Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er antioksidanter

C-vitamin, E-vitamin, selen, betakaroten, flavonoider, glutation - alle disse stoffene hører til under gruppen antioksidanter. Det er stoff som hjelper kroppen med å forsvare seg mot cellenes vandaler: de frie radikalene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse aggressive frie radikalene lages hele tida som et biprodukt i kroppens stoffskifte. De frie radikalene har mistet et av elektronene, noe som gjør dem kjemisk ustabile. På sin rasende jakt etter et nytt elektron forsøker de seg overalt, og dermed ødelegger de friske celler og skaper stadig nye grupper av frie radikaler. Det kan føre til at viktige funksjoner i cellen skades. Kroppen har stor evne til å lege disse skadene, men de frie radikalene mistenkes likevel for å være årsaken til at vi får sykdommer som kreft, hjerteinfarkt og grå stær.

Mange antioksidanter kan tilby et ekstra elektron slik at denne kjedereaksjonen brytes. De tar imot angrepet fra de frie radikalene og opptrer dermed som livvakter og hindrer at de frie radikalene tar elektroner fra vitale deler av kroppen.