HVERDAGSKOST: En mann røyker opium, mens familien sitter rundt ham. Dette er hverdagen i mange afghanske hjem, skal vi tro de foreløpige resultatene som er kommet fram i en ny undersøkelse. Foto: Spectre Group International
HVERDAGSKOST: En mann røyker opium, mens familien sitter rundt ham. Dette er hverdagen i mange afghanske hjem, skal vi tro de foreløpige resultatene som er kommet fram i en ny undersøkelse. Foto: Spectre Group InternationalVis mer

Dette er Afghanistans største trussel

- En hel generasjon av barn kan være tapt, sier etterforsker til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): En ny undersøkelse er i ferd med å avdekke det som omtales som «Afghanistans stille tsunami».

På få år har antallet narkotikamisbrukere økt fra 900 000 til over halvannen million i det tidligere Taliban-styrte landet. Og verst er det for de millioner av barn som vokser opp i det krigsherjede, fattige landet.

- Vi fant spor av narkotika i 31 av 42 hjem, og i babyer på 14 måneder, sier Doug Wankel til Dagbladet på telefon fra den afghanske hovedstaden.

Fant det overaltWankel og sikkerhetsselskapet Spectre Group International har siden 2008, på oppdrag fra det amerikanske utenriksdepartementet, forsøkt å kartlegge virkningen av passiv opiumsrøyking.

Wankel, som tidligere har vært topptjenestemann i det føderale narkotikapolitiet (DEA) og ledet USAs innsats mot narkotikabekjempelse i Afghanistan, sier det de fant var urovekkende.

I hjemmene som ble undersøkt, fant de spor av opium og heroin i lufta, på tepper og puter, på møbler og i klærne.

- Vi tok også urinprøver, prøver av hår og i noen tilfeller fant vi også spor av narkotiske stoffer i brystmelken til ammende mødre, sier Wankel.

Han sier barna som vokser opp med foreldre som misbruker, selv står i fare for å bli rusavhengige, fordi de blir utsatt for store mengder passiv opiumsrøyking og på andre måte inhalerer narkotiske stoffer.

- En hel generasjon av barn kan være tapt, sier Wankel, som koordinerte undersøkelsene i tre afghanske provinser.

TATT PÅ FERSKEN: Et fly tar av etter at fem afghanske politimenn ble tatt på fersken mens de røykte narkotiske stoffer inne på den amerikanske militærbasen i Marjah i Helmand-provinsen i år. Foto: AFP PHOTO/Mauricio LIMA/SCANPIX
TATT PÅ FERSKEN: Et fly tar av etter at fem afghanske politimenn ble tatt på fersken mens de røykte narkotiske stoffer inne på den amerikanske militærbasen i Marjah i Helmand-provinsen i år. Foto: AFP PHOTO/Mauricio LIMA/SCANPIX Vis mer

Aldri sett førFunnene er ennå ikke ferdiganalysert og de endelige konklusjonene ikke trukket. Likevel er forskerne som analyserer dataene sjokkerte.

- Dette var helt uventet. Ingen har tidligere sett at små barn er blitt utsatt i et slikt omfang tidligere. Det er ikke blitt dokumentert. Dette legger grunnlaget for en hel generasjon med narkotikamisbrukere, sier professor Bruce Goldberger ved University of Florida i en dokumentar, som ble sendt på ABC News denne uka.

- Disse barna viser klassiske symptomer på avhengighet av opium eller heroin, sier professoren, som er med på å analysere funnene fra Afghanistan.

Da FN for fem år siden offentliggjorde den foreløpig siste rapporten om narkotikamisbruk, ble det anslått at 960 000 av Afghanistans 28 millioner innbyggere var narkotikamisbrukere.

Nå anslås det at tallet har steget betraktelig.

FlyktningproblemEn stor del av årsaken til det økte narkotikamisbruket er hjemvendte flyktninger fra nabolandene Iran og Pakistan, sier Wankel.

- I disse landene er det stort misbruk av heroin, og mange av de afghanske flyktningene utviklet rusavhengighet mens de var i eksil, sier han.

Problemet er at mange av de antatt tre millioner flyktningene har returnert til Afghanistan, og med seg i bagasjen har de rusavhengighet.

NARKOTIKA-FJELL: En mann er i ferd med å sette fyr på 16 000 kilo narkotika utenfor Kabul i mars i år. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI/SCANPIX
NARKOTIKA-FJELL: En mann er i ferd med å sette fyr på 16 000 kilo narkotika utenfor Kabul i mars i år. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI/SCANPIX Vis mer

- Rusproblemene gjelder ikke bare de afghanske byene. Disse flyktningene vender hjem til landsbyene der de kom fra, og slik sprer det seg, sier Wankel.

Bedre blir det ikke av at 90 prosent av råopiumen som dyrkes i verdens største opiumsprodusent-land, framstilles i egne laboratorier før det krysser grensa.

Dermed er det tilgangen som skaper behovet, og ikke vanlige tilbud- og etterspørsels mekanismer som styrer, mener Wankel.

Et sikkerhetsproblemKonsekvensene av det økende rusproblemet er alvorlige for et land der fattigdom og analfabetisme er utbredt, og der sikkerhetssituasjonen er alt annet enn avklart.

- En ting er hva ruspåvirkningen har å si for den biologiske utviklingen til barna som vokser opp. Noe annet er hvilken effekt rusproblemet har for sikkerheten og kriminaliteten i landet, sier Wankel til Dagbladet.

Ifølge han er det en bekymring blant amerikanerne at unge gutter som går på konservative madraser på pakistansk side av grensa, skal bli dopavhengige og dermed bli et nyttig våpen i hendene på Taliban.

Derfor håpes det at når den endelige rapporten er klar, vil det gi økt oppmerksomhet rundt betydningen av narkotikabekjempelse.

De som utformer politikken har vært så fokusert på sikkerhet og det som skjer på det politiske toppnivået, at de har glemt det sosiale aspektet. Dersom vi ikke gjør noe kan dette føre Afghanistan ut i en enda dypere krise, sier Doug Wankel til Dagbladet.

AVVENNING: En ung afghansk mann er på avvenning på WADAN-senteret i Kabul. Bildet ble tatt i desember i fjor. Totalt i Afghanistan finnes det bare 40 institusjoner for behandling av rusavhengige. Foto: AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI/SCANPIX
AVVENNING: En ung afghansk mann er på avvenning på WADAN-senteret i Kabul. Bildet ble tatt i desember i fjor. Totalt i Afghanistan finnes det bare 40 institusjoner for behandling av rusavhengige. Foto: AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI/SCANPIX Vis mer