Kongsberg-rettssaken

Dette blir sentralt

Nå starter rettssaken mot Espen Andersen Bråthen (38), som drepte fem personer i Kongsberg.

KONGSBERG: Espen Andersen Bråthen er tiltalt for å ha drept fem personer i Kongsberg, 13. oktober 2022. Video: NTB / Dagbladet. Reporter: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det var 13. oktober i fjor at Espen Andersen Bråthen (38), bevæpnet med kniver og pil og bue, gikk til angrep på tilfeldige forbipasserende i Kongsberg.

Gun Marith Madsen (78), Hanne Merethe Englund (56), Liv Berit Borge (75), Gunnar Erling Sauve (75) og Andrea Meyer (52) ble brutalt drept.

Onsdag møter Bråthen i retten, tiltalt for fem drap, elleve drapsforsøk og 13 tilfeller av grove trusler. Det er 28 fornærmede i saken.

38-åringen har erkjent de faktiske forholdene, og uttalt at han angrer.

Påtalemyndigheten er av den oppfatning at Bråthen var utilregnelig på handlingstidspunktet, og har varslet at det vil nedlegges påstand om tvungent psykisk helsevern.

Kongsberg-drapene: Dette er ofrene

Gunnar Erling Sauve (75)

Liv Berit Borge (75)

Gun Marith Madsen (78)

Andrea Meyer (52)

Hanne Merethe Englund (56)

Les om ofrene

Foto av kjøleskap

Statsadvokat Andreas Christiansen skal gjennom fire uker føre saken i Buskerud tingrett. 48 personer skal forklare seg i saken, inkludert tre sakkyndige.

De tre - psykiaterne Harald Brauer, Helge Haugerud og psykologspesialist Knut-Petter Sætre Langlo - har tidligere konkludert med at Bråthen har en psykisk lidelse.

Det er over 100 dokumenter i saken, som inkluderer åstedsrapporter, våpen-undersøkelser, foto av Bråthens kjøleskap og Youtube-videoer.

Det er planlagt at Espen Andersen Bråthen starter sin forklaring allerede på rettens første dag.

- Påtalemyndigheten legger opp til en bevisførsel som skal belyse de temaer som vi mener aktualiserer seg i denne saken. Det legges opp til å belyse blant annet faktum, farepotensial ved bruk av pil og bue og forhold som er av betydning for å vurdere hvorvidt det er grunnlag for dom på tvungent psykisk helsevern, sier Christiansen til Dagbladet.

Pil og bue-rapport

Det går fram av tiltalebeslutningen av påtalemyndigheten mener at pil og bue-skytinga kunne ha fått et dødelig utfall for de fornærmede.

Lege Cathrine Olufsen ved Oslo universitetssykehus er hentet inn som sakkyndig vitne om farepotensialet til pil og bue.

I tillegg har Per Olav Rusås vært oppnevnt som sakkyndig av politiet under etterforskningen i forbindelse med undersøkelser av pil og bue og farepotensial. Øistein Olsen fra Kripos har gjort krimtekniske undersøkelser. De to sistnevnte skal legge fram en felles rapport i retten.

- Jeg er aktiv bueskyttetrener og er engasjert i forskjellige roller i bueskytterforbundet. I tillegg har jeg en doktorgrad i mekanikk, som er læren om krefter, bevegelser og likevekt, sier Rusås til TV 2 om hvorfor han er engasjert av påtalemyndigheten i saken.

NYE DETALJER: I over 34 minutter gikk Espen Andersen Bråthen (37) gjennom Kongsberg sentrum væpnet med flere våpen, deriblant pil og bue. Slik var ferden hans gjennom byen. Reporter: Amanda Nordhagen Walnum. Foto: Julie Tran / Bjørn Langsem / Lars Eivind Bones / Dagbladet / NTB Vis mer

- Stor belastning

Statsadvokaten sier til Dagbladet at han ikke ønsker å gå noe nærmere inn på omstendigheter knyttet til hendelsesforløpet, eventuelt motiv og hvorvidt det framstår som en planlagt handling eller ikke.

- Dette er temaer vi vil komme tilbake til under rettssaken og vår bevisførsel, sier han.

Koordinerende bistandsadvokat Astrid Røkeberg forklarer at de pårørende og fornærmede ønsker mest mulig ro.

- Saken er en stor belastning for de etterlatte og fornærmede. Klientene er informert om hvordan saken skal gjennomføres og om sine rettigheter. Det er viktig for våre klienter at saken blir gjennomført på en verdig måte, sier hun.

På spørsmål om hva de tenker om en mulig dom på tvungent psykisk helsevern, svarer hun:

- Noen av de etterlatte og fornærmede har gitt uttrykk for at en dom på tvungent psykisk helsevern vil føles mer uforutsigbar med tanke på framtida.

- Berører mange

- Vi vet at dette er en sak som berører mange, hvor det blant annet er mange fornærmede. Vi vil forsøke å få saken gjennomført på en verdig måte og er opptatte av at de impliserte føler seg ivaretatt, sier statsadvokaten.

Han understreker at det er retten som skal vurdere tiltalebeslutningen og reaksjonsspørsmålet.

- Vi vil prosedere på det vi mener er riktig ut fra saken slik den vil stå seg i retten. Av den grunn har ikke jeg på nåværende tidspunkt noen kommentar til hvordan andre vil oppleve en forskuttert domsslutning.

BESLAG: Her gjør politi og krimteknikere beslag i boligen til Espen Andersen Bråthen 18. oktober. Video: Nina Hansen Vis mer

Christiansen forklarer at tiltalens innhold og grunnlag er basert på en samlet vurdering av sakens dokumenter, og at de sakkyndiges erklæring er et element i dette.

Dagbladet har vært i kontakt med forsvarer Fredrik Neumann, som ikke ønsker å kommentere saken. Bråthen er innlagt på psykiatrisk institusjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer