Dette er årets aller verste bistandsvideo

- Rasistisk og svært misvisende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et av bistandsorganisasjonenes sterkeste virkemidler for å skape engasjement for sine saker, er innsamlingsvideoer. Men hva skjer når budskapet blir helt feil?

Da ender man opp med The Rusty Radiator Award. For andre året på rad kåret Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) tirsdag kveld årets verste bistandsvideo.

Og den uheldige vinneren? Det ble den sør-afrikanske organisasjonen Feed A Child, med filmen «Save A Child».

Kraftig rasismekritikk I videoen, som har rullet på sør-afrikanske tv-skjermer dette året, kan man se en hvit kvinne mate en liten mørk gutt med småbiter som om han skulle vært en hund. Videoen ender med teksten «den gjennomsnittlige familiehunden spiser bedre enn millioner av barn».

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Så kraftig kritikk har videoen fått, at både produksjonsbyrået bak videoen, Ogilvy and Mather, og Feed A Child har gått ut og beklaget seg.

- Det er uheldig at det som skulle være et standpunkt mot et sosialt problem har blitt en rasistisk sak. Barnet i videoen var en karakter byrået valgte å bruke. Barnet ble ikke valgt ut i fra noen spesiell grunn, og ja, ideen var å bruke multietniske mennesker, siden landet vårt også er det. Det hjelper ikke med en kampanje som ikke er representativ, sa Feed A Child-grunnlegger Alza Rautenbach til avisa Telegraph tidligere i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer