Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er alle spekulasjonene i den nye regjeringskabalen

Ommøbleringer og friske fjes fra statsminister Erna Solberg.

LANSERES: Ifølge Adresseavisen blir Høyres Linda Hofstad Helleland (innfelt nr. 2 fra høyre) ny kulturminister. Frps Terje Søviknes (t.v.) og Per Sandberg lanseres også som nye statsrådkandidater: Det gjør også statssekretær Jong Georg Dale (t.h.). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet og NTB scanpix
LANSERES: Ifølge Adresseavisen blir Høyres Linda Hofstad Helleland (innfelt nr. 2 fra høyre) ny kulturminister. Frps Terje Søviknes (t.v.) og Per Sandberg lanseres også som nye statsrådkandidater: Det gjør også statssekretær Jong Georg Dale (t.h.). Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet og NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kilder forteller til Dagbladet at landbruksminister Sylvi Listhaug trolig blir asyl- og integreringsminister når statsminister Erna Solberg i morgen stokker om på regjeringskabalen i ekstraordinært statsråd.

Likevel er det nestleder i Frp, Per Sandberg, som har stjålet mesteparten av oppmerksomheten etter at NRK i dag tidlig skrev at han ville bli utnevnt som innvandringsminister.

NRK har seinere gått tilbake på Sandberg som innvandringsminister, men han blir trolig utnevnt som statsråd i ekstraordinært statsråd i morgen og kilder til VG sier at Sandberg trolig tar over for Elisabeth Aspaker (H) som fiskeriminister.

Selv om utnevnelsen av Sandberg vekker såpass oppsikt at han topper Twitter-trendene i Norge og har figurert på trendlistene i verden, ligger det an til å bli en ordentlig julerengjøring med utskiftninger i flere departementer som berører både Høyre og Frp.

Denne saken oppdateres fortløpende!

Flere kilder har overfor Dagbladet bekreftet at det vil komme endringer eller utskiftninger i regjeringen denne uka. Her er de heteste spekulasjonene:

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp): Omtalt som Sivs drømmedame og en politiker som skal opp og fram i Frp av Dagbladets Anne Marte Blindheim i går. Det kan se ut som om den beskrivelsen var betimelig, for regjeringen mener hun er klar for større oppgaver. Dagbladet får bekreftet fra kilder at det opprettes en ny statsråd i Justisdepartementet med ansvar for asyl-, flyktning- og integreringsfeltet. Etter det Dagbladet har grunn til å tro, blir det Sylvi Listhaug. Ifølge VG blir Frp's Jon Georg Dale (31) ny landbruksminister. Han er i dag statssekretær i Finansdepartementet.

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson: Høyre overtar ansvaret for Arbeids- og sosialdepartementet, som i dag styres av Eriksson, ifølge Dagbladets kilder. Jobben kan gå til nåværende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen, men her kan det komme et nytt ansikt. For Høyre er det fram mot stortingsvalget viktig å få profilert sin politikk for arbeid og aktivitet bedre enn til de har klart til nå. VG skriver Høyres Anniken Hauglie ligger an til å ta over for Eriksson. Hauglie (43) har tidligere vært blant annet politisk rådgiver for sosialministeren i Bondevik II-regjeringen og sosialpolitisk rådgiver for Høyres stortingsgruppe.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H): kan bli flyttet til et annet departement, ifølge VG. Ifølge Dagens Næringsliv er det takk og farvel for Sundtoft i regjeringen. Europaminister Vidar Helgesen (H) blir ny klimaminister, men tar med seg ansvaret for EU- og EØS-saker, har flere rapportert. DN mener imidlertid det fortsatt vil bli en egen Europa-minister. Helgesen (47) er i dag statsråd og stabssjef ved Statsministerens kontor, samt at han i Utenriksdepartementet har ansvar for samordning av arbeidet med EØS-saker og forholdet til EU. Han har tidligere vært statssekretær i Utenriksdepartementet.

Firskeriminister Elisabeth Aspaker: Går mest sannsynlig ut av regjering, og Per Sandberg er den sterkeste kandidaten til å ta over. Med adresse på Senja, sørger han også for å ivareta nordnorskandelen i regjeringen.

Kulturminister Thorhild Widvey (H): En av statsrådene det har vært mest avgangsspeukalsjoner rundt, spesielt etter høstens valg. Linda Hofstad Helleland (H) overtar etter Widvey, ifølge Adresseavisen. Helleland er i leder for samferdselskomiteen på Stortinget.

Terje Søviknes (Frp): Tidligere kronprins i partiet og umåtelig populær ordfører i Os i Hordaland gjennom 16 år er ifølge VG en sterk kandidat til en ledig ministerpost.

• Det er sprikende meldinger om olje- og energiminister Tord Liens (Frp) framtid. TV 2s kilder sier Lien blir sittende, mens andre sier han er på vei ut, skriver NTB.

Anders Anundsen fortsetter, etter det Dagbladet erfarer, som justis- og beredskapsminister. De som også fortsetter på sine poster er forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, utenriksminister Børge Brende, helse- og omsorgsminister Bent Høie og kommunalminister Jan Tore Sanner. Fortsetter gjør også samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen og barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

Frp får en ekstra statsråd i forhold til dagens antall, ifølge Dagbladets opplysninger. Kilder presiserer overfor Dagbladet at ting ikke er klart før alt er klart. Kabalen kan endres-

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media