Dette er årets «glemte kriser»

Leger uten grenser presenterte for tredje gang krisene de mener blir glemt av media og dermed både befolkningen og politikerne.

GLEMTE KRISER: Leger uten grenser presenterte i dag en liste over humanitære kriser de mener er glemt. Her står et barn i pøsregnet i slummen i Freetown i Sierra Leone, der vannbårne sykdommer er svært utbredt. Foto: Reuters/Simon Akam/NTB Scanpix
GLEMTE KRISER: Leger uten grenser presenterte i dag en liste over humanitære kriser de mener er glemt. Her står et barn i pøsregnet i slummen i Freetown i Sierra Leone, der vannbårne sykdommer er svært utbredt. Foto: Reuters/Simon Akam/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leger uten grenser presenterte i dag «De glemte krisene» for tredje året på rad.

- Spiller det noen rolle at media ikke skriver om disse krisene? Det tror vi. Er de glemt av media, er de glemt av opinionen og politikerne. Vi ønsker å sette spørsmålstegn ved hvilke konsekvenser dette har og vil diskutere hva politikerne baserer sine avgjørelser på, sier lege Morten Rostrup i Leger uten grenser.

Her er Leger uten grensers liste over «De glemte krisene»:

• Tsjad: Et helsevesen i ruiner Tørke, fattigdom, enorme flyktningstrømmer og hundre ganger dårligere legedekning enn i Norge.  I Tsjad er hvert femte barn underernært allerede før det blir født.

• Den sentralafrikanske republikk: Vold forverrer ekstrem humanitær krise Ny konflikt rammer befolkningen i Den sentralafrikanske republikk, som allerede lever i kronisk krise. Landet er fanget: ikke viktig nok til å få store bistandsmidler, ikke synlig nok til å få store nødhjelpspenger.

• Sierra Leone: Ett av fem barn dør før sin femårsdag Barnedødeligheten er den høyeste i verden. Mangelen på helsehjelp er ekstrem.

• Afghanistan: 117 nyfødte barn dør hver dag Afghanistan er et av verdens farligste steder å føde og å bli født. Hvert år dør over 40.000 afghanske barn før de rekker å bli en måned gamle. I Norge er tallet rundt 100.

• Honduras: Gatevold dreper 20 hver dag Gjenger og narkokarteller driver krig i Honduras? gater. Resultatet er verdens høyeste drapsstatistikk. Verst går det ut over de unge.

• Rotavirus dreper over 500 000 barn hvert år Rotavirus er den vanligste årsaken til diaré hos barn i hele verden. Det finnes gode vaksiner og enkel behandling mot det dødelige viruset, men fattige barn får ikke den beskyttelsen de trenger.

• Angrep på helsearbeidere truer med å stanse humanitær hjelp I snart 150 år har nøytrale helsearbeidere hatt rett og mulighet til å hjelpe syke og sårede i krigssoner. Denne muligheten står nå i fare.

• Dagens medisiner maktesløse mot ny tuberkuloseepidemi Multiresistent tuberkulose dreper stadig flere over hele verden. Medisinene er giftige, dyre og ineffektive. Ingen vet omfanget, og verden er uforberedt.

• To milliarder mennesker mangler tilgang til livreddende kirurgi Livsfarlige fødselskomplikasjoner, krigsskader eller blindtarmbetennelser: Når verdens fattigste trenger operasjoner, har de ingen steder å gå.
Stunting rammer 165 millioner barn Mangelfull ernæring i de første leveårene hemmer barns fysiske og mentale utvikling. Krisen er usynlig, skaden er uopprettelig.