NETTVETT: Ekspertene Dagbladet har snakket med sier det er viktig å tenke over hva du deler med andre på Facebook.  Foto: Jaap Arriens/NurPhoto
NETTVETT: Ekspertene Dagbladet har snakket med sier det er viktig å tenke over hva du deler med andre på Facebook. Foto: Jaap Arriens/NurPhotoVis mer

Dette bør du ikke dele på Facebook

Les ekspertenes råd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Viktig informasjon om deg personlig kan lett spres videre, selv om Facebook sier at de tar datasikkerhet på alvor.

Dagens digitale hverdag gjør det svært enkelt å dele både bilder, video og tekst med andre brukere. Det kan også føre til at noen velger å bruke det kriminelt.

I fjor mottok den digitale tjenesten slettmeg.no 8000 henvendelser av folk som ønsket å slette noe de hadde delt på Internett. Hans Marius Tessem, som driver tjenesten, sier at alvorlighetsgraden er ulik, men hvem som melder fra kommer fra en spesiell målgruppe.

Unge flinkere enn eldre - Det er veldig generasjonsavhengig hva som blir delt på sosiale medier. Unge mediebrukere forstår hva man skal dele og ikke, mens de som er litt eldre forstår ikke konsekvensene, at alt for eksempel blir søkbart, sier Tessem, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring.

Dagbladet har snakket med ekspertene Hans Marius Tessem i slettmeg.no og høyskolelektor Cecilie Staude ved BI. De råder deg til å ikke dele følgende på Facebook:

1. Bilder med ukjent opphav

- Hvem som har opphavsrett til bilder man deler er noe man i første omgang ikke bør tulle seg bort i. Det samme gjelder hvem som er på bildet. Personer må gi samtykke for å bli tatt bilde av, sier Hans Marius Tessem i slettmeg.no.

2. Uheldige grupper

Grupper kan i noen tilfeller endres til uheldige navn. Tessem mener at det er viktig man har en ryddig Facebook-profil.

- Et godt eksempel på dette er at noen var medlem av en gruppe som het «vi som liker å ta bilder av barna våre». Senere ble endret gruppen navn til «vi som liker å tukle med barna våre». Slike ting må man passe på, for det er uheldig å være medlem av en sånn gruppe, sier Hans Marius Tessem.

3. Dine egne barn

... dersom de ikke synes det er greit å bli avbildet. Både Cecilie Staude og Hans Marius Tessem mener det er viktig at man alltid spør om det er greit at barn blir avbildet før man deler det.

4. Klaging på andre

- Én ting er å klage på sitt eget liv, en annen ting er å klage på andre. Å skrive om sure og late tenåringer du selv har i hus bør man heller ta ansikt til ansikt, og dette er ikke noe omverden trenger å vite heller, sier høyskolelektor ved BI, Cecilie Staude.

5. Uhemmet skryt

På den andre enden av «klage/skryte-skalaen» er ønsket om å vise det perfekte liv. Cecilie Staude mener at det er viktigere man finner en balanse enn å skryte av hvor flink du er til en hver tid, både på jobb, skole og fritid.

- Jeg synes man bør tenke seg om dersom man hele tiden skryter hvor vellykket man er. Det beste er å begrense seg litt, sier Staude.

6. Adressen

- Skriver du at du skal på ferie og adressen din er tilgjengelig, er det uheldig dersom det skulle skje et innbrudd, sier Cecilie Staude.

Dette kan også ha en sammenheng med neste punkt:

7. Telefonnummer?

Ved hjelp av telefonnummer på Facebook kan man også spore adressen dersom det ligger tilgjengelig på søketjenster, som 1881. Cecilie Staude mener dette er viktig, mens Hans Marius Tessem mener at det ikke har noe å si.

- Jeg tenker at dersom noen ønsker å gjøre innbrudd i huset ditt kan noen få det likevel, og noen ganger kan det være lurt å ha telefonnummeret tilgjengelig for andre, sier Tessem.

8. Upassende bilder

Et bilde av at du kaster opp gårsdagens middag eller gjør ting du angrer på i fylla, mener Cecilie Staude er svært uheldig, særlig hvis man er i jobbsøkerprosess.

- En ting som også er viktig å huske på når det kommer til bilder, er å ikke drive med sjikane og mobbing av andre personer. Drøye festbilder kan også være uheldige, sier Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring

9. ID-kort

- Dette sier seg vel selv at du ikke skal legge ut bilder av bankkort og personnummer? spør Tessem retorisk.

- Vær restriktiv Selv om det finnes mange gode råd mener begge ekspertene Dagbladet har snakket med at det finnes fordeler og ulemper med alt man deler på Internett.

- Det er viktig å huske på at det du deler offentlig, selv om det er en privat profil. Man må ta høyde for at det man deler, deler man med alle i verden, sier Hans Marius Tessem i slettmeg.no og fortsetter:

- Desto mer du deler, desto mer informasjon har du gjort tilgjengelig. Du gjør deg mer sårbar jo mer du deler, sier han.

Høyskolelektor Cecilie Staude mener en balanse er det viktigste.

- Men for all del; by på deg selv. Man må bare tenke at man er redaktør for sin egen profil og tenke med eget hode hvordan man ønsker å presentere seg selv blant andre, sier Staude.