Dronning Elizabeth er død:

Dette blir hun nå

Kong Charles III tar over tronen i Storbritannia. Slik omtaler man fra nå av hans kone.

TRONER ØVERST: I 2005 giftet daværende prins Charles seg med sin Camilla. Nå blir de konge og dronning. Foto: Reuters / NTB
TRONER ØVERST: I 2005 giftet daværende prins Charles seg med sin Camilla. Nå blir de konge og dronning. Foto: Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Etter at dronning Elizabeths død ble annonsert torsdag, er det klart at kong Charles III tar over tronen i Storbritannia. Fredag kveld vil han holde sin første tale for folket etter dronningens død.

En nasjonal sørgeperiode på ti dager er i gang, og en nøye og lenge planlagt plan blir satt ut i live.

To alternativer

Det offisielle budskapet om dronningens død ble slått opp på porten til den kongelige residensen i den britiske hovedstaden torsdag. Der ble samtidig Charles og hans kone, Camilla Parker Bowles, omtalt som det nye kongeparet.

Seniorrådgiver Erlend Lønnum i Språkrådet sier til Dagbladet at man i utgangspunktet har to alternativer når man nå skal omtale kong Charles IIIs kone.

- Både dronning og dronninggemalinne blir riktig. Gemalinne har vært i bruk i norsk lenge, men det brukes bare i slike helt sjeldne sammenhenger. Det beste vil være å omtale henne som dronning. Det britiske kongehuset bruker queen consort, forklarer Lønnum.

GÅTT BORT: Storbritannias lengstsittende monark ble 96 år gammel. Slik var hennes liv. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Engelsk og norsk

Han legger til at definisjonene for gemal og gemalinne brukes om henholdsvis mann og kvinne. Han kjenner ikke til tilfeller der gemal har vært brukt om kvinne på norsk.

- Men jeg kan heller ikke avvise at slike tilfeller finnes, eller at det er ei naturlig utvikling. Gemalinne bør uansett være trygt, sier Lønnum, men legger til:

- Spørsmålet er vel likevel om ikke queen consort til vanlig vil bli dronning på norsk. Den norske dronninga kan jo omtales som queen consort på engelsk, og tilsvarende med for eksempel dronningene i Spania og Sverige.

MELDING: Huw Edwards i BBC meldte at dronning Elisabeth II døde torsdag 8. september. Det ble løst på denne måten. Video: BBC Vis mer

Også i det offisielle dødsbudskapet som ble slått opp ved Buckingham Palace etter dronning Elizabeths død, ble Charles og Camilla omtalt som konge og dronning.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer