SKREV AVSKJEDSBREV: Høyre-ordfører Jens Johan Hjort takket av med et rasende og fortvilet brev til statsminister Erna Solberg.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
SKREV AVSKJEDSBREV: Høyre-ordfører Jens Johan Hjort takket av med et rasende og fortvilet brev til statsminister Erna Solberg. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix Vis mer

- Dette blir jeg bare nødt til å følge opp

Avtroppende Høyre-ordfører om svaret fra Erna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Tidligere Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H) takket for seg med et opprørt brev brev til statsminister Erna Solberg onsdag, publisert i Nordlys.

I brevet kritiserer han norske utlendingsmyndigheter kraftig, og ber statsministeren om å ta grep. Torsdag kveld kom svaret fra Solberg. Hun takker Hjort for hans engasjement som ordfører, og skriver videre:

- Jeg forstår at du og andre i samfunnet engasjerer dere sterkt i enkeltsaker, det har jeg full forståelse og respekt for. Det vil alltid være vanskelig å ta avskjed med mennesker man har fått en relasjon til, og som av ulike grunner blir tvunget til å bryte opp fra sitt liv her i Norge. Som politikere skal vi alltid ta slike synspunkter på alvor.

- Når det gjelder spørsmål om enkeltsaker og håndteringen av konkrete utvisningssaker må dette besvares av utlendingsmyndighetene, skriver hun videre.

- Svarer ikke Bakgrunnen for Hjorts kritiske avskjedsbrev til statsministeren er behandlingen av nigerianske Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue (26), som ble tvangsutsendt fra Norge i slutten av september etter fire år i landet.

Dagbladet har tidligere omtalt 26-åringens historie, etter at han ble pågrepet av politiet første gang og sendt til Trandum.

Den nylig avgåtte ordføreren sier til Dagbladet at han har stor forståelse for at statsministeren ikke kan gå inn i enkeltsaker.

- Men hun svarer jo dessverre ikke på mitt generelle spørsmål knyttet til det som jeg oppfatter som et generelt problem i denne type saker, så dette blir jeg bare nødt til å følge opp, sier han.

Mange henvendelser Hjort forteller videre at han i løpet av dagen har fått svært mange henvendelser fra mennesker som sier at de kjenner seg igjen i hans beskrivelser.

- Dette kan jo bekrefte mine antydninger om at dette kan dreie seg om et mønster, sier han.

- Jeg får heller gjøre en systematisering av dette og komme tilbake med en ytterligere konkretisering, men jeg kommer ikke til å slippe dette.

- Jeg må studere Ernas svar i detalj før jeg bestemmer meg for hvordan jeg håndterer dette videre, legger han til.

- Ekstra viktig nå I brevet poengterer Solberg at det i den aktuelle saken ble gitt avslag om asyl i 2012.

- Det er et eksempel på at for å opprettholde respekten for asylinstituttet, er det viktig at de som ikke har beskyttelsesbehov overholder plikten til å forlate Norge. Dette blir ikke mindre viktig i en tid vi opplever stor tilstrømning av asylsøkere, og hvor mange av de som nå kommer har rett til beskyttelse i Norge, skriver hun.

Hjort mener imidlertid at flyktningkrisa gjør hans oppfordring om en kritisk gjennomgang av utlendingsmyndighetenes håndtering av utsendelsessaker særlig viktig akkurat nå.

- Dette er jo ekstra viktig i en situasjon hvor vi får veldig mange til Norge som søker om asyl.

SVARER PÅ BREV: Statsminister Erna Solberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SVARER PÅ BREV: Statsminister Erna Solberg. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer