- DETTE BLIR MIN SISTE REISE

Den tidligere kirkeasylanten Ali Roberto Kholgh Mozaffar (17) er overbevist om at den sju timer lange flyturen fra Frankfurt til Teheran blir hans siste reise. - Jeg kommer til å bli drept, sier 17-åringen. Ifølge TV2 ble Ali satt i forvaring da han ankom Iran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 21 timer har Ali Robertos mange hundre støttespillere kjempet med alle midler. Men de tapte så det suste.

Nøyaktig klokka 18.15 i går kveld forlot 17-åringen flyplassen i Frankfurt med kurs for Teheran.

- Det er vanvittig å sende ham ut av landet så fort. Hans mentale tilstand er fortsatt svært alvorlig, sier barnepsykiater Jon Lange til Dagbladet.
Natt til i går undersøkte den anerkjente legen og psykiateren Ali Roberto i en varetektscelle på Oslo politikammer.

- Nå ser jeg tre muligheter: Han kan bli drept, ta sitt eget liv eller komme seg tilbake til Norge på en finurlig måte. Det siste skjer nok desverre ikke, sier Lange.

Alene i Iran

Dagbladet fikk snakke med Ali Roberto via bekjente før han forlot Norge og Fornebu klokka 12.45 i går formiddag.

17-åringen ble tatt inn bakveien på flyplassen fordi han ikke skulle bli sett av de rundt 100 demonstrantene som hadde samlet seg i avgangshallen.

- Hva skal jeg gjøre nå? Jeg har ingen framtid. Jeg er ikke ønsket i Iran fordi jeg har konvertert til kristendommen.

- Jeg har heller ingen steder å gjøre av meg - hvis jeg i det hele tatt kommer meg ut av flyplassområdet i Teheran, sier Ali Roberto.

Både han selv og vergen, Angelika Gutch-van der Bijl, hevder at Ali Robertos familie ikke befinner seg i Teheran. Justisminister Aud-Inger Aure, som selv ga orde om utsendelsen, hevder det motsatte.

- Forrige gang han ble sendt ut av landet, fant han heller ikke foreldrene sine, sier vergen.

Fanatiske grupper

To regjeringskontrollerte aviser i Iran har kritisert både Ali Roberto og norske myndigheter i spaltene.

- Ali Roberto er blitt hengt ut som en person som selger sin religion for å få opphold i Norge. Det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg hva som kan skje med gutten. Det finnes mange fanatiske grupper der nede, sier Ali Robertos advokat, Jon Rud til Dagbladet.
Advokaten har kjempet den unge iranerens sak i både byråkratiet og rettssystemet. Nå må han medgi at slaget er tapt. 24. mai starter en ny ankesak i lagmannsretten, men denne gangen uten hovedpersonene selv til stede.

I joggesko

Ali Roberto ble hentet med rå makt av fire eller fem sivilkledde politimenn på kirketaket til Kristensamfunnet i Oslo sentrum lørdag ettermiddag.

Han tilbrakte hele natt til søndag i en varektscelle på Oslo politikammer. Til tross for heftige og høylytte protester ble han transportert ut av landet 21 timer etter pågripelsen.

Sokkeløs i joggeskoene og bare iført joggedress ble han satt på et SAS-fly til København. Deretter gikk turen til Frankfurt før han skulle lande i Teheran ved 01-tida natt til i dag.

På samtlige flyplasser ble pressen nektet å snakke med den tidligere asylanten.

Etter det Dagbladet får opplyst, skal han ha forholdt seg rolig under transporten. Med i følget var to polititjenestemenn fra utlendingsseksjonen ved Oslo politikammer og en lege.

Men ingen kunne seint i går kveld fortelle med sikkerhet hva som ventet Ali Roberto i hans tidligere hjemland.

Feil land - feil tro

- Norsk politi vil rett og slett sette ham igjen på flyplassen i Teheran, mener advokat Jon Rud.

- Jeg vet ikke noe om hva som skjer når de kommer til Teheran. Detaljene blir vel utformet ved ankomst, sier visepolitimester Sveinung Sponheim ved Oslo politikammer til Dagbladet.

Ali Roberto selv er overbevist om at han vil aldri se Norge eller vennene igjen.

I TYSKLAND

NYTTELØST: Demonstrantene klarte ikke å hindre utkastelsen av Ali.