Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er årets aller verste bistandsvideo

- Rasistisk og svært misvisende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et av bistandsorganisasjonenes sterkeste virkemidler for å skape engasjement for sine saker, er innsamlingsvideoer. Men hva skjer når budskapet blir helt feil?

Da ender man opp med The Rusty Radiator Award. For andre året på rad kåret Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) tirsdag kveld årets verste bistandsvideo.

Og den uheldige vinneren? Det ble den sør-afrikanske organisasjonen Feed A Child, med filmen «Save A Child».

Kraftig rasismekritikk I videoen, som har rullet på sør-afrikanske tv-skjermer dette året, kan man se en hvit kvinne mate en liten mørk gutt med småbiter som om han skulle vært en hund. Videoen ender med teksten «den gjennomsnittlige familiehunden spiser bedre enn millioner av barn».

Og reaksjonene har ikke latt vente på seg. Så kraftig kritikk har videoen fått, at både produksjonsbyrået bak videoen, Ogilvy and Mather, og Feed A Child har gått ut og beklaget seg.

- Det er uheldig at det som skulle være et standpunkt mot et sosialt problem har blitt en rasistisk sak. Barnet i videoen var en karakter byrået valgte å bruke. Barnet ble ikke valgt ut i fra noen spesiell grunn, og ja, ideen var å bruke multietniske mennesker, siden landet vårt også er det. Det hjelper ikke med en kampanje som ikke er representativ, sa Feed A Child-grunnlegger Alza Rautenbach til avisa Telegraph tidligere i år.

Dette holder likevel ikke, mener SAIH.

- Den verste og mest skadelige bistandsvideoen er «Save A Child», som sammenligner fattige barn med hunder. Ja, man skal være kreative og sette ting på spissen, men både juryen og mange andre har stemplet dette som en rasistisk og svært misvisende video, sier SAIHs leder, Jørn Wichne Pedersen, til Dagbladet.

Årets beste bistandsvideo Men SAIH er ikke bare ute etter å gi ris. Vel så viktig er det å hente fram de beste bistandsvideoene.

I år er det filmen «The Most Shocking Second A Day», gjort av britiske Redd Barna, som går helt til topps.

- UTROLIG GOD UTVIKLING: - Vi har sett en utrolig god utvikling de siste par årene. Mange organisasjoner har blitt mer kreative, og bruken av stereotypier og halvsannheter i innsamlingsvideoer ser ut til å være på tilbaketog, sier leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Jørn Wichne Pedersen. Foto: SAIH
- UTROLIG GOD UTVIKLING: - Vi har sett en utrolig god utvikling de siste par årene. Mange organisasjoner har blitt mer kreative, og bruken av stereotypier og halvsannheter i innsamlingsvideoer ser ut til å være på tilbaketog, sier leder i Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH), Jørn Wichne Pedersen. Foto: SAIH Vis mer

- De har virkelig klart det med denne videoen, som viser en britisk jente som filmes i ett sekund per dag i ett år. Filmen har blitt sett nesten 40 millioner ganger på YouTube, og den tar krigen i Syria og viser at det kunne skjedd på hjemmebane. Den tar tematikken hjem og utfordrer tankegangen om at det er noen andre som lider, at det er oss og dem. Det er netopp dette vi mener er veldig skadelig i de tradisjonelle innsamlingsvideoene, sier Wichne Pedersen.

Redd Barnas mål bak den hjerteskjærende videoen, er å minne oss om hva millioner av syriske barn utsettes for hver dag, og at de trenger vår hjelp.

- Målet vårt med filmen er at folk lettere skal sette seg inn i hvordan krigen rammer barna spesielt. Vi håper denne filmen gjør det enklere for folk å engasjere seg i syriske barns situsjon, og støtte det arbeidet vi gjør, sa kommunikasjonssjef i Redd Barna, Monica Sydgård, til Dagbladet da videoen ble sluppet tidligere i år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling