- Dette er absolutt ingen katastrofe

Økosystemet kommer raskt i balanse igjen, sier marinbiologi-professor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Oljeutslipp som i Fedje gir ingen langvarig skade på naturen, og økosystemet kommer raskt i balanse igjen, hevder John Gray som er professor i marinbiologi ved Universitetet i Oslo.

- Dette er absolutt ingen katastrofe. Utslippet var svært lite, og det finnes en rekke internasjonale studier som viser at effektene av små og store oljeutslipp ikke gir noen langvarig skade på naturen. Det har heller ikke ført til utryddelse av arter, sier John Gray, professor i marinbiologi ved Universitetet i Oslo til Aftenposten.

Gray er medlem av Statens forurensingstilsyns ekspertgruppe for oljeforurensning og har sittet ti år i FNs ekspertpanel for havforurensing.

- Olje er et naturprodukt som hele tiden strømmer ut på bakken eller på havbunnen i mange områder av verden, og det brytes ned av bakterier. Naturen håndterer oljen, men det tar noe tid, sier han.

Han tror at 90 prosent av floraen og faunaen vil være tilbake i løpet av et år, mens det i eksponerte områder kan ta tre til fem år før alt er tilbake ved det normale. I mer beskyttede områder, som inne i bukter, kan det ta noe mer tid.

Bellona reagerer sterkt

-Vi er sterkt uenig i de påstandene Grey kommer med, sier Marius Holm som er nestleder i Bellona.

- Det er riktig at økosystemet restitueres etter en slik ulykke, men det kan likevel gi ubotelige skader, mener Holm.

«NATUREN HÅNDTERER OLJEN»: Professor John Gray mener naturen på egenhånd tar hånd om oljen, selv om det tar noe tid. Ikke uventet reagerer Bellona sterkt på uttalelsen. Foto: GJERMUND HAVSTAD
«NATUREN HÅNDTERER OLJEN»: Professor John Gray mener naturen på egenhånd tar hånd om oljen, selv om det tar noe tid. Ikke uventet reagerer Bellona sterkt på uttalelsen. Foto: GJERMUND HAVSTAD Vis mer

Holm påpeker at utslippet fra skipet «Server» består av tung bunkersolje som inneholder giftstoffer.

-Oljen vil brytes ned av naturen, men det samme vil ikke det samme skje med giftstoffene, fremholder han. Spesielt sjøfuglbestanden, som har vært  i en kritisk situasjon de siste årene, er sårbar for slike belastninger, sier Holm til Aftenposten.

DØDSDØMT: Fugleentusiasten Julian Bell slo ihjel denne havellen etter at bildet var tatt, for å spare den for mer lidelse.