Dette blir siste glimt av Norge

Alle må snakke engelsk på jobb når Kongsvinger fengsel får bare utenlandske fanger.

SISTE UTSIKT MOT NORGE:  Fengselsmurer og granskog blir siste bildet av Norge for alle fangene ved Konsgvinger fengsel på Vardåsen fra 2013. Her fra høysikkerhetsavdelingen i fengselet. FOTO: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET.
SISTE UTSIKT MOT NORGE: Fengselsmurer og granskog blir siste bildet av Norge for alle fangene ved Konsgvinger fengsel på Vardåsen fra 2013. Her fra høysikkerhetsavdelingen i fengselet. FOTO: JOHN T. PEDERSEN / DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Her er landets første fengsel utelukkende for utenlandske fanger som skal sendes ut av Norge rett etter soning - eller sone deler av norsk straff i sitt hjemland.

I Justisdepartementets budsjettforslag blir alle de 97 soningsplassene ved Kongsvinger fengsel i Vardåsen øremerket utenlandske innsatte.

Nå er det om lag 70 norske fanger i fengselet, mens resten fylles opp av innsatte fra om lag 20 nasjoner.

Totalt er det 3 400 innsatte som soner i norske fengsler. Hver tredje innsatt - pr. i dag 1 179 - av disse fangene er utenlandske statsborgere, opplyser Justisdepartementet.

Engelsk på jobb - Dette innebærer store endringer allerede fra i høst for alle de 106 fast ansatte og de 40-50 andre som jobber her. Blant annet skal vi gå vi over fra norsk til engelsk som offisielt arbeidsspråk. Og derfor må vi straks sjekke behovet for engelskundervisning til ansatte, sier fengselsleder Gaute Enger ved Kongsvinger fengsel til Dagbladet.

Fengselet blir ikke automatisk en «verstinganstalt», men gi plass til fanger som krever både høy og lav sikkerhet.

- Utenlandske fanger som skal utvises, skal ikke tilbakeføres til det norske samfunnet. Og innholdet i soningen skal tilpasses en slik virkelighet, sier justisminister Grete Faremo i en kommentar til forslaget om å gjøre Kongsvinger til spesialfengsel.

Soning i hjemlandet Regjeringen jobber også for å inngå avtaler om soningsoverføring med flere land enn Romania, Litauen og Latvia. Avtalene om overføring av fanger gjelder allerede for Romania og Latvia, og avtalen med Litauen skal etter planen settes i kraft i høst.

Regjeringen peker blant annet på at det vil bli lettere å samle mange tolketjenester på ett sted som Kongsvinger.

Fengselslederen peker også på andre utfordringer enn språk for å drive Kongsvinger fengsel som en soningsanstalt for innsatte som skal rett ut av landet.

Nye aktiviteter - Det blir endringer både med skole, mat og religion. Etter internasjonal lov må vi ta hensyn til alle grupper innsatte. Og vi må nok legge om aktiviteten ved noen av de fem verkstedene her. Der driver vi nå mye aktivitet som kan være nyttig i vårt norske sivile samfunn, sier Gaute Enger.

Det er Kongsvinger fengsels «moderne» avdeling i Luftforsvarets tidligere anlegg på Vardåsen som blir spesialanstalt allerede fra 2013.

Det gamle fengselet fra 1860-tallet i sentrum med 20 soningsplasser blir som før.

250 flere ut Regjeringen skal øke bevilgnignen til Utlendingsdirektoratet (UDI) og politiet med 20 millioner kroner neste år for å øke antall returer av personer med ulovlig opphold i landet.

I år har målet vært å sende ut 6 650 personer med ulovlig ophold.  I 2013 skal dette tallet øke med 250 personer og i 2014 med ytterligere 300, ifølge statsbudsjettet.

Utlendingsnemnda (UNE) får 25 millioner kroner mer å redusere saksbehandlingstiden for asylsøkere - særlig der barn er involvert.

FRA LUFTFORSVAR TIL FENGSEL:  Kongsvinger fengsel anstalt for utenlandske fanger var fram til 2001 base for Luftforsvaret. Foto: Kriminalomsorgen.
FRA LUFTFORSVAR TIL FENGSEL: Kongsvinger fengsel anstalt for utenlandske fanger var fram til 2001 base for Luftforsvaret. Foto: Kriminalomsorgen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer