Budstrategi ved boligkjøp

Dette driver prisen opp i budrunden

Skal du sikre deg drømmeboligen for lavest mulig pris, kan det lønne seg å velge rett budstrategi. Are Oust har forsket på dette i flere år - her er hans beste tips til budrunden.

SPÅR HØY BOLIGPRISVEKST I 2021: Spesielt i Oslo er det ventet voldsom prisøkning. Under kan du lese hvordan du bør gå fram i budrunden for å sikre drømmeboligen for lavest mulig pris. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
SPÅR HØY BOLIGPRISVEKST I 2021: Spesielt i Oslo er det ventet voldsom prisøkning. Under kan du lese hvordan du bør gå fram i budrunden for å sikre drømmeboligen for lavest mulig pris. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du har funnet drømmeboligen - og det samme har flere andre potensielle kjøpere. Hvilken taktikk bør du egentlig gå for i budrunden?

De fleste av oss ønsker å kapre boligen til en lavest mulig pris. Rådene fra meglerhusene er ofte at det kan lønne seg å sparke fra med et høyt åpningsbud for å skremme andre budgivere.

«Hvis du har en forventning om at mange kommer til å by på den aktuelle boligen, er det fornuftig å legge inn et relativt høyt startbud. Da rister du av deg flere interessenter med en gang», skriver blant andre DNB Eiendom.

Forskning viser imidlertid at denne taktikken gir helt motsatt resultat enn du som kjøper ønsker.

«Skremmebud» gir høyere sluttpris

Førsteamanuensis ved NTNU Handelshøyskolen, Are Oust, er med på forskerteamet som siden 2014 har undersøkt hvorvidt det finnes en optimal budstrategi.

Forskerne har brukt data fra norske budjournaler, spørreundersøkelser og statistikk fra budrunder for å avsløre hvilke faktorer som gir lavest pris for kjøperen.

Det har ført til flere hovedfunn - blant annet: Høye åpningsbud har lav skremme-effekt på andre interessenter, og gir en høyere sluttsum for boligen. Det samme gjelder store budøkninger underveis i budrunden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer