Dette bomskuddet kostet Sara 32 år i fengsel

Fembarnsmor prøvde å skyte presidenten - nå er fange nr 04851180 løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): September 22. 1975 prøvde Sara Jane Moore (nå 77 år gammel) å drepe daværende president Gerald Ford med en .38-kaliber pistol.

Moore ble pågrepet og dømt til fengsel på livstid. Nå er hun benådet og løslatt med fem års prøvetid, melder San Francisco Chronicle.

Bommet med centimetere

Attentatforsøket til Moore kom bare tre uker etter at Lynette «Squeaky» Fromme, et medlem av banden til drapsdømte Charles Manson, prøvde å ta livet av Ford. Fromme, nå 59 år, soner fortsatt sin livstidsdom, og det er foreløpig ikke aktuelt med noen høring om løslatelse.

På grunn av Frommes attentantforsøk var sikkerheten rundt Ford ekstra tett da han besøkte San Francisco denne høstdagen i 1975. Allikevel kom den venstreekstremistiske fembarnsmoren på skuddhold.

Hun sto plassert ved døren til St. Francis Hotel i San Francisco og ventet på presidenten. Planen hennes var ifølge forsvarsadvokaten å skyte presidenten, for så å hente barna på skolen senere på dagen.

Hun rakk å avfyre et skudd, men bommet, mest sannsynlig fordi Oliver Sipple, en tidligere marinesoldat, tok fatt i armen hennes like før hun skjøt.

- Jeg trodde det var kinaputt. En mann fra Secret Service som sto like ved meg åpnet opp frakken og tok etter våpenet sitt, men trakk det ikke. En kvinne foren meg reiste seg opp slik at jeg ikke kunne se presidenten. Jeg tok kameraet over hodet og fyrte av tre eksponeringer, sier fotografen Gary Fong til SFGate.com

BOMMET MED EN HÅRSBREDD: Den tidligere soldaten Oliver Sipple greide å hindre Moore (bak stolpen) i å drepe Ford. Foto: AP/San Francisco Examiner, Gordon Stone/Scanpix
BOMMET MED EN HÅRSBREDD: Den tidligere soldaten Oliver Sipple greide å hindre Moore (bak stolpen) i å drepe Ford. Foto: AP/San Francisco Examiner, Gordon Stone/Scanpix Vis mer

Regnskapsfører for terrorbande og FBI-informant

Moore hadde ifølge avisen bakgrunn fra radikale miljøer i området rundt San Francisco, og ble i 1974 med som regnskapsfører i terrorgruppen Symbionese Liberation Army (SLA).

SLA er mest berømt for kidnappingen av aviskongedatteren Patricia Hearst, som senere ble et ivrig maskingeværveivende medlem av banden.

Moore skal også ha vært informant for FBI. Hennes forsøk på å drepe Ford kom fire dager etter at Hearst og resten av SLA ble pågrepet i San Francisco.

- Lei meg? Ja og nei

Moore innrømmet straffskyld under rettssaken i 1976. På spørsmål fra Los Angeles Times om hun angret svarte hun følgende.

- Er jeg lei meg fordi jeg forsøkte? Ja og nei. Ja, fordi jeg oppnådde lite mer enn å ødelegge resten av livet mitt. Og, nei, jeg er ikke lei at jeg prøvde, fordi på den tiden framsto det som et korrekt uttrykk for mitt sinne.

I fjor sa Moore at hun var glad hun ikke greide å drepe Ford.

Dette bomskuddet kostet Sara 32 år i fengsel

- Jeg er glad jeg ikke fikk det til. Nå vet jeg at det var galt å prøve.

Ekspresident Ford, som fikk sin posisjon etter Nixons avgang i 1974, døde av naturlige årsaker 26. desember 2006.

OVERLEVDE:</B> President Gerald Ford var centimetere fra å bli truffet men overlevde drapsforsøket. Han døde av naturlige årsaker i 2006.
ANGRER: Moore er nå glad for at hun ikke greideå drepe Ford. Her avbildet på vei til rettssaken i 1975.
LØSLATT NYTTÅRSAFTEN: Sara Jane Moore ble løslatt i går. Bildet er fra en høring i 1975 om foreldreretten til hennes da ni år gamle sønn.