Dette drikker én norsk ungdom i år - 388 flasker øl

Alkoholforbruket hos norsk ungdom er nesten doblet fra 1997. Hver og en drikker 5,5 liter ren alkohol i året - mer enn i 16 kasser øl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I snitt er norsk ungdom 14,5 år gamle når de drikker alkohol for første gang. Unge mellom 15 og 20 drikker i snitt 5,5 liter ren alkohol i året.

Det er like mye som i 388 0,33-flasker med øl - eller 16 kasser og fire flasker.

Nye tall fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at forbruket har økt kraftig, fra 3,03 liter i 1997.

-  Alkoholforbruket blant ungdom ser ut til å øke dramatisk. Ungdom drikker oftere og mer av gangen. Det er grunnlag for bekymring, sier Knut Brofoss, direktør for Statens institutt for rusmiddelforskning.

-  Årsaken til økningen er todelt. For det første er det mer populært og mer vanlig å drikke blant ungdom. De unge drikker alkohol i flere sosiale sammenhenger enn før og de gjør det til overmål. En annen grunn er at prisene er gått ned. Alkoholen er rett og slett blitt mer tilgjengelig, også for ungdom, sier han.

Tilsvarende tall for voksne er ikke tilgjengelige, men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det ble solgt 6,03 liter ren alkohol per person over 15 i Norge i fjor.

FAKTA

Ungdom og alkohol

Gjennomsnittsalderen for norsk ungdoms alkoholdebut var i fjor 14,5 år. I 1997 var den 14,8 år.

Oftest begynner ungdom med å drikke øl. (Rusbrus er foreløpig ikke med i materialet.)

Ungdom med tidlig alkodebut drikker mer både som unge og voksne enn de som debuterer seinere.

Unge mellom 15 og 20 år drikker i snitt 5,55 liter ren alkohol i året. I 1997 var tallet 3,03. Forbruket er m.a.o. nesten fordoblet.

Gutter drikker mest, i snitt 7,12 liter ren alkohol årlig (3,79 i 1997), mens jenter drikker 4,36 liter (2,38 i 1997).

Kilde: Statens institutt for rusmiddelforskning

Åpne øyne

Politimann Dag Halgard ved Majorstua politistasjon arbeider med forebygging og er dessuten tenåringspappa.

-  Foreldre bør ikke reise bort og la tenåringer være alene hjemme. Foreldre har et ansvar og må ta et ansvar. Det er foreldrenes lodd å sette grenser. Mange sier «det er naturlig å eksperimentere, jeg husker da jeg selv var ung». Men i dag er en annen tid. Unge utsettes for mye mer i beruset tilstand. Går 15-åringen alene og full hjem, står hun lagelig til for hogg, sier han.

Han har sagt til sine egne barn at de kan skylde på ham om vennene synes reglene er for strenge.

-  Det kan være greit for unge å ha eni unnskyldning for ikke å bli med på ting de ikke har lyst til, sier Halgard.

Fyllesesong

-  Hjemme-alene-fester ser vi hele året. Hver helg må vi rykke ut til en til to, der vi ser skadeverk, tyverier, slagsmål og rus, før vi får beskjed om at mamma og pappa er i Sør-Amerika. Med mobil går ryktene fort om at Marte eller Petter er alene hjemme, og plutselig er huset fullt. Det er gjerne ikke vennene som ødelegger, men alle som bare kommer, sier Halgard.

Om sommeren er gatefylla og parkfylla verre. Dagbladet har ringt politikamre over hele landet. Nesten overalt bekreftes det at ungdomsfylla er synligere om sommeren.

Mer uteliv, skolefri, festivaltid og mindre foreldrekontroll trekkes fram som årsaker. Unntakene er mindre steder i innlandet der det er rolig fordi mange er reist bort.

Så langt er ingen mindreårige tatt hånd om av politiet i Kristiansand under årets Quart-festival.

-  Jeg har blitt oppringt av foreldre etter tirsdagens konsert med sex på scenen. Da var mindreårige til stede som publikum. Utover det har det vært rolig, sier fungerende stasjonssjef Hans Kristian Sødal.

16 KASSER: Ungdommer mellom 15 og 20 år drikker i snitt 5,5 liter ren alkohol i året. Det er like mye som i 388 0,33-flasker med øl - eller 16 kasser og fire flasker, som Lars Bragen (20) her viser fram.