Eirik Jensen – Gjermund Cappelen

Dette blir slagene i retten:
- Bevisene holder ikke

Eirik Jensen og hans advokater mener det ikke finnes bevis for å dømme den tidligere polititoppen.

ANKESAK: I morgen starter ankesaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i Borgarting lagmannsrett. Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men endte med å bli dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og narkotikasmugling i en av norgeshistoriens mest omtale rettssaker. Video: Nicolai Delebekk Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I fjor høst - mandag 18. september falt dommen i Oslo tingrett mot Eirik Jensen. Oslo tingrett dømte den tidligere politioverbetjenten til 21 års fengsel – lovens strengeste straff for medvirkning til innførsel av hasj, grov korrupsjon og flere brudd på våpenloven.

OSLO TINGRETT: Knusende dom for Eirik Jensen, som i Oslo tingrett i dag ble dømt til 21 år i fengsel. Her leser dommer Kim Heger opp straffeutmålingen. Video: NTB Scanpix Vis mer

I et omfattende ankeskrift til Borgarting lagmannsrett, forsøker advokat-teamet til Eirik Jensen å radbrekke dommen fra Oslo tingrett og tingrettsdommer Kim Heger. Tirsdag starter ankesaken i Borgarting lagmannsrett – da skal en lekmannsjury vurdere om Eirik Jensen er skyldig.

Aktoratets hovedvitne, medtiltalte Gjermund Cappelen, ble i Oslo tingrett dømt til 15 års fengsel. Cappelen har ikke anket på skyldspørsmålet, men mener han har fått for streng straff. Cappelen har derfor bare anket straffeutmålingen.

- Ingen enkeltstående bevis

Jensen og advokatene er av den oppfatning at Oslo tingretts bevisvurderinger av påstandene om narkotika og korrupsjon er feil.

RISIKERER 21: Eirik Jensen risikerer 21-års fengsel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
RISIKERER 21: Eirik Jensen risikerer 21-års fengsel. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I anken heter det:

«Det er på det rene at det ikke finnes noen avgjørende enkeltstående bevis som avgjør verken post I (narkotika, red.anm.) eller II (korrupsjon, red.anm.). Tiltalebeslutningen bygget på en økonomianalyse som skulle synliggjøre perioden 2004-2013, og som også dannet den avgrensning i tid som tiltalen har fått ved sin utforming. Denne økonomianalyse ble satt til side av retten som ikke å ha beviskraft i hovedsak fordi de påståtte avvikene var så små over den aktuelle tidsperioden at det ikke ga retten noe av verdi. Et eventuelt avvik kunne heller ikke knyttes til Cappelen med det strafferettslige bevisbyrdekrav».

Jensen og advokatene reagerer videre på tingrettens tilnærming til bevistemaene i saken.

I anken heter det:

«Tingretten … bygger sin dom på den utgangshypotese at Eirik Jensen visste at Cappelen drev stort med hasjimport, og at hans øvrige gjøremål den aktuelle 10-års perioden må sees i dette lys. Når retten legger til grunn at han visste dette, bygger den på uttalelser fra andre polititjenestemenn og vitners angivelige kunnskap, og utleder at Jensen må ha hatt samme kunnskap».

Uenig med retten

Advokatene er også uenig i det de beskriver som rettens delkonklusjon.

«Tingretten foretar deretter en delkonklusjon som den finner tilstrekkelig til å anse Jensen skyldig i narkotikaanklagen ved at Jensen har medvirket ved at han i egenskap av å være ansatt i politiet har unnlatt å gripe inn mot Cappelen. Denne lovforståelsen er vi uenige i».

FÅR KRITIKK: I anken til Eirik Jensen får dommer Kim Heger kritikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FÅR KRITIKK: I anken til Eirik Jensen får dommer Kim Heger kritikk. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Advokatene til Eirik Jensen legger også vekt på at - etter deres mening – Oslo tingrett går lengre enn Borgarting lagmannsrett gjør i dommen fra 18. april 2017 i det som tidligere har blitt omtalt som oppbevaringssaken.

Da behandlet Borgarting lagmannsrett en annen del av den omfattende narkotikasaken mot Gjermund Cappelen og flere andre tiltalte. Da ble straffeutmålingen mot Cappelen satt på vent, slik at han i straffesaken mot ham og Jensen skulle få en samlet dom.

BEVIS: Gjermund Cappelen og hans forklaring er påtalemyndighetens viktigste bevis mot Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BEVIS: Gjermund Cappelen og hans forklaring er påtalemyndighetens viktigste bevis mot Eirik Jensen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I dommen fra Borgarting lagmannsrett nedjusteres Cappelens forklaring, og retten legger et lavere kvantum til grunn enn hva Cappelen har forklart – der Cappelens forklaring ikke støttes av andre bevis.

I anken heter det også:

«Tingretten har også flere steder ved gjennomgang av de enkelte del streker og underpunkter bemerket at det ikke foreligger konkrete bevis eller støttebevis, mens man likevel «etter en helhetsvurdering» … velger å legge alt til grunn».

Rykter

Der dommen i Oslo tingrett drøfter Eirik Jensens eventuelle medvirkning, reagerer advokatene til Jensen på det de mener er rykter.

I anken heter det:

«Det gjennomgås en del rykter som har versert om Jensen, likevel slik at retten uteglemmer å gjengi at flere av disse har vært etterforsket, og er henlagt som intet straffbart forhold».

Og videre heter det:

«Det framstår som overraskende at retten ikke avfeiet rykter som bevis uten nærmere gjengivelse, da de heller ikke var fokus for særlig motbevis-førsel ut fra rettens signaler under hovedforhandlingen om at dette var uten interesse i en sak som krever konkrete bevis».

Korrupsjon

Det stilles også spørsmål ved korrupsjonsdelen av dommen fra Oslo tingrett. Jensen ble funnet skyldig i å ha mottatt to klokker til en verdi 17 800 kroner, oppussing av et bad til 200 000 kroner og for å ha mottatt 450 000 kroner i kontanter.

Eirik Jensen og hans advokater bestrider korrupsjonsdelen av dommen, og i anken heter det:

«Det er underlig at denne post er tatt med fra rettens side, men bærer litt preg av å «få med alt» som er mulig».

GODT FORBEREDT: Advokat John Christian Elden og hans forsvarerkolleger har i flere måneder forberedt seg til straffesaken mot Eirik Jensen. Foto: Andreas Lekang
GODT FORBEREDT: Advokat John Christian Elden og hans forsvarerkolleger har i flere måneder forberedt seg til straffesaken mot Eirik Jensen. Foto: Andreas Lekang Vis mer

Da straffesaken mot politioverbetjent Eirik Jensen ble behandlet i Oslo tingrett, ble flere av forsvarets vitner avskåret fra å vitne. Etter hva Dagbladet erfarer ønsker forsvaret å avhøre disse vitnene i lagmannsretten. Advokatene mener vitnemålene er viktige for å få saken opplyst.

Saker som Jensen hadde jobbet med i politiet ble også avskåret fra å bli omtalt i Oslo tingrett. Blant annet et strengt hemmelig prosjekt.

I anken skriver advokat John Christian Elden:

«Videre påberopes at det er feil at Jensen er nektet å gjennomføre bevisførsel om sitt arbeid med det hemmelige prosjekt».

Elden mener Oslo tingretts nektelse er i strid med straffeprosessloven, Grunnloven og Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK).

Det er ventet at rettsforhandlingene vil holde på fram til februar 2019.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer