- Dette drepte neandertalerne

Øynene og hjernen sloss om skalleplass.

BORTE: Hvorfor døde neandertalerne ut? Det er et av de store spørsmålene innen antropologien. Foto: AFP / PIERRE ANDRIEU / NTB SCANPIX
BORTE: Hvorfor døde neandertalerne ut? Det er et av de store spørsmålene innen antropologien. Foto: AFP / PIERRE ANDRIEU / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Øynene og hjernen sloss om plassen i neandertalernes skaller - og øynene vant. Dermed fikk disse fortidsmenneskene mindre hjerneplass til sosial utvikling, noe som kan ha bidratt til at de døde ut.

Hvorfor neandertalerne forsvant er ett av de mest omdiskuterte spørsmålene innen antropologien, læren om mennesket. Én teori er at de ble ofre for klimaendringer, en annen at de ble utryddet av sine etterkommere, menneskearten homo sapiens.

Fagfolk ved universitetet i Oxford og Londons naturhistoriske museum har sammenlignet hodeskaller fra 13 neandertalere og 32 fra Homo sapiens. De to skapningene hadde omtrent like store hjerner, men neandertalerne hadde kraftigere kropper som hjernene måtte styre.

Hjerneplass - Derfor måtte neandertalerne ha forholdsvis større mengder hjernemasse. De brukte mer hjerneplass på syn og kroppskontroll, og fikk mindre til overs til oppbygging av sosiale nettverk, sier antropologen Eiluned Pearce.

Pearce og kolleger har offentliggjort sine forskningsresultater i fagtidsskriftet Proceedings of the Royal Society B. De tror neandertalerne kan ha manglet evnen til å organisere en felles reaksjon på krisesituasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer