Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er advokatpiratene i skatteparadiset: Én er sønn av SS-offiser, den andre er prisbelønt forfatter

- Sammen skapte vi et monster.

ADVOKATENE I PANAMA: De to kompanjongene Jurgen Mossack (68) og Ramon Fonseca (63) startet advokatfirmaet Mossack Fonesca & Co i 1986. I 20 år har de lurt bort penger for rike folk i alle posisjoner, ifølge det som kalles tidenes største dokumentlekkasje. Foto: Wikipedia
ADVOKATENE I PANAMA: De to kompanjongene Jurgen Mossack (68) og Ramon Fonseca (63) startet advokatfirmaet Mossack Fonesca & Co i 1986. I 20 år har de lurt bort penger for rike folk i alle posisjoner, ifølge det som kalles tidenes største dokumentlekkasje. Foto: Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) De to kompanjongene Jurgen Mossack (68) og Ramon Fonseca (63) i advokatfirmaet Mossack Fonseca & Co har bevoktet pengene og investeringene og hjulpet blant annet rike forretningsfolk, statsledere og verdens kanskje beste fotballspiller i skatteparadiser i en årrekke.

Det ifølge «Panama Papers» som beskrives som tidenes største dokumentlekkasje. Her har Aftenposten som eneste norske mediehus har deltatt i arbeidet ledet av den internasjonale journalistsammenslutningen ICIJ med den omfattende lekkasjen på 11,55 millioner dokumenter.

På Mossack Fonsecas hjemmesider benekter advokatfirmaet avsløringene.

- I løpet av nesten 40 år, har Mossack Fonseca aldri blitt formelt anklaget for noen kriminelle handlinger, til og med har vi aldri blitt formelt etterforsket for noen form for forbindelse med kriminalitet.

- Et monster ICIJ er av en annen oppfatning. De skriver at Fonseca til og med har sagt dette i et intervju:

- Sammen skapte vi et monster, har Ramon Fonseca uttalt til en journalist ifølge ICIJ.

Men hva er bakgrunnen til mennene som skapte monsteret med hovedkvarter i paradis? Den er ikke like vakker som strendene i Panama.

Advokatfirmaet ble startet i 1986, men fra før av hadde både Mossack og Fonseca internasjonale erfaringer og forbindelser til makteliten, store penger og hemmeligheter.

HODESKALLEAVDELINGEN: Faren til Jurgen Mossack, Erhard Mossack, var offiser i den fryktede hodeskalleavdelingen til SS. Dette bildet viser den fryktinngytende detaljen på avdelingens hodeplagg. Foto: Wikipedia
HODESKALLEAVDELINGEN: Faren til Jurgen Mossack, Erhard Mossack, var offiser i den fryktede hodeskalleavdelingen til SS. Dette bildet viser den fryktinngytende detaljen på avdelingens hodeplagg. Foto: Wikipedia Vis mer

Oppveksten og opphavet til Mossack er svært spesiell. Fonseca (overfor) virker som en angrende synder.

SS-sønn Den tyskfødte advokaten Jurgen Mossack ble født i Fürth i Bayern i 1948, rett etter andre verdenskrig og midt under oppstarten av den kalde krigen.

Ifølge hans kompanjong Fonseca, flyttet Mossack sammen med sin familie til Panama tidlig på 60-tallet. Mossacks far, Erhard Mossack, var nemlig offiser i tyske SS under andre verdenskrig, ifølge dokumenter fra Det amerikanske forsvaret, skriver ICIJ.

Ifølge britiske Daily Mail, som har snakket med halvbroren til Mossack, Horst Mossack, var faren medlem av en spesiell gruppe innenfor SS, kalt Totenkopfverbände på tysk, eller «dødningshodeavdelingene».

Navnet ble innført av Heinrich Himmler selv i 1936. Disse avdelingene sto for det meste for vaktholdet i konsentrasjonsleirene.

- Det som kommer ut av Panama nå er sjokkerende nyheter, men jeg føler ikke skam fordi jeg ikke har hatt noen forbindelse til ham, sier Horst Mossack, som så sin halvbror sist gang for hele 60 år siden.

Spionerte på Cuba Etter krigen tilbudte Erhard sine informanttjenester til amerikanske myndigheter. Ifølge etterkrigsdokumentene ICJ har tilgang på framgår det at:

- Han (Erhard) skulle til å melde seg inn i en hemmelig organisasjon, enten av tidligere nazister som nå er kommunister eller av ikke-konverterte nazister forkledd som kommunister.

Uansett om Det amerikanske forsvaret hadde sine mistanker om mannen, indikerer dokumentene at han endte opp i Panama hvor han drev spionasje på Cuba for CIA.

Skribenten Fonseca Både Mossack og Fonseca vanker med makteliten i Panama. Fonseca har vært en av rådgiverne til Panamas president, Juan Carlos Varela.

SØNN AV SPION: Jurgen Mossack har en svært spesiell familiehistorie, ifølge ICIJ. Foto: Wikipedia
SØNN AV SPION: Jurgen Mossack har en svært spesiell familiehistorie, ifølge ICIJ. Foto: Wikipedia Vis mer

Men ikke bare er han rådgiver og advokat, han har også skrevet en prisbelønt roman kalt "Mister Politicus".

Tidlig i mars annonserte Fonseca at han kom til å ta en pause fra advokatfirmaet, etter at de ble møtt med beskyldninger om å ha vært involvert i korrupsjon og hvitvasking av penger i Brasil.

Firmaet har etter avsløringene sagt til ICIJ at de nekter for å ha tilbudt tjenester designet for å skjule identiteten til klienter.

- Anklagene er fullstendige grunnløse og falske.

Korrupsjon i forbindelse med det brasilianske oljeselskapet Petrobas er bare en av hemmelighetene firmaet har forsøkt å skjule, skriver Aftenposten. Selskapet har i nesten 40 år hjulpet mennesker fra mer enn 200 land å opprette selskaper i skatteparadiser over hele verden. På kundelista står kjeltringer, mafiamedlemmer, narkotikalangere, korrupte politikere og skattesnytere, ifølge avisa.

Konsekvensener allerede Dokumentene lekket fra advokatfirmaet avdekker skattepardisenes rolle i den globale finansindustrien, ifølge ICJ. Her kommer det fram at blant annet russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping har tilknytning til penger i skatteparadiser.

Makteliten skjelver etter avsløringene. 12 statsledere er beskyldt for å ha store pengesummer gjemt bort i skatteparadis, utilgjengelig for skattemyndighetene.

Barcelona-giganten Lionel Messi, skuespilleren Jackie Chan og den avdøde faren til Storbritannias statsminister, David Cameron, er også innblandet i palmesusen.

500 banker er involvert, blant annet Nordea og statseide DNB med Rune Bjerke og Luxemburg-kontoret i spissen.

TV-INTERVJU: Etter avsløringene dukket Fonseca opp i et TV-intervju. Firmaet mener anklagene er falske. Foto: NTB scanpix
TV-INTERVJU: Etter avsløringene dukket Fonseca opp i et TV-intervju. Firmaet mener anklagene er falske. Foto: NTB scanpix Vis mer

Sistnevnte kan ende i en kontrollhøring på Stortinget. Kontrollkomiteen besluttet i dag å be finansminister Siv Jensen svare på om Finanstilsynet har tilstrekkelig kontroll med DNB og andre norske bankers tilrettelegging for skjulte formuer. Komitéleder Martin Kolberg er helt klar på at saken blir mat for komiteen.

På Island har allerede statsministeren gått av etter massive demonstrasjoner med krav om Gunnlaugssons avgang, etter avsløringene om at statsministerens kone eier et selskap i skatteparadiset Seychellene.

DNB DnB har kontorer i Luxemburg. 
Eksteriør av husetr det DnB har sitt kontor. Kontrollkomiteen besluttet i dag å be finansminister Siv Jensen svare på om Finanstilsynet har tilstrekkelig kontroll med DNB og andre norske bankers tilrettelegging for skjulte formuer. 
Foto: Anthony Dehez / AFP / NTB scanpix
DNB DnB har kontorer i Luxemburg. Eksteriør av husetr det DnB har sitt kontor. Kontrollkomiteen besluttet i dag å be finansminister Siv Jensen svare på om Finanstilsynet har tilstrekkelig kontroll med DNB og andre norske bankers tilrettelegging for skjulte formuer. Foto: Anthony Dehez / AFP / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!