Dette bør du gjøre

Både politiet og forskere vet at mange voksne ikke tør gripe inn når de ser barn rane barn. Politiet forteller deg hva du bør gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går skrev Dagbladet om Shaz (14) som er leder for Oslo-gjengen Bichoo. De har laget bråk, ranet og banket opp Securitas-vakter.

- Det rare er at voksne aldri griper inn, fortalte Shaz.

- Vi kjenner tilfeller hvor voksne har sett slike overgrep uten å gripe inn. Dette kan nok være en tendens, sier stasjonssjef Øystein Berger på Majorstua politistasjon.

Risiko

Politiet tør ikke gi råd om at voksne skal gripe fysisk inn.

- Vi har eksempler på folk som har gått imellom og selv blitt skadd. Du risikerer å bli stukket med kniv, sier Øystein Berger. Likevel er det mulig å bry seg.

Dette mener politiet du bør gjøre dersom du er vitne til et barneran eller annet overfall:

Varsle politiet så raskt som mulig.

Bli stående på behørig avstand og iaktta opptrinnet.

Prøv å få med deg det som foregår, og legg merke til gjerningspersonene, slik at du kan gi en beskrivelse av dem seinere.

Forstår ikke

Politiet mener at de voksne ikke alltid forstår hva de er vitner til, og derfor ikke gjør noe.

- Det er ikke alltid synlig vold involvert i slike barneran. Ofrene føler seg likevel tvunget til å gi fra seg eiendeler, forklarer Berger.

Forsker Sturla Falck ved Nova understreker at de ikke har forsket på hvordan voksne reagerer når de er vitne til barneran. Men han har gjort seg noen betraktninger.

- Gjenglederen som uttalte seg i Dagbladet i går, har nok rett. Ofte griper ikke de voksne inn. De er også redde. Man bør bry seg, men man må selvfølgelig vurdere situasjonen. Det kan også være slik at de voksne ikke oppfatter hva som foregår, sier Falck.

FARLIG: Gjenglederen Shaz gikk ut i går og sa at Oslo er farlig for 14-åringer. Han sa også at sjansen er størst for å bli ranet ved T-banestasjonene.