LETTE PASSORD ER LETTE Å HACKE: En undersøkelse av passord i Vest-Europa og Nord-Amerika viser at mange velger lette passord. Det kan være farlig. Foto: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB scanpix
LETTE PASSORD ER LETTE Å HACKE: En undersøkelse av passord i Vest-Europa og Nord-Amerika viser at mange velger lette passord. Det kan være farlig. Foto: Rawpixel.com / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Dette er årets svakeste passord. Finner du ditt på lista?

Den amerikanske virksomheten SplashData er klar i sin tale. Dette er 2017s dårligste passord.

(Dagbladet): Vi benytter oss av passord for å holde uvedkommende ute fra alt fra sosiale medier, nettbanker og e-postinnbokser. Likevel er vi ikke gode nok på å velge passord som faktisk beskytter oss.

Det viser tall fra den amerikanske virksomheten SplashDatas ferskeste undersøkelse. Undersøkelsen offentliggjør 2017s dårligste passord på internett, skriver Forbes.

Lista, som tar for seg mer enn 5 000 000 internettpassord i Nord-Amerika og Europa i løpet av de siste tolv månedene, viser at å gjette seg frem til andres passord kan være uproblematisk.

Faktisk kan det, ifølge New York Post, være så lett som å taste tallene «123456» i passordfeltet. Over 150 000 amerikanere har nemlig det sekssifrede tallet lagret som datamaskin- eller mobiltelefonpassord, noe som gjør dem lette å hacke.

Andre svake passord inkluderer «letmein», som har fått plass nummer syv på lista, «login», som holder plass nummer 14. Listas 25.plass går til passordet «trustno1».

- Lette passord er farlige

Andre, med en smule bedre fantasi, velger popkulturelle referanser som passord. «starwars» ble kåret til nummer 16 av selskapets topp 100 dårlige passord i 2017. Ifølge avisa kan svake passord vise seg å være farlig.

- Hackere bruker vanlige termer fra popkulturen og sporten for å hacke seg inn på brukere på internett fordi de vet at mange bruker passord som er lette å huske, sier administrerende direktør i SplashData, Morgan Slain til New York Post.

Begrenset hukommelse

Etaten «National Institute of Standards and Technology» (NIST) mener folk velger passord som er lette å huske fordi mennesker har en begrenset evne til å huske kompliserte tegnsammensetninger.

For å motvirke hacking har flere internettjenester tvunget brukerne til å velge komplekst sammensatte passord som er vanskelige å huske, men de har ikke lyktes i å redusere antall hackinger nevneverdig.

I mai utga NIST en rekke retningslinjer der de oppfordret folk til å velge lengre passord. Lange passord sammensatt av tilfeldige ord er nemlig lettere for mennesker å huske, og de er vanskeligere for datamaskiner å gjette.

Nøkkelen til å holde hackerne borte skal være å opprette et passord på minst tolv tegn med en kombinasjon av både store og små bokstaver. Det skriver Time. Det er også viktig å ha ulike passord på ulike innlogginger.

Så, hvis du velger å holde fast ved «starwars»; må kraften være med deg.