Dette drikker én norsk ungdom i år - 388 flasker øl

Alkoholforbruket hos norsk ungdom er nesten doblet fra 1997. Hver og en drikker 5,5 liter ren alkohol i året - mer enn i 16 kasser øl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I snitt er norsk ungdom 14,5 år gamle når de drikker alkohol for første gang. Unge mellom 15 og 20 drikker i snitt 5,5 liter ren alkohol i året.

Det er like mye som i 388 0,33-flasker med øl - eller 16 kasser og fire flasker.

Nye tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at forbruket har økt kraftig, fra 3,03 liter i 1997.

-  Alkoholforbruket blant ungdom ser ut til å øke dramatisk. Ungdom drikker oftere og mer av gangen. Det er grunnlag for bekymring, sier Knut Brofoss, direktør for Statens institutt for rusmiddelforskning.

-  Årsaken til økningen er todelt. For det første er det mer populært og mer vanlig å drikke blant ungdom. De unge drikker alkohol i flere sosiale sammenhenger enn før og de gjør det til overmål. En annen grunn er at prisene er gått ned. Alkoholen er rett og slett blitt mer tilgjengelig, også for ungdom, sier han.

Tilsvarende tall for voksne er ikke tilgjengelige, men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det ble solgt 6,03 liter ren alkohol per person over 15 i Norge i fjor.

FAKTA

Ungdom og alkohol

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.