LISTEN ER LANG: Lista på Jeremy Clarksons overtramp er av det lange slaget. Som Piers Morgan sa i et åpent brev til sin tidligere erkefiende. «BBC hadde ikke noe valg». Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Scanpix
LISTEN ER LANG: Lista på Jeremy Clarksons overtramp er av det lange slaget. Som Piers Morgan sa i et åpent brev til sin tidligere erkefiende. «BBC hadde ikke noe valg». Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB ScanpixVis mer

Dette er alle overtrampene Jeremy Clarkson IKKE fikk sparken for

- De er besatt av å ansette lesbiske svarte muslimer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Som kjent ble Jeremy Clarksons Top Gear-skjebne beseglet på onsdag da BBC omsider kunngjorde at deres veier her skilles.

- Jeg har fortalt Jeremy Clarkson at BBC ikke kommer til å forlenge hans kontrakt. Det er ikke en beslutning som er fattet med letthet, men etter nøye vurdering av fakta og etter personlige møter med både Jeremy og Oisin Tymon, var beskjeden fra BBC-sjef Tony Hall.

Foranledningen til oppsigelsen var at programlederen regelrett gikk på angrep på en av showets produsenter, men dette er ikke første gang Clarkson tramper i klaveret.

Langt derifra. Her er noen utvalgte overtramp fra den britiske programlederen og journalisten. I tilfeldig rekkefølge.

Lang liste • I mai i 2014 kunne man høre at Clarkson nynnet ordet «nigger» under innspillingen av en Top Gear-episode. Klippet ble aldri vist på TV, men The Mirror fikk tak i klippet. Clarkson selv sto på sitt og mente den engelske avisa gikk for langt.

• I 2003 kjørte han en Toytoa i et tre på en parkeringsplass i Somerset. BBC gikk ut med en beklagelse til byrådet.

• Clarkson ga i 2005 ut en bok med tittelen «The World According to Jeremy Clarkson» der han omtalte HIV i følgende ordelag: - HIV er et nytt patetisk virus. Det overlever bare 20 sekunder i lufta, smitten overføres bare mellom personer som har voldsom sex og det bruker ti år på å gjøre det Ebola kan gjøre på ti dager.

• Mangfold har heller aldri vært Clarksons store fansesak. I 2009 sa han til Top Gear-magasinet at sjefene i BBC var besatt av å ansette «lesbiske svarte muslimer»: - Problemet er at TV-sjefer har fått det for seg at dersom en programleder er en heteroseksuell, blond og blåøyd gutt, så må den andre være en lesbisk svart muslim.

• Clarkson hadde tidligere en spalte i avisa The Sun, og her hevdet han at trengselen på flyplassen Heathrow kunne vært løst med litt rasisme: - Ingen blir vinket rett igjennom sikkerhetskontrollen lenger, og nå er det en to timer lang ventetid. Ingen liker en rasist. Ingen liker en med fordommer. Det hører ikke hjemme på jobb, eller i det offentlige. Men på Heathrow? Hmm.

• I en Top Gear-episode fra 2005 gjør han en nazi-hilsen, og gjør en morsomhet av at den tyske bilens GPS-system bare vil til Polen i en referanse til andre verdenskrig.

• BBC mottok hele 1000 klager etter at Clarkson i 2008 sa at lastebilsjafører har en tendens til å ta livet av prostituerte.

• I 2011 kom det også krav om hans avgang da han i det direktesendte TV-showet «One Show» lirte av seg følgende harang om streikere: - Jeg ville hatt dem alle skutt. Jeg ville samle alle sammen utenfor og henrette dem foran sine familier. Jeg mener, hvordan våger de å streike når de får sikret seg gode pensjonsordninger, mens vi andre må jobbe.

• I 2009 kalte han statsminister Gordon Brown for «a silly cunt». Han kalte ham også for en «enøyd skotsk idiot» samme år. Begge uttalelsene beklaget Clarkson senere.

• Ifølge Neslon Mandelas personlige assistent Zelda La Grange skal Clarkson ha spurt den tidligere presidenten og menneskerettighetsforkjemperen om han noen gang har fått en «lap dance» da de to møttes i 2010.

• Så sent som i desember i fjor var han igjen i hardt vær etter at han kjørte rundt i Argentina i en Porsche med registreringsnummeret «H982 FKL». Mange mente at dette var en referanse til det mildt sagt betente temaet Falklandskrigen (FKL) som brøt ut i 1982 (982), men selv sa Clarkson at dette var en ren tilfeldighet.

• Det skapte også voldsomme reaksjoner da han i fjor kalte sin nye (svarte) hund for Didier Drogba (etter den ivorianske Chelsea-spissen). Selv skjønte han ikke hva som var galt med det.

Hans egen feil Det har ikke manglet støtte for Clarkson i de siste ukene etter at han ble suspendert. Blant annet har en person utkledd som den anonyme racersjaføren «Stig» levert en million underskrifter mot suspensjonen ved hjelp av en stridsvogn, men dette hjalp altså ikke.

Piers Morgan var i en årrekke Clarksons svorne fiende, men de to har nå skværet opp.

I et åpent brev til Clarkson, som Daily Mail har publisert, skriver Morgan at han mener det var Clarksons egen feil at han nå har mistet jobben.

- BBC hadde ikke noe valg. Du kan ikke kjefte på en person i ditt eget produksjonsteam på den måten du gjorde, uansett hvor kald maten er, skriver han.

Med tanke på den lange lista ovenfor er det vel ikke en helt urimelig påstand.