Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette bør du vite om bytterett i julehandelen

Slik sikrer du deg.

Julehandel på julemarkedet i Spikersuppa på Karl Johans gate i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix
Julehandel på julemarkedet i Spikersuppa på Karl Johans gate i Oslo. Foto: Vegard Grøtt / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Får du gavekort til jul eller presanger du vil bytte, er det ett og annet tips Forbrukerrådet har å komme med.

- Bytterett er en ulovfestet rett i forbindelse med jula. Utgangspunktet er at du kan bytte vare mot vare, slik at du kan bytte blusen i den størrelsen som passer deg eller en i en mer passende farge, sier Ingeborg Flønes, som er direktør for forbrukerservice hos Forbrukerrådet, til NTB.

Husk byttelappen For den som skal gi en gave de ikke er sikker på vil falle i smak, er det viktig å få med byttelapp. Føler det byttelapp med gaven, og du ønsker å bytte, så sjekk hvor lenge byttelappen gjelder og hva du får lov til å bytte.

- Har du ikke har noen lapp, ta med kvitteringen rett etter jul så ordner det seg som oftest. Forbrukerrådet får hvert år spørsmål både fra forbrukere og bransjen om hvordan man skal forstå byttereglene. Husk at du også får reklamasjonsrett med gaven, sier Flønes.

Gavekort blir liggende Forbrukerrådet synes det er synd at gavekort for mange millioner kroner blir liggende ubrukt og går ut på dato.

- Vårt budskap er at hvis du vil gi et gavekort så pass på å gi et kort som vil bli brukt, som for eksempel et gavekort i en sportsbutikk til treningsfanatikeren. Når du får et gavekort bør du alltid sjekke vilkårene og utløpsdato, sier direktøren.

Hun viser til at det er fri avtalerett når det gjelder gavekort.

- Står det ikke noen utløpsdato, gjelder det i minst tre år. Etter det kan du oppleve at butikken kan si nei. Det synes vi er dårlig service. Butikken har tross alt fått pengene sine, påpeker direktør Ingeborg Flønes.

Ikke lovregulert Bytteretten er ikke lovfestet, det betyr at den må avtales før du kjøper noe. Ved bytting kan du levere inn varen du ikke vil ha, og bytte inn i en annen. Er du i tvil om butikken gir bytterett, eller om den gjelder i hele kjeden, bør du spørre.

I noen butikker har du som oftest bytterett fordi det er vanlig i den bransjen. Det gjelder bøker og gullsmedvarer og gjerne klær og andre tekstiler. Etter jul er det vanlig at du får bytterett på de fleste varer.

Ta godt vare på kvittering eller byttelapp. Ved bytting, må varen være ubrukt og uskadd. Du bør også ta med originalemballasjen, noe selgeren ofte vil kreve.

Angrerett For varer kjøpt utenfor fast utsalgssted, for eksempel ved messe- eller dørsalg eller via internett, telefon og lignende, gjelder angrerettloven som gir mulighet til å angre på kjøpet.

Er varen slitt eller skadet, har du ikke bytterett. Hvis det var noe galt med varen da du fikk den, kan du klage på dette.

Vil du ha en dyrere vare enn den du leverer inn, kan du som regel gjøre det ved å betale mellomlegget. Bytter du til deg en som er rimeligere, vil selger gi tilgodelapp på resten, eller gi deg penger tilbake i noen tilfeller.

En del butikker tilbyr åpent kjøp. Det vil si at du kan levere inn varen du har kjøpt, og få pengene tilbake.

(NTB)