Coronavaksine:

Dette bør du velge som «booster»

Å gå for en kombinasjon av vaksiner kan være et pluss, mener FHI. Men det har ikke så mye å si for alle.

VIKTIGST Å TAKKE JA: Hvilken vaksine du velger til tredje dose har ikke så mye å si, mener helsemyndighetene. - Det viktigste er å takke ja, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
VIKTIGST Å TAKKE JA: Hvilken vaksine du velger til tredje dose har ikke så mye å si, mener helsemyndighetene. - Det viktigste er å takke ja, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Etter å ha fått dose to i fjor sommer og høst, er det svært mange som nå står for tur til et tredje stikk. Innen utgangen av uke 2 er det satt som mål at alle over 45 år skal ha fått tilbud om en oppfriskningsdose - også kalt tredje dose eller boosterdose.

Flere steder er kommunene allerede i gang også med yngre aldersgrupper.

I Norge er det mRNA-vaksinene fra Pfizer og Moderna som er i bruk, og mange har fått to doser av en av disse, eller er vaksinert med en kombinasjon.

Om kommunen har tilstrekkelig med doser av begge vaksinene, er det åpnet opp for at man selv kan velge hvilken vaksine man vil ha.

Men hvilken vaksine skal man velge som tredje dose?

- Det spiller ikke så stor rolle. Noen studier peker på at to doser av én vaksine, og én dose av en annen kan gi bredere immunitet. Vi ser at mange velger å ta Moderna-vaksinen som tredje dose, men det viktigste er at man faktisk tar en tredje dose, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet til Dagbladet.

OMIKRON: Foreløpig data viser at deltavarianten ikke gir god beskyttelse mot omikronsmitte. Det sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Vis mer

For etter å ha fått et tredje stikk, og uavhengig av vaksinetype, tar det bare et par dager før beskyttelsen er på samme nivå som rett etter at dose to ble satt, forklarer han.

Kombo kan være lurt

Coronavaksinen fra Moderna, eventuelt i kombinasjon med den fra Pfizer, kan gi et høyere nivå av antistoffer, sier Sara Watle, overlege ved FHI.

IKKE VIKTIG: Sara Watle, overlege i FHI, sier folk bør ta den vaksinen de blir tilbudt, og at det ikke har noe å si hvilken av vaksinene man får for de aller fleste. Foto: Lise Åserud / NTB
IKKE VIKTIG: Sara Watle, overlege i FHI, sier folk bør ta den vaksinen de blir tilbudt, og at det ikke har noe å si hvilken av vaksinene man får for de aller fleste. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer

Men også hun er klar på at det for de aller fleste ikke spiller så stor rolle.

- Høyt antistoffnivå er viktig for beskyttelse mot smitte med de ulike virusvariantene. Det kan være et pluss særlig for den eldre del av befolkningen, eller de med svekket immunforsvar, men for de fleste av oss vil det sannsynligvis ha lite å si, forklarer hun.

- Takk ja til den du får

Begge vaksinene som benyttes i Norge i dag, er såkalte mRNA-vaksiner.

- Det er svært gode vaksiner, som vi beskytter på lik linje.

Ettersom det nå er svært mange som skal få oppfriskningsdose, er det heller ikke sikkert at kommunene har mulighet til å la folk bestemme hvilken av vaksinene de vil ha.

- Det vil da ikke alle steder være tilgjengelig begge vaksinetypene til enhver tid. For å unngå å miste tid anbefaler vi sterkt at alle som nå anbefales oppfriskningsdose takker ja til den coronavaksinen de får tilbud om.

DROP-IN: I Oslo ble det denne uka åpnet for drop-in for innbyggere mellom 18 og 45 år på Stovner vaksinesenter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DROP-IN: I Oslo ble det denne uka åpnet for drop-in for innbyggere mellom 18 og 45 år på Stovner vaksinesenter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Tre forskjellige ikke et problem

Dette gjelder også for personer som i fjor vinter fikk første dose med AstraZeneca-vaksinen, som seinere ble tatt ut av vaksinasjonsprogrammet.

- Vi har god erfaring med å kombinere mRNA-vaksinene. Det samme gjelder kombinasjonen av en dose AstraZeneca-vaksine og en dose av en mRNA-vaksine, sier Watle.

Det er heller ikke noe problem om personer ender opp med tre forskjellige vaksinedoser - for eksempel AstraZeneca, Pfizer og Moderna.

- Vi har god erfaring med å kombinere mRNA-vaksinene. Det samme gjelder kombinasjonen av en dose AstraZeneca-vaksine og en dose av en mRNA-vaksine. Beskyttelsen din mot både smitte og alvorlig sykdom vil bedres etter oppfriskningsdosen, uavhengig av hvilken av det to mRNA-vaksinene du får, sier hun og legger til:

- Det viktigste er at de som anbefales det får en oppfriskningsdose. Og vi tenker det ikke er noe problem at noen da i sum vaksineres med tre ulike coronavaksiner.

OPPFRISKET: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol fikk sin oppfriskningsdose i romjula. Foto: Ned Alley / NTB
OPPFRISKET: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol fikk sin oppfriskningsdose i romjula. Foto: Ned Alley / NTB Vis mer

Ingen nye bivirkninger

Det er heller ikke vist at å kombinere ulike vaksinetyper gir noen andre bivirkninger enn når samme vaksinetype brukes ved alle dosene, sier FHI-overlegen.

Fredag meldte FHI at godt over 1,8 millioner nordmenn har fått en oppfriskningsdose med coronavaksine. Det er foreløpig ikke registrert andre bivirkninger etter tredje dose, enn ved tidligere doser, ifølge Legemiddelverket.

- Erfaringer fra de kliniske studiene, og fra land som har kommet langt i vaksinasjon med oppfriskningsdose, tyder ikke på andre bivirkninger etter en oppfriskningsdose enn det som tidligere er kjent for de to første dosene, sier Watle.

SVARER: Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo, etterlyste svar på intensivkapasiteten. - Hvis vi skal forstå presset, må vi se på hele helsetjenesten, sier Espen Nakstad. Vis mer

For de to første vaksinedosene viste imidlertid Moderna-vaksinen å gi generelt noe mer av de vanlige bivirkningene, sammenlikner med vaksinen fra Pfizer.

- Men da snakker vi om kortvarige bivirkninger som vondt på injeksjonsstedet, kroppssmerter, hodepine, trøtthet og feber, sier Watle.

Både Moderna- og Pfizer-vaksinen kan i sjeldne tilfeller gi hjertebetennelse som bivirkning - en tilstand som kan behandles.

- Den forekommer først og fremst hos yngre personer og litt oftere ved bruk av Moderna-vaksinen enn vaksinen fra BioNTech/Pfizer. I eldre aldersgrupper er dette svært sjelden og det er ikke sett noen forskjell i risiko mellom vaksinene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer