- Dette er alvorlig

De omfattende angrepene onsdag mot Ukrainas energiinfrastruktur er alvorlig, sier Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug.

ANGREP: Tidligere generalløytnant Arne Bård Dalhaug sier det spekuleres i om Russland vil trappe opp angrepene på sivile mål og infrastruktur i Ukraina. Programleder: Andrea Viland Ask Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De omfattende angrepene onsdag mot Ukrainas energiinfrastruktur førte til at langt på vei de fleste husstandene i Ukraina mistet strømmen.

- Dette er alvorlig for befolkningen. Det er viktig å støtte infrastruktur for å holde sivilsamfunn gående. Det er helt åpenbart et område Nato har fokus på, som en del av støtten til Ukraina, sier Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant.

Han legger til at russiske styrker har vært små i forhold til hva de forsøke å gape over.

- Russland har hatt systematisk tilbakegang over flere måneder. De har ikke nok styrker, sier Dalhaug.

- Kaotisk prosess

Russlands president Vladimir Putin kaller inn 300 000 reservesoldater. Det vil være mange forskjellige mennesker i forskjellig alder, forteller Dalhaug, og som blir hanket inn fra forskjellige områder i landet.

Selv er han usikker på hvor mange Russland egentlig får tak i.

IKKE NOK: Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant, sier at russiske styrker har vært små i forhold til hva de forsøke å gape over. Landet har hatt tilbakegang over flere måneder og har ikke nok styrker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
IKKE NOK: Arne Bård Dalhaug, pensjonert generalløytnant, sier at russiske styrker har vært små i forhold til hva de forsøke å gape over. Landet har hatt tilbakegang over flere måneder og har ikke nok styrker. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Dette er i beste fall en kaotisk prosess. De vil få flere mennesker til å bemanne frontlinjen, men de vil være dårlig trent. De kan være en erstatning for de som har falt, men det vil de mangle utstyr til, sier Dalhaug.

Russland har gått fra å forsvare øst for Kherson og oppover mot Donbas, til å vedlikeholde uten at det har hatt betydelige framskritt de siste ukene, forteller Dalhaug.

Mens Ukrainas pågående offensiv nord i Donbas har hatt en viss framgang.

- Men situasjonsbilde på bakken viser små forandringer siste uka. Vinteren har kommet og det begrenser en del operasjoner, sier han.

Ikke overraskende

En av nettsidene til Nato, act.nato.int, er nede onsdag ettermiddag. På Telegram hevder den prorussiske hackergruppen «NoName057» at de står bak.

Det er ikke overraskende for Dalhaug.

- Det pågår hele tida og de aller fleste blir avvist av sikkerhetssystemet til Nato.

Det er mange ting som kan skje under digital krigføring, forteller Dalhaug videre.

- Det er særlig utfordrende og som man har fryktet lenge er hvis viktig infrastruktur som styrer for eksempel jernbanetrafikk eller lufttrafikk blir utsatt. Det vil ha store konsekvenser, men systemene er godt beskyttet, sier han.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer