Erna om gruvedeponi i laksefjord i Finnmark

- Dette burde ikke overraske

De kraftige reaksjonene mot det planlagte gruvedeponiet i Repparfjorden i Finnmark gjør statsministeren en smule forundret.

VAR KJENT: Statsminister Erna Solberg (H) poengterer at det allerede ble klart under regjeringsforhandlingene med Venstre på Jeløya i fjor at gruvetillatelsene i Finnmark ikke kom til å bli trukket tilbake. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VAR KJENT: Statsminister Erna Solberg (H) poengterer at det allerede ble klart under regjeringsforhandlingene med Venstre på Jeløya i fjor at gruvetillatelsene i Finnmark ikke kom til å bli trukket tilbake. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MÜNCHEN (Dagbladet): - Dette sto allerede i fjor i Jeløyaerklæringen. Der sto det at gruvetillatelsene som var gitt og de som var under bearbeidelse, skulle ferdigbehandles. Dette burde ikke komme overraskende på noen – verken i eller rundt Venstre, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet.

AKSJONERTE: Natur og Ungdom demonstrerte gruvedumping i Repparfjord på Slottsplassen fredag. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Aktivister og politikere – også fra KrFU og Unge Venstre - er innstilt på å lenke seg fast for å stanse utbyggingen. Men Solberg antyder at protestene kommer i seneste laget.

- Det var klart allerede før Venstre gikk inn i regjering at Høyre og Frp - med støtte fra Arbeiderpartiet - hadde flertallet på Stortinget bak seg i ønsket om å utvikle mineralnæringen i Norge. Dette lå som et premiss på Jeløya, samtidig som vi sa at vi ikke skulle lage flere nye sjødeponier utenom disse, sier statsministeren.

Protester

Venstre og partileder Trine Skei Grande har fått mye kritikk fra miljøaktivister etter at det i går ble klart at Næringsdepartementet gir driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund i Finnmark. Det er planen om et deponi for gruveavfall på bunnen av Repparfjorden som provoserer.

Erna Solberg var fredag i München i forbindelse med den årvisse sikkerhetskonferansen i den sørtyske byen. På spørsmål fra Dagbladet om hva hun mener om reaksjonene, ikke minst mot regjeringspartner Venstre, svarer hun som følger:

- At reaksjonene kommer nå, det burde man ha skjønt fordi dette ble regulert allerede på Jeløya i fjor.

- Så de som reagerer nå, burde ha skjønt det før?

- Det er ikke noe nytt i dette. At dette området var regulert, at denne tillatelsen ville kunne komme, var godt kjent, sier hun.

Heier på demonstrantene

Både Grande og klima- og miljøminister Ola Elvestuen gikk kraftig ut mot deponiplanene da Høyre- og Frp-regjeringen i 2014 ga grønt lys til dumping av gruveavfall i Repparfjorden.

MØTTE DEMONSTRANTER: Venstre-leder Trine Skei Grande møtte aktivister fra Natur og Ungdom utenfor Slottet fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
MØTTE DEMONSTRANTER: Venstre-leder Trine Skei Grande møtte aktivister fra Natur og Ungdom utenfor Slottet fredag. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Da hun møtte demonstranter fra Natur og Ungdom på Slottsplassen fredag ga Grande uttrykk for at hun heiet på dem.

- Jeg håper de heier på oss som forsøker å få gjort endringer i lovverket og sørget for at det ikke er lov lenger med fjorddeponi i Norge, sa Venstre-lederen til NTB.

Hun sier hun skjønner ungdommenes frustrasjon godt.

- Men det er et massivt flertall i Stortinget som har presset gjennom dette tidligere. Det er vel bare SV, KrF og Venstre som har vært mot. Vi er ett av få land i verden som deponerer avfall i fjordene våre. Jeg mener vi ikke skal bruke fjordene våre som søppeldynger, sa Grande ifølge NTB.

Hun understreker at regjeringsplattformen slår fast at mineralloven skal evalueres «for å sikre at miljøhensyn er tilstrekkelig ivaretatt.»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer