<strong>SNOWDEN-DOKUMENTET:</strong> Dette dokumentet viser ikke overvåking av norske borgere, ifølge sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen.
SNOWDEN-DOKUMENTET: Dette dokumentet viser ikke overvåking av norske borgere, ifølge sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen. Vis mer

Dette dokumentet viser ikke overvåking av Norge, ifølge E-tjenesten

Selv om internt NSA-notat sier at det beskriver innhenting mot det aktuelle landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sjef for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviste i dag Dagbladets saker om at den amerikanske etterretningstjenesten NSA har overvåket 33 millioner mobilsamtaler i Norge, i løpet av 30 dager. (krever abonnement).   

I et internt NSA-dokumentet Dagbladet også presenterer i dag, heter det imidlertid at programmet Snowden-dokumentet stammer fra, er i stand til å «gi et nær sanntidsbilde» av NSAs globale overvåking til enhver tid, og at det «tillater brukere å velge et land på et kart og se mengden metadata og utvalgte detaljer om innhenting mot det landet».

Les hele dokumentet her.

På spørsmål fra Dagbladet om hvordan dette kan ha seg, svarte Grandhagen følgende under dagens pressekonferanse i Forsvarsdepartementet: 
 
-  Jeg ser at dere har hatt tilgang til noen dokumenter rundt dette. Jeg tror ikke dere har hatt full tilgang til all informasjon som finnes rundt dette programmet, for i vårt tilfelle så registrerer dette altså ikke innhenting i Norge eller mot Norge, men det som norsk etterretning har gjort og delt med amerikanerne i tredjeland.

Tredjeland Snowden-dokumentet Dagbladet presenterer i dag, stammer fra «Boundless Informant»-programmet, som ble avslørt av britiske The Guardian tidligere i år. Programmet er et analyseverktøy, utviklet av den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA (Nasjonal sikkerhetsetat), for å registrere, sammenfatte og analysere store mengder metadata fra NSAs massive globale overvåking av telekommunikasjon og internettrafikk.

Metadata vil si opplysninger om hvilke telefonnummer som kommuniserer med hverandre, når dette skjer og fra hvor. Dokumentet sier ikke noe om tapping av innhold i internettrafikk eller telefonavlytting.

Opplysningene som «Boundless Informant» systematiserer og framstiller grafisk, er innhentet fra en rekke andre etterretningsprogrammer og -kilder.

Av dokumentet Dagbladet har fått tilgang til, går det fram at alle de 33 millioner registreringene som er omtalt i dokumentet om Norge,  alle stammer fra programmet eller kilden som skjuler seg bak koden US-987F.

Så langt har ingen av Snowdens lekkasjer kastet lys over denne koden, men i det tilsvarende NSA-dokumentet om Tyskland går det fram at kildene her er US-987LA og US-987LB.

«De fem øynene» Ifølge tyske Der Spiegel betegner 987-serien overvåkingsprogrammer utført av såkalte «tredjeparter», en kategori som blant annet skal betegne land, som Tyskland, Polen, Belgia og Danmark.

Og ifølge sjef for E-tjenesten Kjell Grandhagen viser Snowden-dokumentet etterretnignsmateriale norsk etterretning har utført og delt med amerikanerne i tredjeland, om aktiviteter og forhold som finner sted i konfliktsoner.       
         
Franske Le Monde Diplomatique skriver at ifølge noen kilder betegner 987-serien ikke-engelskspråklige land, som Tyskland og Frankrike. 

Ifølge avisa finnes også det også såkalte andrepart-land, som inkluder engelskspråklige land med tette bånd til Washington: Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand - en gruppe kjent som «De fem øynene».

«Førstepartene» skal betegner en annen gruppe, som skal består de seksten amerikanske etteretningstjenestene, skriver avisa med henvisning til en fransk etterretningskilde.

<strong>AVVISER OVERVÅKING AV NORDMENN:</strong> Etterretningssjef, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviste under en pressekonferansen tirsdag at NSA har overvåket det norske telenettet. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix
AVVISER OVERVÅKING AV NORDMENN: Etterretningssjef, generalløytnant Kjell Grandhagen, avviste under en pressekonferansen tirsdag at NSA har overvåket det norske telenettet. Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer