Dette blir verdens største vindturbin

Skal bygges ved kysten av Hordaland. Fugleeksperter protesterer.

KJEMPETURBIN: Sway skal bygge denne i Øygarden kommune i Hordaland. Rotorbladene er 145 meter i diameter, og turbinen skal produsere 10 megawatt. Illustrasjon: Sway.
KJEMPETURBIN: Sway skal bygge denne i Øygarden kommune i Hordaland. Rotorbladene er 145 meter i diameter, og turbinen skal produsere 10 megawatt. Illustrasjon: Sway. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Bergens-selskapet Sway AS får 137 millioner statlige kroner til å bygge verdens største vindturbin utenfor kysten av Hordaland.

Enova-tildelingen er tidenes største. Verdens største vindturbin skal produsere 10 megawatt med strøm og skal testes ut på land de neste to årene før den plasseres ut i havet. Diameteren på rotorene vil være på 145 meter.

Gir mye energiTeknologien bak er ny, og skal gi høyere energiproduksjon og lavere driftskostnader.

- Dette er en milepæl i arbeidet med utviklingen av fremtidens vindkraftteknologi. Dette prosjektet legger til rette for å videreutvikle teknologien for flytende offshore vind framover, sier olje og energiminister Terje Riis-Johansen.

Sway er svært fornøyd med tildelingen.

- Støtten fra Enova kan bidra til å få norsk teknologi helt i front på verdensbasis hva gjelder flytende og bunnfaste offshore vindturbiner, sier Eystein Borgen, administrerende direktør og gründer i SWAY.

- Vil skade fugl Men prosjektet har også motstandere. Norsk ornitologisk forening og Norsk miljøvernforbund påklaget NVEs konsesjon fra desember i fjor, fordi de mener at den store turbinen kommer i konflikt med verdifulle fuglearter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer