Dette burde vi frykte

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Anne Lise Ellingsæter, dr.philos. og forskningsleder ved Institutt for samfunnsforskning:

  - Etter 11. september er en del blitt klar over risikoen i verdenssamfunnet, og de store forskjellene mellom rike og fattige. Det er en potensiell risiko på lang sikt. Men det er vanskelig for folk å ta inn over seg, for det er et stort problem som virker uløselig.

 • Truls Gulowsen, klimarådgiver, Greenpeace Norden:

  - Den største frykten burde være den økende spredningen av miljøgifter, eksos og kjemikalier. Vi burde være redde for det som kommer direkte inn i kroppen via ukjente kanaler. Hvis du røyker, velger du det selv. Det er verre hvis du ikke vet om lufta, maten og vannet er trygt. Det samme gjelder utslipp av radioaktivt avfall. Vi burde også frykte USAs stadig tilbakevendende maktmisbruk, både politisk og militært. Faren for terror blir ikke mindre, men større, på grunn av USAs arroganse.

 • Erling Dokk Holm, statsviter og framtidsforsker:

  - En åpenbar bekymring er at vi ikke kommer til å takle innvandringen på en human og produktiv måte. Det er allerede klare tendenser i alle europeiske land at man ikke klarer å håndtere dette. Hvis vi ikke ønsker dem velkommen, kan det få helt forferdelige konsekvenser. En annen fare er at vi avvikler demokratiet fordi alternativene forvitrer. Hvis markedsliberalismen blir det eneste som gjelder, får vi ikke et reelt demokrati. Vi får en kundetilpasset liberalisme, der borgerne blir redusert til kunder. Det vil gå ut over ytringsfriheten. Det ser vi tendenser til i USA, der mange som er mot krigføringen deres, blir stemplet. Noen av dem mister til og med jobben.

 • Kåre Willoch, tidligere statsminister og leder av Sårbarhetsutvalget:

  - Dette er et stort tema, og jeg har vanskeligheter med å plukke ut noen få områder til en enquete. Men det vi kanskje burde frykte mest, er holdningene til klimapolitikken. Særlig Frp fører en politikk som motiverer til å ødelegge klimaet. Et annet moment er at Stortinget holder på å skade norsk økonomi kraftig før neste valg. De vil pøse på med utgifter. Dette er en oppskrift på hvordan økonomien kan ødelegges. Folks levestandard blir dårligere.