Dette «dimmetrikset» har blitt et alvorlig problem

Soldatenes siste hilsen holder på å rive ned vannrørene.

KLIPPER BORT HENGELÅSENE: John Eirik Horvli måtte klippe bort hundrevis av hengelåser for å redde vannrørene på Bardufoss lufthavn. Foto: Thomas Rognli
KLIPPER BORT HENGELÅSENE: John Eirik Horvli måtte klippe bort hundrevis av hengelåser for å redde vannrørene på Bardufoss lufthavn. Foto: Thomas RognliVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARDUFOSS (Nordlys): En tradisjonrik dimmemarkering holdt på å rive ned vannrørene på herretoalettet på Bardufoss lufthavn.

I en årrekke har nemlig nydimitterte vernepliktige hengt en hengelås på vannrørene på toalettet i avgangshallen på flyplassen, skriver Nordlys.

I 2012 dimitterte 2750 soldater fra flystasjonen og i løpet av årene har det blitt mange hengelåser.

Det var Vi Menn som først omtalte saken.

Forstår tradisjonen Til tross for problemene ser lufthavnsjef Jørn Limo humoristisk på det hele.

- Selv klikket jeg fast låsen min på porten på Skjold da jeg dimmet, opplyser han til Nordlys.

Limo legger til at han forstår tradisjonen, men at han samtidig skulle ønske at låsene ble plassert et annet sted enn på vannrørene.

Foto: Thomas Rognli
Foto: Thomas Rognli Vis mer

- Det har vært diskutert å lage en installasjon hvor de kan få lov til å henge på hengelåsen sin, men noen vil nok uansett velge vannrørene, fortsetter Limo.

Hengelåsene klippes vekk ved ujevne mellomrom, og Limo spekulerer i at det gjennom årene kan være snakk om så mange som tusen hengelåser er fjernet.

Vanskelig jobb - Det er hundrevis av hengelåser som henger her nå . Det er så mange det er plass til langs vannrørene, opplyser John Eirik Horvli, driftstekniker ved flyplassen.

Da Nordlys møtte ham i dag formiddag var han godt i gang med å klippe ned de mange hengelåsene.

- Det er faen ikke bare, bare, sier han og ler.

Hengelåsene står nemlig så tett at det er vanskelig å kommet til med saksen.

Problematisk Horvli har selv litt sansen for markeringen, selv om det er han som denne gangen må vie en hel arbeidsdag til å rydde opp i tradisjonen.

- Det er en siste hilsen fra soldatene, og personlig synes jeg det er litt tøft. Men det er klart at det er problematisk om vannrørene blir revet ned som en konsekvens av markeringen, sier han.

Foto: Thomas Rognli
Foto: Thomas Rognli Vis mer

Driftsteknikeren vet hverken når eller hvordan markeringen oppsto.

- Dette har pågått i årevis og vi har fjernet hundrevis av hengelåser tidligere også.

Nå håper han at flyplassen kan legge til rette for en annen plass hengelåsene kan festes, sånn at det ikke går utover vannledningene.

Foto: Thomas Rognli
Foto: Thomas Rognli Vis mer