LEDER OG NESTLEDER: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vant slaget om KrFs veivalg i fjor, forhandlet regjeringsplattform med Høyre, Frp og Venstre og har gått inn i regjeringen. De blir etter alle solemerker leder og første nestleder når landsmøtet velger ny ledelse i april. Ingelin Noresjø fra Nordland og «rød side» er favoritt til å bli andre nestleder. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
LEDER OG NESTLEDER: Kjell Ingolf Ropstad og Olaug Bollestad vant slaget om KrFs veivalg i fjor, forhandlet regjeringsplattform med Høyre, Frp og Venstre og har gått inn i regjeringen. De blir etter alle solemerker leder og første nestleder når landsmøtet velger ny ledelse i april. Ingelin Noresjø fra Nordland og «rød side» er favoritt til å bli andre nestleder. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

KrF-toppen etter Knut Arild Hareide

Dette blir trolig KrFs ledertrio

Mens Dag Inge Ulstein er KrFs «røde»mann i regjeringen, ligger Ingelin Noresjø fra Nordland an til å bli «rød» dame i partiledelsen.

FAVORITT: «Rød» dame inn i KrF-ledelsen: Ingelin Noresjø er favoritt til å bli ny nestleder. Foto: Nordland fylkeskommune.
FAVORITT: «Rød» dame inn i KrF-ledelsen: Ingelin Noresjø er favoritt til å bli ny nestleder. Foto: Nordland fylkeskommune. Vis mer

Fylkeslagenes frist for å komme med forslag gikk ut 1. februar. Valgkomiteen har møte til uka.

I den mest opphetede debatten om KrFs retningsvalg i fjor høst og ikke minst abortutspillet til Ropstad sa flere sentrale KrF-ere rett ut at Ropstad ikke ville være en samlende lederkandidat.

- Ikke samlende

Ropstad og den andre nestlederen, Olaug Bollestads, tette kontakt med Høyre og særlig Ropstads offensive bruk av abortsaken i maktkampen i partiet, slo dårlig an på rød side.

Dette blir trolig KrFs ledertrio

- Etter den perioden vi har lagt bak oss, vil ikke Ropstad bli oppfattet som en samlende leder. Hvis Hareide ikke fortsetter, peker vi på Hans Olav Syversen, sa fylkesleder i Hedmark, Oluf Maurud til Dagbladet i fjor høst.

I første runde sendte mange inn forslag på Hans Olav Syversen. Men Syversen har gjentatte ganger sagt at han ikke er aktuell. Konstituert leder Olaug Bollestad har pekt på Ropstad.

OMBESTEMTE SEG: Fylkesleder i KrF Nordland, Ingelin Noresjø, ville i utgangspunktet i regjering med Høyre og Frp. Nå har hun ombestemt seg. Video: Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

- Ropstad eneste kandidat

Nå ser det ut til at partiet samler seg om Ropstad som ny leder, og velger 33 år gamle Ropstad til ny leder på landsmøtet 26.-28. april i Stavanger.

Kari Bjørnhaug, sentralstyremedlem fra Trøndelag på «rød» side i striden om veivalget, sier at hun nå forholder seg til at Ropstad er den eneste lederkandidaten.

- Fylkesstyret i Trøndelag har pekt på Ropstad, fordi det er den kandidaten vi har, Valgkomiteen har gjort en jobb, og da blir det sånn, sier hun.

Bollestad har sagt at hun stiller seg til disposisjon for partiet, og fortsetter dermed som nestleder. Som kandidater til det andre nestledervervet er Ingelin Noresjø fra Nordland, Erik Lunde fra Oslo og Ida Lindtveit Røse, tidligere leder av KrFU nå gruppeleder i Oppegård KrF, i bildet.

Forsoning og samling

Utviklingsminister Dag Inge Ulstein, som sto på «rød»side i retningsvalget, har vært lansert, men har sagt nei.

Noresjø og Lunde sto på «rød» side i kampen, mens Lindtveit Røse sto på den «blå» siden. Etter den opprivende striden i høst har begge sider snakket mye om forsoning og samling av partiet, ikke minst var det tema på partiets strategikonferanse i januar. Det taler for Noresjø eller Lunde.

Lunde, som var satt i KrFs forhandlingsdelegasjon på Granavolden, er teolog, har lang fartstid i partiet, har skrevet bøker om ideologiske og kristendemokratiske spørsmål og er nå gruppeleder for KrF i Oslo.

Han har nå meldt flytting til Agder, noe som kan tale mot hans kandidatur. Ropstad kommer fra Agder, det gjør også partiets nye parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan.

Parti for hele landet

Noresjø er leder for Nordland KRrF, og mange i KrF er opptatt av at partiet nå ikke bare blir et parti for Sør- og Vestlandet.

- Veivalget KrF har tatt og prosessen vi har vært gjennom vil prege organisasjonen en god stund framover. Våre medlemmer følger med på hvordan balansen i partiet blir og hvordan ulike meninger blir representert.

Nå må vil stå sammen om det som samler oss, nemlig politikken. For at det skal være mulig å fokusere på politikken, må personkabalene være klokt sammensatt. Både regjeringsapparat, partiledelse og sentralstyre må reflektere bredden i KrF, både politisk og geografisk. KrF må klare å bygge organisasjon og styrke seg i alle deler av landet, sier Noresjø.

- Nå er vi sterkest på Vestlandet og Sørlandet, men målet er jo å styrke seg i alle deler av landet. Dersom mitt kandidatur, som både en politisk og geografisk stemme fra Nord-Norge, kan bidra til dette, så stiller jeg meg til rådighet, sier Noresjø.