UVÆR I VENTE: Et kraftig lavtrykksområde vil nå Vestlandet på søndag. Satelittfoto: Meteorologisk Institutt
UVÆR I VENTE: Et kraftig lavtrykksområde vil nå Vestlandet på søndag. Satelittfoto: Meteorologisk InstituttVis mer

Dette ekstremværet er nå på vei inn mot landet

Mer snø i Sør-Norge, og fare for flom i vest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norges vassdrag og energidirektorat (NVE) har gått ut med en varsel om den enorme nedbørsmengden som er ventet å skylle inn over Vestlandet fra søndag av.

«Det ventes mye nedbør søndag og mandag i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane. Kraftige regnbyger, sammen med snøsmelting, medfører fare for lokale oversvømmelser blant annet som følge av is i elveløpene og is som delvis tetter rør, sluk og andre avløpsveier», skriver NVE på sine nettsider.

Fasen før ekstremvær Ifølge vakthavende meteorolog Anne Mette Olsen ved Meteorologisk Institutt er det ventet mellom 50 og 70 mm nedbør på Vestlandet bare i løpet av søndagen.

- Vi venter et kraftig lavtrykk som nå ligger i Atlanterhavet. Det tar med seg mildere luftmasser, og en god del nedbør. Siden det er tele flere steder på Vestlandet er vi bekymra for at nedbøren ikke vil trekke ned i bakken, men bli liggende på overflaten, og kanskje finne nye løp, sier hun.

Yr.no kategoriserer uværet som fase A. Dette er fasen før et eventuelt ekstremvær blir varslet.

Fase A er en tidlig fase som betyr at uværet ikke har fått navn, men at meteorologene gir situasjonen en spesiell oppmerksomhet og kontinuerlig vurderer utviklingen, skriver yr.no

Snø i sør Olsen forteller at noe av nedbøren vil komme som snø, men etterhvert vil det meste komme som regn.

Snø har også falt i Sør-Norge denne uka, til irritasjon kanskje for dem som er utålmodige på at våren skal vise seg fra sin fineste side.

Ifølge vakthavende meteorolog Ingrid Bentsen ved Meteorologisk Institutt i Oslo er det ventet mer snø i de kommende dagene.

- I morgen venter vi fint vær i Sør-Norge og på Østlandet, men en del av nedbøren som kommer inn mot Vestlandet vil også nå Sør- og Østlandet i løpet av søndagen. Den vil starte som snø, og gå over til regn etterhvert, sier Bentsen til Dagbladet.

Nedbør i nord Neste uke vil bli prega av variabelt vær i sør og øst, opplyser meteorologen.

- Her vil man få dager med opphold og sol, men også dager med nedbør. Temperaturene holder seg relativt stabile, og vil ligge mellom åtte og ti grader, sier Bentsen.

Ifølge meteorolog Olsen kan også nordlendingene vente seg noen våte dager.

- Nedbøren ser ut til å trekke seg nordover fra mandagen av, så det kommer nok en del nedbør i nord også neste uke, sier hun.

• Sjekk været i Drammen, Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø, Sandnes, Tønsberg, Sarpsborg eller hvor som helst på db.no/vaer

VIL TREFFE HER: Prognosene viser at det er ventet at nedbørsområdet vil treffe landet slik på søndag. Grafikk: Meteorologisk Intstitutt
VIL TREFFE HER: Prognosene viser at det er ventet at nedbørsområdet vil treffe landet slik på søndag. Grafikk: Meteorologisk Intstitutt Vis mer