Skatteoppgjør:  De første skal få skattepengene sine allerede onsdag. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/Dagbladet
Skatteoppgjør: De første skal få skattepengene sine allerede onsdag. Foto: OLE C. H. THOMASSEN/DagbladetVis mer

Dette bør du gjøre med skattepengene

- Det er kjedelig, men veldig viktig, sier forbrukerøkonom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag 24.juni er første mulige utbetaling av skattepengene. Forbrukerøkonom Silje Sandmæl oppfordrer folk til å tenke fornuftig og proritere godt.

- Det er viktig å prioritere i riktig rekkefølge, sier Sandmæl.

Betal gjeld Hun sier at man bør betale ned gjeld, før man bruker opp pengene på en fin ferie.

- Betal gjeld, bli kvitt kredittkortgjeld, forbrukslån og ubetalte regninger, sier hun. Skattepengene er også et godt utgangspunkt for langsiktig sparing. Hvis du kan huke av på alle disse punktene, da kan du unne deg litt ekstra til ferien.

Utbetaling i juni Skatteetaten har satt opp to hoveddatoer for når skatteoppgjøret er klart. De fleste privatpersoner, som ikke har spesielle forhold rundt sin privatøkonomi, får utbetaling i slutten av juni.

- De som får skatteoppgjøret i juni og har penger til gode, får disse på konto fra 24. juni og innen to uker, sier Ole Ekhaugen, kommunikasjonsrådgiver Skattedirektoratet.

Komplisert selvangivelse Det neste oppgjøret er i begynnelsen av august. Dette gjelder blant annet selvstendige næringsdrivende og deres ektefelle.

- Helt generelt kan man si at jo mer komplisert selvangivelse du har, jo lenger tid kan det ta å behandle den, sier presseansvarlig i Skatteetaten Anne Kirkhusmo.

Kjedelig, men lurt - Selv om det er veldig kjedelig å bruke penger til å nedbetale gjeld eller sparing, så er det veldig lurt, sier Sandmæl.

I følge DnB sitt forbrukerbarometer, gjør de fleste av oss Sandmæls anbefaler.

Undersøkelsen viser nemlig at i fjor valgte 25 prosent av oss å spare skattepengene, mens 14 prosent brukte pengene på ferie.

- Hvis man lar kredittkortregninga ligge, utsetter man bare problemet og risikerer å gå på en smell etter ferien, sier Sandmæl.

Stikkprøver Selvom første pulje av oppgjøret er klart onsdag, kan det være flere årsaker til at du ikke får skatteoppgjøret ditt nå. Neste mulighet er 5. august.

- Du kan for eksempel være oppført med feil kontaktinfo, være nærningsdrivende eller ektefelle av næringsdrivende, sier Kirkhusmo. Skatteetaten tar også stikkprøver av tilfeldig valgte selvangivelser. Hvis du er en av disse får du også pengene i andre oppgjør, sier hun.

Siste utbetaling av skattepengene er først 14. oktober.

Forbrukerøknomon Silje Sandmæl. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Forbrukerøknomon Silje Sandmæl. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer