FRUSTRASJON:  - Det å gi anerkjennelse i FN uten å gå den tunge veien gjennom en politisk prosess, skaper bare enda større frustrasjon og enda mindre sannsynlighet for at palestinerne vil gjøre de anstrengelsene som må til for å få til en løsning, sier Fremskrittspartiets Morten Høglund. Her er han på King David Hotel i Jerusalem etter et besøk i Gaza i 2009. Foto: Torbjørn Grønning/Dagbladet
FRUSTRASJON: - Det å gi anerkjennelse i FN uten å gå den tunge veien gjennom en politisk prosess, skaper bare enda større frustrasjon og enda mindre sannsynlighet for at palestinerne vil gjøre de anstrengelsene som må til for å få til en løsning, sier Fremskrittspartiets Morten Høglund. Her er han på King David Hotel i Jerusalem etter et besøk i Gaza i 2009. Foto: Torbjørn Grønning/DagbladetVis mer

- Dette bygger ikke fred

Nådeløs Morten Høglund (Frp) om utenriksministerens FN-ja til Palestina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge vil stemme ja til å gi palestinerne status som observatørstat i FN, opplyser utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK.
New York Times melder at også Frankrike vil stemme ja, i avstemningen som holdes i slutten av denne uka.
'
Det er verken Kristelig folkeparti eller Fremskrittspartiet enige i.

- Uklokt
- Jeg synes det er uheldig og uklokt, sier Morten Høglund, som sitter i Utenriks- og forsvarskomiteen for Fremskrittspartiet.
Høglund mener en eventuell oppgradering av Palestinas status burde skje som et resultat av forhandlinger mellom partene.

- Dette er å gi palestinerne innrømmelser uten at det har skjedd noe rundt forhandlingsbordet eller noe politisk som skulle tilsi det, sier han.

- Bygger ikke fred Selv om også Fremskrittspartiet vil ha en tostats-løsning, mener Høglund et ja til Palestinas ønske om å bli observatørstat kan gjøre skade på muligheten til fred.

- Det å gi anerkjennelse i FN uten å gå den tunge veien gjennom en politisk prosess, skaper bare enda større frustrasjon og enda mindre sannsynlighet for at palestinerne vil gjøre de anstrengelsene som må til for å få til en løsning. Dette forandrer ingenting på bakken i Midt-Østen. Det gir en kortsiktig tilfredsstillelse i New York, men det bygger ikke fred, sier Høglund til Dagbladet.
.

- Tiden ikke inne
- Vår posisjon har vært at godkjenning av Palestina som stat skal i henhold til Oslo-avtalen være etter enighet mellom partene i konflikten, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (Krf), som er kjent som en ivrig Israel-venn.

Etter det Dagbladet forstår, er det full forståelse om dette mellom Syversen og Kristelig folkepartis medlem i Utenriks- og forsvarskomiteen, Dagfinn Høybråten.

- Jeg kan ikke se at tiden er inne for dette nå, i henhold til Oslo-avtalen. Vi står overfor et meget splittet palestinsk lederskap, så det er litt uklart hvem og hva denne staten skal representere, sier Syversen til Dagbladet.

SV-ja
Sosialistisk Venstreparti mener derimot at regjeringens ja til observatørstatus for palestinerne i FN er et viktig skritt på vei mot en palestinsk stat.

— Norges ja til Palestina er et viktig skritt på vei mot en fri, palestinsk stat. Det er utrolig viktig for et innestengt folk å bli sett, og bli anerkjent. Dette handler om rettigheter, i en situasjon der palestinernes rettigheter blir systematisk undergravet. Palestinerne må få være med der folkeretten skapes, diskuteres og sanksjoneres, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Snorre Valen ifølge NTB.

Han ser på regjeringens kunngjøring onsdag som en kjempeseier for SV, og som en seier for alle som støtter palestinernes frihet.

SIER JA: Utenriksminister Espen Barth Eide vil gi Palestina observatørstatus i FN. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
SIER JA: Utenriksminister Espen Barth Eide vil gi Palestina observatørstatus i FN. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

— Med dette plasserer Norge seg på rett side av historien, sier Valen.

Hvis hovedforsamlingen i FN torsdag stiller seg bak resolusjonen i FN, vil dette være et kraftig signal om at palestinerne har bred internasjonal støtte, mener Valen. Han mener videre at dette vil være et kraftfullt signal til Israel om å jobbe for en fredelig løsning basert på forhandlinger.

SIER NEI: Hans Olav Syversen (KrF) mener tidspunktet er feil for å gi Palestina status som observatørstat i FN. Her er han  (nr. 2 f. v.) i støttedemonstrasjon for Israel i nærheten av Israels ambassade i Parkveien nylig. Foto: Jacques Hvistendahl
SIER NEI: Hans Olav Syversen (KrF) mener tidspunktet er feil for å gi Palestina status som observatørstat i FN. Her er han (nr. 2 f. v.) i støttedemonstrasjon for Israel i nærheten av Israels ambassade i Parkveien nylig. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer