STYRE-FEIL:  Nissan har varslet flertallet av Norges 16 000 Nissan Leaf-eiere om en mulig feil med bilens styring. Nå beklager de alvorligheten i brevets ordlyd, og presiserer at sjansen for at noen biler i Norge har feilen, er mikroskopisk. De oppfordrer likevel alle som har mottatt brevet om å få bilen sin sjekket. Foto: Nissan
STYRE-FEIL: Nissan har varslet flertallet av Norges 16 000 Nissan Leaf-eiere om en mulig feil med bilens styring. Nå beklager de alvorligheten i brevets ordlyd, og presiserer at sjansen for at noen biler i Norge har feilen, er mikroskopisk. De oppfordrer likevel alle som har mottatt brevet om å få bilen sin sjekket. Foto: NissanVis mer

Dette brevet skremmer tusenvis av Norges Nissan Leaf-eiere

Ber kundene dra til verkstedet «omgående» på grunn av mulig feil med styringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av februar fikk tusenvis av Norges drøyt 16 000 eiere av el-bilen Nissan Leaf et brev som ba dem om å kontakte verkstedet «omgående».

En mulig feil på bilens styring er årsaken til at bilprodusenten har valgt å varsle det de beskriver som «en stor andel» av Leaf-eiere i Norge.

- Gjelder bare en håndfull - I teorien kan bilen miste styringen, ja, vedgår kommunikasjonssjef i Nissan Norge, Marina Bakkum, overfor Dagbladet.

Hun legger raskt til at sjansen for at noe sånt skal skje, er mikroskopiske, og at den mulige feilen visstnok bare skal gjelde et fåtall biler i hele Europa.

- Man kan telle på en hånd hvor mange biler det dreier seg om, har jeg blitt fortalt. Det er absolutt ingen grunn til å la bilen stå. Jeg ville ikke hatt noen problemer ved å sette meg bak rattet på en Nissan Leaf, sier kommunikasjonssjefen.

Bakkum oppfordrer uansett alle som har mottatt brevet om å få bilen sin sjekket på verksted.

Ble skremt Dagbladet har vært i kontakt med en Nissan Leaf-eier som har mottatt det nevnte brevet. Kvinnen, som ønsker å være anonym, sier til avisa at hun vurderer å la bilen stå, og at hun ble skremt av brevet hun mottok fra Nissan.

- Ordlyden i brevet er veldig alvorlig. Jeg leser det som at bilen plutselig kan miste styringen. Selv om sjansen for det visstnok er minimal, er konsekvensene av noe slikt veldig store, sier kvinnen fra Østlandet.

Hun bruker bilen blant annet til å frakte sine tre barn til og fra skole og barnehage. Bilen har hun gjennom jobben. På grunn av vinterferie, fikk hun ikke lest brevet før mandag.

- Nå sitter jeg altså og lurer på hvordan jeg skal komme meg hjem i dag, hvis jeg lar bilen stå, sier kvinnen mandag ettermiddag.

Nissan beklager I brevet datert 24. februar heter det blant annet at Nissans «[...] stadig pågående kvalitetskontroll har avdekket et forhold relatert til styresystemet på Nissan Leaf. Din bil kan være en av de som er berørt.»

Videre beskriver Nissan at det dreier som «[...] et problem med sammensetningen av rattakselen», før de skriver: «Dette vil føre til manglende mulighet til å styre bilen.»

Les hele brevet til høyre.

Kommunikasjonssjefen i Nissan erkjenner at brevet kan ha vært i overkant alvorlig.

- I denne sammenhengen så er ordlyden i brevet kanskje litt dramatisk. Hvis noen kunder har blitt skremt, beklager vi det. Vår intensjon var å være åpne og ærlige for å få kundene våre til å komme inn og sjekke bilen, sier Bakkum.

Oversatt fra engelsk Hun forteller at brevet egentlig var skrevet på engelsk, og er blitt oversatt til norsk.

- Vi mistet noen nyanser i oversettelsen, men skal ikke bagatellisere dette på noe vis. Ingen skal føle seg redde for å kjøre en Nissan Leaf, gjentar kommunikasjonssjefen, og legger til:

- Vi gjorde dette for å være 100 prosent sikker på at alle Leaf-eiere kjører en bil som er i skjønneste orden.

Nissan sentralt har gitt lokale forhandlere og verksteder beskjed om å prioritere undersøkelsen av den potensielle feilen, ifølge Bakkum.

- Det er en enkel undersøkelse som tar maksimalt 20 minutter, sier hun.

 NISSAN-BREVET:  En «stor andel» av Norges 16 000 Nissan Leaf-eiere har mottatt dette brevet. Dagbladet har sladdet opplysningene om hvem som har mottatt akkurat dette eksemplaret.
NISSAN-BREVET: En «stor andel» av Norges 16 000 Nissan Leaf-eiere har mottatt dette brevet. Dagbladet har sladdet opplysningene om hvem som har mottatt akkurat dette eksemplaret. Vis mer