KJEMPETURBIN: Sway skal bygge denne i Øygarden kommune i Hordaland. Rotorbladene er 145 meter i diameter, og turbinen skal produsere 10 megawatt. Illustrasjon: Sway.
KJEMPETURBIN: Sway skal bygge denne i Øygarden kommune i Hordaland. Rotorbladene er 145 meter i diameter, og turbinen skal produsere 10 megawatt. Illustrasjon: Sway.Vis mer

Dette blir verdens største vindturbin

Skal bygges ved kysten av Hordaland. Fugleeksperter protesterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Bergens-selskapet Sway AS får 137 millioner statlige kroner til å bygge verdens største vindturbin utenfor kysten av Hordaland.

Enova-tildelingen er tidenes største. Verdens største vindturbin skal produsere 10 megawatt med strøm og skal testes ut på land de neste to årene før den plasseres ut i havet. Diameteren på rotorene vil være på 145 meter.


Gir mye energi
Teknologien bak er ny, og skal gi høyere energiproduksjon og lavere driftskostnader.

- Dette er en milepæl i arbeidet med utviklingen av fremtidens vindkraftteknologi. Dette prosjektet legger til rette for å videreutvikle teknologien for flytende offshore vind framover, sier olje og energiminister Terje Riis-Johansen.

Sway er svært fornøyd med tildelingen.

- Støtten fra Enova kan bidra til å få norsk teknologi helt i front på verdensbasis hva gjelder flytende og bunnfaste offshore vindturbiner, sier Eystein Borgen, administrerende direktør og gründer i SWAY.

- Vil skade fugl
Men prosjektet har også motstandere. Norsk ornitologisk forening og Norsk miljøvernforbund påklaget NVEs konsesjon fra desember i fjor, fordi de mener at den store turbinen kommer i konflikt med verdifulle fuglearter.

- Det er utrolig beklagelig at det ikke er vilje fra myndighetene til å følge opp det som er anbefalingene fra Bern-konvensjonen, sier ornitolog Alf Ottar Folkestad.