BORTE: Hvorfor døde neandertalerne ut? Det er et av de store spørsmålene innen antropologien. Foto: AFP / PIERRE ANDRIEU / NTB SCANPIX
BORTE: Hvorfor døde neandertalerne ut? Det er et av de store spørsmålene innen antropologien. Foto: AFP / PIERRE ANDRIEU / NTB SCANPIXVis mer

- Dette drepte neandertalerne

Øynene og hjernen sloss om skalleplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Øynene og hjernen sloss om plassen i neandertalernes skaller - og øynene vant. Dermed fikk disse fortidsmenneskene mindre hjerneplass til sosial utvikling, noe som kan ha bidratt til at de døde ut.

Hvorfor neandertalerne forsvant er ett av de mest omdiskuterte spørsmålene innen antropologien, læren om mennesket. Én teori er at de ble ofre for klimaendringer, en annen at de ble utryddet av sine etterkommere, menneskearten homo sapiens.

Fagfolk ved universitetet i Oxford og Londons naturhistoriske museum har sammenlignet hodeskaller fra 13 neandertalere og 32 fra Homo sapiens. De to skapningene hadde omtrent like store hjerner, men neandertalerne hadde kraftigere kropper som hjernene måtte styre.

Hjerneplass - Derfor måtte neandertalerne ha forholdsvis større mengder hjernemasse. De brukte mer hjerneplass på syn og kroppskontroll, og fikk mindre til overs til oppbygging av sosiale nettverk, sier antropologen Eiluned Pearce.

Pearce og kolleger har offentliggjort sine forskningsresultater i fagtidsskriftet Proceedings of the Royal Society B. De tror neandertalerne kan ha manglet evnen til å organisere en felles reaksjon på krisesituasjoner.

- Hvis neandertalerne kjente færre andre i et lavere antall nabogrupper, ville de hatt færre å be om hjelp for eksempel hvis naturressursene sviktet, forklarer Pearce.

- Små grupper er mer utsatt for svingninger i folketallet, og har større risiko for å dø ut. De har også lavere evne til å ta vare på kulturbetinget kunnskap, så nyvinninger går lettere tapt, fortsetter forskeren

Kunnskap Arkeologiske funn tyder på at neandertalerne verken var flinke til å drive handel eller transportere varer over lange avstander.

Når neandertalerne hadde større øyne, kan det skyldes at de holdt til på nordlige breddegrader der sola mye av tiden står lavere enn i Afrika. Homo sapiens utviklet seg under afrikanske forhold, påpeker Eiluned Pearce.

At neandertalere og H. sapiens hadde hjerner som var om lag like store, men som var organisert på ulikt vis, kan forklare hvorfor neandertalernes kultur var mindre utviklet. Dette gjelder på områder som kunst, ornamentering og symbolisme.

(NTB)