får dekket sitt tap med utgangspunkt i en alminnelig levestandard, sa justisminister Grete Faremo på en pressekonferanse i dag.

Unntakene er spesielt myntet på å fange opp de yngste voldsofrene som vil måtte ha spesielle behov etter handlingen de var utsatt for, opplyser hun.

Terrorsaken I terrorsaken vil ofrene og de pårørende få utbetalt erstatning via Kontoret for voldsoffererstatning.

Bistandsadvokatene ønsker at ti såkalte pilotsaker skal prøves for retten i forbindelse med straffesaken mot Breivik, og at de skal sette presedens for de øvrige sakene. Advokat Christian Lundin, som leder gruppa som jobber med pilotsakene, ønsker at kravene om oppreisning skal behandles først, og at det er for tidlig å utmåle menerstatningen og erstatningen for det økonomiske tapet.

Psykiater Are Holen og psykolog Dagfinn Winje er oppnevnt som som sakkyndige for ofrene etter 22. juli. De sakkyndige skal vurdere skadefølger for følgende grupper:

• Personer som var i eller ved Regjeringskvartalet da bomben eksploderte.
• Personer som var på Utøya da handlingen fant sted.
• Personer som ga bisto i redningsaksjonen både ved Regjeringskvartalet og ved Utøya.
• Etterlatte ved dødsfall.
• Pårørende etter psykiske og fysiske plager.

Anders Behring Breivik har for øvrig et erstatningsansvar uavhengig om han blir dømt som tilregnelig eller ikke.

Dagens lovendringsforslag innebærer for øvrig også en formalisering av ordningen med en eller flere koordinerende bistandsadvokater i straffesaker, slik det har vært i terrorsaken.

VARSLER KAMP: Frps Hans Frode Asmyhr ønsker at endringene skal ha tilbakevirkende kraft for flere.
FOTO: KRISTER SØRBØ / SCANPIX
VARSLER KAMP: Frps Hans Frode Asmyhr ønsker at endringene skal ha tilbakevirkende kraft for flere. FOTO: KRISTER SØRBØ / SCANPIX Vis mer