LEDERE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin har flere ting til felles. I løpet av det siste året har de to mektige herremennene gått under radaren på forskjellige tidspunkter, noe som har ført til enorm interesse og massive spekulasjoner. Nå er det duket for et historisk møte de to imellom. Foto: NTB scanpix
LEDERE: Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin har flere ting til felles. I løpet av det siste året har de to mektige herremennene gått under radaren på forskjellige tidspunkter, noe som har ført til enorm interesse og massive spekulasjoner. Nå er det duket for et historisk møte de to imellom. Foto: NTB scanpixVis mer

Dette er året disse to skal bli venner: - De er to alen av samme stykke

Nå møtes verdens mest mystifiserte ledere for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De er begge suverene ledere i land med et svært anspent forhold til Vesten, som blant annet innebærer økonomiske sanksjoner og tøffe diplomatiske kamper.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un og Russlands president Vladimir Putin er også særdeles mystifiserte lederskikkelser som makter å skaffe enorm interesse og ville rykteflommer rundt egen person, kanskje mot sitt eget ønske.

Nå kan de to danne et uventet og pirrende samarbeid. Kim Jong-un har nemlig takket ja til å reise til Moskva for å delta i en markering for slutten på andre verdenskrig, opplyste den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov i dag.

SUNT FORHOLD: Nå skal Kim Jong-un besøke Russland. Hans far, Kim Jong-il, hadde ifølge Geir Helgesen et sunt forhold. Her møtes de to i russiske Vladivostok i 2002. Foto: AFP PHOTO / FILES / Alexander NEMENOV/NTB Scanpix
SUNT FORHOLD: Nå skal Kim Jong-un besøke Russland. Hans far, Kim Jong-il, hadde ifølge Geir Helgesen et sunt forhold. Her møtes de to i russiske Vladivostok i 2002. Foto: AFP PHOTO / FILES / Alexander NEMENOV/NTB Scanpix Vis mer

Dette blir Diktator-Kims aller første statsbesøk til nabolandet i nord.

- Holder oss for narr I høst stormet det voldsomt rundt Kim Jong-un. Den unge diktatoren viste seg ikke offentlig på over én måned og gikk glipp av viktige partiarrangementer. Da 32-åringen først viste seg offentlig var det med stokk under inspisering av nye boligblokker. Ryktene gikk på at Diktator-Kim var syk, planla krig eller var i ferd med å miste taket på makta i hjemlandet.

Rykteflommen i internasjonale medier var ikke så reint annerledes da Vladimir Putin denne måneden forble borte fra offentligheten i elleve dager. Putin har vanligvis flere opptredener om dagen, men spekulasjonene har spent fra at han har fått barn med kjæresten Alina Kabajeva i Sveits, til at han er alvorlig syk eller død, eller rett og slett på ferie. Putin dukker til slutt opp til et avtalt møte i St. Petersburg i går, tydeligvis uaffektert av stormen rundt ham.

62-åringens korte svar på ryktene var: - Livet ville vært kjedelig uten sladder.

Og det er slett ikke nødvendigvis en tilfeldighet at begge to lederne har gått under radaren.

- Putin og Kim er ikke bare utilregnelige. De er dyktige sjakkspillere. De spiller på vår interesse og nysgjerrighet og holder oss litt for narr. Det gjenspeiles i det Putin sier om at verden ville være kjedelig uten rykter, sier Geir Helgesen, direktør og forsker i Nordic Institute of Asian Studies (NIAS), til Dagbladet.

Sjakkspillere Derfor skapes det også enorm interesse rundt de to. Dessuten er de ikke bare taktikere av rang, men de har også egenskaper og verdier som gjør at de pirrer vår interesse, mener Helgesen.

- Putin og Kim Jong-un er to alen av samme stykke. Det er to ledertyper vi ikke klarer å kjenne oss helt igjen i. De er merkelige og ikke-demokratiske ledere. Putin har et massivt flertall av andre årsaker enn de vanlige demokratiske, og Kim er en type vi ikke kunne forestille oss som politisk leder i vår verden. Han er først og fremst sønn og barnebarn. Det er klart det er langt fra våre idealer, sier han.

Derfor blir det også svært mye spekulasjoner rundt de to, og akkurat som at det var knyttet enorm spenning til om Putin kom til å møte opp på gårsdagens møte med den kirgisiske Almasbek Atambajev i går, er det heller ikke skrevet i stein at Kim kommer til Moskva.

- Han sier han kommer, men vi vet det først når han møter, sier Helgesen.

Eneledere Helgesen er ekspert på Nord-Korea, og kjenner landet der det i lang tid har gått rykter om en maktkamp for å knekke Diktator-Kim, der Kim ifølge rapportene skal ha svart med å drepe politiske motstandere. Også en rekke regimekritikere i Russland har blitt drept under Putins regjeringstid.

Selv om det er påståtte maktkamper, er det ingenting som nå tyder på noen av lederne skal falle.

- Putin nyter godt av den støtten han har blant befolkningen, og det samme gjør hans nærmeste krets. De som er rundt ham er veldig lojale, og har vært rundt ham lenge. Det kan være spenning innad i grupper, men ting slår ikke sprekker. Putin er tidligere etterretningsoffiser, og vet hvor han har folk, sier seniorforsker og Russland-ekspert, Jakub Godzimirski ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), til Dagbladet.

- Det er heller ingen som står klare til å ta over etter ham. Han er på toppen av pyramiden, sier Godzimirski.

Symbolsk besøk Ikke bare er dette Kim Jong-uns første besøk til Russland, det er hans aller første statsbesøk. Dette går ikke upåaktet hen i internasjonal politikk.

- Vanligvis går det første statsbesøket til Kina, og det er betydningsfullt. Det er derfor mye spekulasjoner om dette besøker er en symbolsk handling. Så lenge Vesten har en handelsembargo mot Nord-Korea, har Nord-Korea to store land de er avhengig av, sier Helgesen i NIAS.

Putin møtte Kims far, Kim Jong-Il ved flere anledninger, og i forrige uke erklærte Russland at de er inne i et «vennskapsår» med Nord-Korea. Helgesen tror Putins invitasjon er kjærkommen.

- Kina er landet som virkelig investerer og hjelper til i Nord-Korea, men regimet er litt bekymret for å komme i lomma på Kina. Det er samtidig ikke sikkert Kina blir fornærmet over gesten. Kina har tross alt et ønske om et stabilt Nord-Korea, sier Helgesen.

Samtidig mener Helgesen at handelsblokaden overfor Nord-Korea nå er mer ødeleggende.

- Sør-Koreas president Park Geun-hye er også invitert til Moskva. Kanskje Putin kan låne dem et forhandlingskontor? Uansett har vesten en tåpelig isolasjonspolitikk mot Nord-Korea på grunn av menneskerettighetsproblemer og missiler. Dette gir Kina og Russland all innflytelse og Nord-Korea, og vi kan ikke regne med at noen av dem protesterer mot menneskerettighetssituasjonen, sier Helgesen.