REMA 1000-KONGEN: Han økte formuen til 1,3 milliarder kroner i ligningstallene fra 2010, og havner på 20. plass over Norges rikeste. Ifølge Kapital er imidlertid Odd Reitan (60) Norges tredje rikeste mann. Foto: Mari Vold
REMA 1000-KONGEN: Han økte formuen til 1,3 milliarder kroner i ligningstallene fra 2010, og havner på 20. plass over Norges rikeste. Ifølge Kapital er imidlertid Odd Reitan (60) Norges tredje rikeste mann. Foto: Mari VoldVis mer

Dette eier matbaronene

Er blant Norges rikeste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Blant landets rikeste finner vi flere personer som har vært sentrale i utviklingen av norsk dagligvarebransje.

To av de fire store dagligvarekjedene, Rema 1000 og NorgesGruppen, har eiere og gründere som har opparbeidet seg store formuer på blant annet dagligvarer.

7. rikeste
Basert på ligningsformuen er det den medieskye Johan Johannson (44) som er landets rikeste matbaron, og landets sjuende rikeste person. Han er eier og konserndirektør detalj i Norgesgruppen, som er landets største handelshus. Hans far, Knut Hartvig Johannson, er fremdeles styreformann i Norgesgruppen.

Johannsons formue holder seg stabil fra 2009 til 2010, og er ifølge ligningstallene på nesten 3,1 milliarder kroner. Men han faller på lista over Norges rikeste, fra en fjerde til en sjuende plass.

Stein Erik Hagen, kjent som «Rimi-Hagen», er nå styreleder i merkevareselskapet Orkla. Familieselskapet Canica har flagget ut til Sveits med store deler av Hagens formue. I Norge er Hagen registrert med en formue på rett i overkant av en milliard kroner i 2010. Han hadde også en inntekt på 66 millioner kroner.

Økt Reitan-formue
«Colonialmajor» Odd Reitan er mest kjent som gründeren av Rema 1000-kjeden, og er i dag administrerende direktør og styreleder for morselskapet Reitangruppen AS, og styreformann for alle forretningsområdene. Han er i år registrert med en betydelig større formue enn i fjor: 1,3 milliarder kroner i 2010 mot 786 millioner kroner i 2009.

Sønnene Ole Robert og Magnus har hatt ulike verv innenfor Reitangruppen, og er i dag henholdsvis administrerende direktør for Rema 1000 AS og administrerende direktør for Reitan Servicehandel AS.

Begge Reitan-arvingene har også en solid formueøkning i fjor. Ole Robert Reitan er i 2010 oppført med en formue på 727 millioner kroner, mot 331 millioner i 2009. Magnus Reitans tall er 788 millioner kroner i 2010, mot 409 millioner i 2009.

Trond Lykke, også Trondheims-kjøpmann, er mannen bak Bunnpris-kjeden. Både han og sønnen Christian Lykke har formuer over 100 millioner kroner.

Til sammen bidrar matkongene på Dagbladets liste med om lag 108 millioner kroner i skatt.

Blant Norges rikeste
De rikeste matbaronene figurerer også på toppen av Kapital 400-lista over Norges rikeste. Denne lista er ikke basert på ligningsformuen, men gir et bilde av hvor store verdier hver enkelt person kontrollerer.

Her er Odd Reitan (60) oppført som nummer tre på lista, med en formue på 23,4 milliarder kroner. Han passerte i 2011 Johan Johannson på lista. Johannson følger nå følger hakk i hæl med en formue på 23 milliarder kroner.

Stein Erik Hagen ligger på en sjetteplass på denne lista, med 10,6 milliarder i formue.

Dagligvare-debatt
Debatten om makten som de store dagligvarekjedene har opparbeidet seg, har fortsatt etter at Matkjedeutvalget la frem sin rapport
«Mat, makt og avmakt — om styrkeforholdene i verdikjeden for mat» tidligere i år. Utvalget slår fast at de store dagligvarekjedene har stor makt sammenlignet med de andre leddene i kjeden.

For tre dager siden kom tilsvaret fra bransjen selv, gjennom hovedorganisasjonen Virke. De mener «overprisen» norske forbrukere må ut med for mat, ikke skyldes kjedene alene, ifølge Aftenposten.