PÅ TANKEN: Det er en type av tunikat, ascidie, som kan brukes både som fornybar kilde til biodrivstoff og til fiskefor. Det kan gi store muligheter både for laksen og bilen. Foto: Inge Døskeland.
PÅ TANKEN: Det er en type av tunikat, ascidie, som kan brukes både som fornybar kilde til biodrivstoff og til fiskefor. Det kan gi store muligheter både for laksen og bilen. Foto: Inge Døskeland.Vis mer

Dette dyret kan brukes både som drivstoff og fiskefor

Forskerne har funnet et dyr som kan tilfredstille både laksen og Mustangen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På havbunnen, under bryggen og på båtrep, lever tunikatene. Kappedyr som til nå har tjent som bakteriespiser og som mat for japanere og koreanere. Nå har fem forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) forsket seg fram til at de kan brukes på mere enn en måte.

Foretrekker skygge - Det er en type av tunikat, ascidie, som kan brukes både som fornybar kilde til biodrivstoff og til fiskefor. De foretrekker skygge og trives i lave temperaturer og er dermed vel egnet for oppdrett i Norge, sier UiB-professor Eric Thompson ved institutt for biologi.
 
Sammen med sine kolleger har han etter flere års arbeid funnet frem til ascidienes mange bruksområder, noe som er gode nyheter for oppdrettsnæringa som sliter med å skaffe nok kvalitetsfor til fisken.  
 
Håper på rask oppstart - På denne måten kan vi produsere fiskefor i nærområdene og slipper å frakte det over store avstander. Vi håper at dette kan settes i produksjon ganske raskt, sier Thompson. Sammen med noen av de fire andre forskerene fra Uni Research og Universitet I Bergen er han i gang med å etablere et produksjonsselskap som går i gang med arbeidet.  
 
Dyrene kan også brukes for å produsere drivstoff. Det er cellulosen, proteinene, og fettsyren Omega 3 i ascidiene, som er årsak til deres mange bruksområder.
 
 - Kappen på dyret består av cellulose og når man spalter cellulosen kan man få etanol som kan brukes som biodrivstoff i biler. Selve kroppen på dyret består av store mengder proteiner og fettsyrer. Dette kan brukes til fiskefor, sier UiB-professor Eric Thompson ved institutt for biologi.  
 
Dagens bioetanol er ikke bærekraftig fordi den kommer fra matvarer vi ellers kunne ha spist. Man har derfor gått over til å bruke cellulose fra treindustrien til å lage bioetanol.  
 
- Det fine med ascidiene er at de ikke inngår i den klassiske næringskjede, så det har ingen negative effekter som vi kjenner til i dag. De vokser svært raskt og de vokser også til alle årstider, sier Thompson
 
Tunikatene finnes i alle havområder, og har et enormt vekstpotensial som overgår de fleste landbaserte råstoff.
 
 - Vi har brukt mange år til å komme frem til disse oppdagelsene. Nå gleder vi oss til å jobbe videre med å kommersialisere funnene, sier Thompson.