- Dette blir tøft for ekteskapet

SKIEN FENGSEL, besøksrom 2 (Dagbladet): Per og Veronica Orderud var glade fordi de fikk sone sammen i Skien fengsel - og raser nå mot at de likevel ikke får berøre hverandre på minst ti år under soningen. I dette første intervjuet sammen snakker de åpent med Dagbladet om sexryktene, soningsforholdene, ekteskapet og framtida til Orderud gård.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møtte i går ekteparet Orderud i Skien fengsel - få timer etter at de hadde fått beskjeden om at dommen på 21 års fengsel blir stående. Ekteparet vil nå kjempe for å få saken gjenopptatt. De er sjokkert over at påtalemyndigheten ikke vil etterforske barnålssporet, den mystiske 180-samtalen og hårsporene i attentatsakene.

Det er bare Kristin Kirkemo Haukeland som får prøve sin sak for Høyesterett.

Knust

- Jeg er så fryktelig skuffet og helt knust, understreker Per Orderud med tårer i øynene.

Han sier det for tredje gang i løpet av samtalen. Dagbladet sitter to og en halv time på besøksrom 2 i Skien fengsel.

Intervjuet starter med at Veronica Orderud går til frontalangrep på Høyesterett.

- Jeg har hatt en helt annerledes tankeprosess enn Per når det gjelder anken. Jeg har ikke tro på rettssystemet. Høyesterett består av en gjeng stokk konservative personer. Vi to hadde absolutt den beste anken, hevder Veronica.

Ekteparet vil selv betale for undersøkelser av barnåler som ble funnet på en sokk og en parykk tilhørende Kristin Kirkemo Haukeland. De kritiserer rettssystemet, forsvarere, mediene, samt deler av Kirkemo- og Orderud-familien. Ekteparet hevder også at etterforskerne ved Sørum lensmannskontor, dommer Trond Våpenstad i herredsretten og to av fagdommerne i Eidsivating lagmannsrett var forutinntatt.

- Kjedelig og trøtt 30-åring

- Jeg har fått et heksestempel helt fra begynnelsen. Men i virkeligheten er jeg er en kjedelig og trøtt 30-åring. Ingen der ute som tror de kjenner meg gjennom mediebeskrivelsene, vet hvordan jeg egentlig er, sier Veronica.

- Per ble i retten beskrevet som en tøffelhelt og du som kynisk og manipulerende?

- Har du snakket med Gisli Gudjonsson (den islandske professoren som gjorde psykologiske undersøkelser av ekteparet, red.anm.)? Jeg følte at han så rett gjennom meg, og hans konklusjoner stemte ikke med denne definisjonen, svarer Veronica.

Per overtar:

- Jeg er ikke så svak som jeg er blitt framstilt, og jeg lar meg ikke overkjøre. Jeg har kjempet og kjempet hele tida - også mot min advokat Harald Stabell.

- Det er lansert teorier om at Per ikke visste hva som skjedde i kårboligen?

- Folk tror jeg har dopet Per ned. Hvor får de sånne ideer fra? spør Veronica.

- Den teorien kan jeg utelukke, sier Per.

Per Orderud sier han fortsatt har tro på at vi en gang får vite sannheten om hva som skjedde i kårboligen da søsteren og hans foreldre ble likvidert. Kona er ikke like sikker.

- Kristin var i kårboligen

- Så lenge Kristin ikke endrer forklaringer, får vi nok ikke vite det, mener Veronica.

- Hevder du at Kristin Kirkemo Haukeland var inne i kårboligen og skjøt?

- Jeg vet ikke hvem som skjøt, men slik som saken har utviklet seg tror jeg Kristin var på åstedet drapsnatta, hevder Veronica.

- Hva tror dere Lars Grønnerød vet?

- Jeg tror ikke Lars har gjort så veldig mye mer enn å redde Kristin. Lars skulle ført saken i rettssystemet på lag med oss. Vi tror Lars også vet noe om hva som skjedde i kårboligen. Og vi tror han vet noe om alibiet til Kristin. Vi håper ikke kjærligheten hans til Kristin varer i 18 år, svarer Veronica.

Sviktet av familien

- Det er fryktelig tungt å bli sviktet av sin egen familie, sier de.

Veronica fortsetter:

- Saken handlet ikke bare om vår troverdighet, men også våre familiemedlemmers troverdighet. Jeg har familiemedlemmer som skiftet forklaringer underveis for å få meg dømt. Hadde jeg sittet på utsiden og hørt de fantasifulle beskrivelsene, ville jeg nok også trodd at Orderud-ekteparet ikke er rett på en flekk, og at vi er spinnville hele gjengen. Av og til må jeg klype meg selv i armen for ikke å tro at jeg er den heksa jeg er framstilt som i media, sier Veronica.

- Men du løp jo etter en dame med rive?

- Ja, den historien er sann, men hun angrep bikkja vår, svarer hun.

Så brudebildet på veggen

Per Orderud har tårer i øynene og puster tungt når han får spørsmål om sine drepte foreldre.

- Jeg var ofte på graven til min mor og far etter at vi slapp ut av varetekt. Jeg synes ofrene har fått lite respekt. Blant annet ble likbildene lagt ut til spott og spe for alle i rettssalen. Til og med barn var til stede. Det er så lite verdig, sier Per.

Veronica berører ektemannens arm.

- Det var skikkelig guffent å være inne i kårboligen da hele retten var på åstedet under lagmannsrettssaken. Folk gikk og tråkket over blodsporene. Og i stua hang fortsatt bryllupsbilde av meg og Per, fortsetter Veronica.

Per ser opp og sier lavt:

- Det var på en måte ganske fint å se at brudebildet fortsatt hang der. Det sier mye om forholdet jeg hadde til mine foreldre.

Om ekteskapet

Ekteparet ser på hverandre når de får spørsmål om ekteskapet. Per svarer kjapt:

- Det kommer til å holde.

Veronica kikker bort på ektemannen, berører hånda hans og sier:

- Det kommer til å bli vanskelig.

Per er forbannet og føler seg lurt av fengselsmyndighetene.

- Vi blir nektet noen form for samvær. På Ullersmo ble jeg forespeilet at det i Skien var muligheter for parsoning. Her i fengslet nekter de for det. Parsoning ligger i så fall mange år fram i tid. Jeg trodde vi fikk noen timer alene i uka på et besøksrom. Slik er det ikke blitt, sier Per.

Veronica hever stemmen:

- Vi får lov til å se hverandre én time hver dag i luftegården. Og der får vi ikke lov til å berøre hverandre eller gi kjærtegn. Vi får bare lov å snakke sammen. Det er ikke vanskelig å forestille seg at det blir tøft for ekteskapet, sier Veronica.

Daglig leder Karl Gustav Knudsen i Skien fengsel bekrefter at Per og Veronica ikke får lov til å berøre, klemme, kysse eller gi hverandre andre kjærtegn. Han bekrefter at det vil bli slik i flere år.

- De har ingen særfordeler. I utgangspunktet er parsoning et tilbud man kan søke om på slutten av soningen. Dette behandles etter søknad. Dette handler ikke om at man får dobbeltrom, men har muligheten til felles rehabilitering og besøk. De må da eventuelt sone i hver sin avdeling, sier Knudsen.

Det betyr at ekteparet nå ikke engang får være sammen på datarommet.

Sexrykter

Per har fra celle C56 bestemt seg for ikke å gi opp kampen for å beholde Orderud gård.

- Jeg ønsker å flytte tilbake en gang, sier Per. Han forteller at det ikke er noen god idé å rive ned kårboligen.

- Minnene kommer alltid til å stå der, selv om huset forsvinner. De kan man ikke brenne bort, sier han. Veronica tar ekteskapsringen av og på.

- Jeg tror det blir vanskelig å flytte tilbake. Alt har blitt så negativt med Orderud gård, selv om vi ble godt mottatt på Sørumsand etter at vi slapp ut fra varetekt, sier Veronica.

Nå er hun oppgitt over alle ryktene som svirrer på utsiden av murene.

Midt under ankesaken skrev ukebladet Se og Hør at Veronica hadde fått en nær venn i fengslet.

- Dette er bare tull. Det gikk også rykter under saken at jeg hadde et forhold til min forsvarer Frode Sulland. Det viser bare hvordan denne saken har tatt av, sier Veronica.

Per rister på hodet.

- Jeg skjønner ikke hvor folk tar det fra, sier han.

- Flere komikere nevner stadig Orderud-saken. Det florerer med vitser og tekstmeldinger. Hva synes dere om det?

- Det er lavmål. Norske komikere tråkker på dem som ligger nede. Du ser for eksempel aldri britiske komikere gjøre det samme, mener Per.

Veronica innrømmer imidlertid at hun har en stor porsjon galgenhumor.

- Jeg lo godt da Harald Eia og Bård Tufte Johansen lagde en sketsj om juleselskapet. Men det virker som om vi er fritt vilt. Det er ingen begrensninger for hva komikere kan si om oss. Injurielovgivningen er satt til side. Når for eksempel Thomas Giertsen gjør narr av oss, så sier det mer om ham enn om meg. Han er representant for en lavpannet humor, men han er jo også blitt millionær så vidt jeg har sett, sier Veronica.

Ville ha Holager Andenæs

Veronica Orderud ville egentlig ha avdøde advokat Ole Jacob Bae som forsvarer da ekteparet ble pågrepet i juni 1999. Per Orderud ville ha Cato Schiøtz fordi han «hadde skrevet noe i avisa som han likte». Ekteparet sier at de heller ikke ville ha Harald Stabell som medforsvarer for Per Orderud.

- Ellen Holager Andenæs var førstevalget. Vi ville også hatt Tor Erling Staff i stedet for Harald Stabell, sier Veronica.

Per Orderud er i dag bitter på advokat Harald Stabell.

- Cato Schiøtz ble et gissel da forsvarerstriden kom midt under ankebehandlingen. Harald Stabells subsidiære prosedyre var direkte ødeleggende. Selv etter at jeg sa fra at Stabell ikke skulle uttale seg om saken, sto han fram på TV og sa at vi skiltes som venner. Det blir fryktelig galt. Han gikk mot mitt ønske og han fikk meg dømt til 21 års fengsel, sier Per Orderud.

Ekteparet ser på hverandre.

- Dommen og Høyesterett kjæremålsutvalgs avgjørelse betyr at vi ikke kan berøre hverandre på minst ti år!

SNAKKER UT: Per og Veronica Orderud føler seg forhåndsdømt av mediene, og de mener etterforskere og dommere var forutinntatt. Veronica Orderud tror det blir vanskelig å flytte tilbake til Orderud gård, mens ektemannen sier han en gang ønsker å flytte tilbake.