Dette bør du spise av grønt, fullkorn og kjøtt

Her er forslaget til nye og mer konkrete kostråd til befolkningen.

FREMDELES FEM OM DAGEN: Forslagene til nye kostråd inneholder fremdeles det velkjente rådet, men er også mer konkrete på hva du bør spise av fullkorn, fisk og kjøtt. Foto: Jan Inge Haga
FREMDELES FEM OM DAGEN: Forslagene til nye kostråd inneholder fremdeles det velkjente rådet, men er også mer konkrete på hva du bør spise av fullkorn, fisk og kjøtt. Foto: Jan Inge Haga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): «Fem om dagen» består, men hva er de nye «fire om dagen»? Nasjonalt råd for ernæring har nå lagt fram sine forslag til nye kostråd i et rapportutkast, der det blir flere konkrete anbefalinger om hvor mye man bør spise av fisk, kjøtt og brødprodukter.

Rapporten blir grunnlaget for Helsedirektoratets nye kostråd, som blir lansert høsten 2010.

- Det ligger en omfattende og systematisk dokumentasjon bak rådene. Folk skal ha trygghet i at rådene er basert på det beste faglige grunnlaget, sier professor Rune Blomhoff.

Han er leder for Avdeling for ernæring ved Universitetet i Oslo, og har ledet ekspertgruppen som har jobbet i fire år med rapporten som ligger bak forslaget til 13 nye kostråd.

• Les oppsummeringen av kostrådene her.

Kan gi flere friske årDe nye kostrådene er mer konkrete på hvilke mengder man bør spise av ulike matvarer, og går mer inn på matvarer enn næringsstoffene. 

- Det er viktig at man ikke ser på enkeltrådene isolert, men på helheten. Effekten av å følge disse rådene er at man reduserer risikoen for kroniske sykdommer som diabetes, kreft, overvekt og fedme, sier Blomhoff.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer