Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er alt politiet vil vise fram før Obama kommer

Skal skremme voldelige demonstranter fra Oslo.

VOKTER PRESIDENTEN: Stabssjef Johan Fredriksen, visepolitimester Roger Andresen og innsatsleder Thor Langli har mye av ansvaret for sikkerhetsopplegget rundt Obama og andre VIP-gjester 9.-11. desember. Her poserer politifsjefene foran en av de spesialbygde lastebilene som settes inn mot demonstranter om noen av markeringene i Oslo sentrum kommer ut av kontroll. Foto: HENNING LILLEGÅRD
VOKTER PRESIDENTEN: Stabssjef Johan Fredriksen, visepolitimester Roger Andresen og innsatsleder Thor Langli har mye av ansvaret for sikkerhetsopplegget rundt Obama og andre VIP-gjester 9.-11. desember. Her poserer politifsjefene foran en av de spesialbygde lastebilene som settes inn mot demonstranter om noen av markeringene i Oslo sentrum kommer ut av kontroll. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Mens Beredskapstroppen og livvakttjenesten til Politiets Sikkerhetstjeneste i hemmelighet øver på scenarioer med terrorangrep og attentater mot den amerikanske presidenten, viser oslopolitiet i dag fram en mindre sensitiv side av sikkerhetsoperasjonen rundt Barack Obamas oslobesøk.

- Dette er den største utfordringen norsk politi har hatt, sier visepolitimester Roger Andresen, som er hovedansvarlig for at Air Force One i desember tar med seg en uskadd delegasjon tilbake til USA.

Nærmere 2000 personer jobber med sikkerhetsopplegget, som omfatter alt fra politivakter under bakkeplan og helikoptre til skarpskyttere og bevæpnede livvakter. Regjeringen bevilget nylig 80 millioner kroner ekstra til politiet for den gigantiske operasjonen.

Øver på opptøyer
På et øvingsområde på Fornebu forbereder politiet seg nå på at varslede, fredelige demonstrasjoner i forbindelse med nobelprisutdelingen kan utvikle seg til voldelige opptøyer i Oslo sentrum 10. desember.

- Vi må være forberedt på at noen vil bruke denne anledningen til noe annet enn å ytre seg, selv om vi per i dag ikke har noen indikasjoner på at det vil skje, sier Andresen.

Med spesialbygde lastebiler som kan settes inn for å barrikadere et område på kort varsel eller sperre demonstranter inne med store påmonterte gitter, øvde politifolkene i dag på formasjonskjøring sammen med mindre, forsterkede biler som forflytter opprørsutrustede mannskaper og står i første linje om steinkastingen starter.

De koordinerte biløvelsene i tidvis høy hastighet står helt sentralt i det politiet kaller Mobilt innsatskonsept (MIK), en felles strategi for de nordiske landene, som er basert på at det i hovedsak er kjøretøyene og ikke politifolk med skjold som skal utgjøre fronten mot demonstrantene.

MER HEMMELIG: Secret Service er allerede på plass i Oslo med mange agenter og vil sette sitt preg på byen 10. desember. Men nøyaktig hva slags  fullmakter og bevæpning den amerikanske livvaktstyrken har, er ikke kjent. Foto: Alex Brandon / AP / SCANPIX
MER HEMMELIG: Secret Service er allerede på plass i Oslo med mange agenter og vil sette sitt preg på byen 10. desember. Men nøyaktig hva slags fullmakter og bevæpning den amerikanske livvaktstyrken har, er ikke kjent. Foto: Alex Brandon / AP / SCANPIX Vis mer

Samtidig med at sivile spanere raskt pågriper de verste uromakerne, skal MIK bidra til at færrest mulig uniformerte politifolk havner i håndgemeng med aksjonister og framstår som en part i konflikten.

- Noen hevder det er en hard måte å håndtere massedemonstrasjoner på. Men siden vi introduserte dette konseptet i 2005 har ingen polititjenestemenn eller demonstranter blitt skader, sier Andresen.

- 17. mai
I forkant av Obama-besøket har oslopolitiet vært i København og sett på danskenes forberedelser i forbindelse med klimatoppmøtet, der det er ventet store, ulovlige demonstrasjoner. Foreløpig tyder lite på at de mest aggressive elementene blant såkalte autonome eller andre «yrkesdemonstranter» har tenkt seg til Norge.

- Vi har god dialog med arrangørene av varslede demonstrasjoner i Oslo, men de har på sin side ikke mulighet til å avvise de som måtte troppe opp i demonstrasjontoget med andre hensikter, sier politioverbetjent Thor Langli, som har vært innsatsleder på utallige Blitz-demonstrasjoner og andre uroligheter i Oslo de siste tiåra.

- Vi tror det blir veldig mye mennesker i byen når Obama kommer, men håper at stemningen blir som i et 17. mai-tog, at de ønsker å se presidenten og vinke til ham, ikke noe mer enn det.

Hemmelighold
Det øvrige sikkerhetsopplegget er politiet altså langt mindre åpne om. Flere medier har fått avslag på å ta bilder av forberedelsene til blant andre Beredskapstroppen, og dagens kjøretur med demonstrasjonsbilene er det eneste offisielle glimtet du får av beredskapen før Oslo sentrum gjøres om til en festning 10. desember.

I BEREDSKAP: Politiet tar sikte på å holde en relativt lav profil overfor demonstrantene, men store styrker vil stå klare ved eventuelle voldeligheter.
I BEREDSKAP: Politiet tar sikte på å holde en relativt lav profil overfor demonstrantene, men store styrker vil stå klare ved eventuelle voldeligheter. Vis mer

Særlig samarbeidet med bevæpnede Secret Service-agenter på norsk jord og trusselvurderingene rundt Obama som Politiets sikkerhetstjeneste står for, er omgitt av hemmelighold.

Ifølge visepolitimester Roger Andresen har det imidlertid ikke kommet konkrete trusler mot Obama som kan knyttes til oslobesøket eller annen urovekkende etterretning.

- Nei, vi har ikke fått noe slikt, sier Andresen.

- Vi får se når Obama reiser om det har gått som vi ønsker: En verdig prisutdeling, hvor alle som ønsker det har fått ytre seg. Vi skal trygge ytringsfriheten innefor de rammer vårt demokrati setter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media