Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Forbereder angrep på Syria:

Dette er armadaen som står klar til angrep

President Donald Trump styrer armadaen som seiler mot Syria med «smarte» missiler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To amerikanske jagere ligger klare til å angripe Syria på president Trumps ordre. De hurtiggående krigsskipene skal være lastet med Tomahawk-missiler, missilet Trump omtalte som «smart» i sin Twitter-melding onsdag.

JAGER: USS Nitze, identisk til de to jagerne som ligger i posisjon utenfor Syrias kyst. Foto: Alexander Delgado/ AFP/ NTB Scanpix
JAGER: USS Nitze, identisk til de to jagerne som ligger i posisjon utenfor Syrias kyst. Foto: Alexander Delgado/ AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Tomahawk-missilet har en rekkevidde på 2500 kilometer, og finner målet sitt ved å sammenlikne lagrede kartdata med bilder av terrenget det beveger seg over.

Missilet er omtrent seks meter langt, og har et stridshode som er fylt med 450 kilo med konvensjonelt sprengstoff.

SMART: Dette Tomahawk-missilet skal være det smarte missilet som Trump nevnte i sin Twitter-melding onsdag. Foto: Ho Raytheon/ Reuters/ NTB Scanpix
SMART: Dette Tomahawk-missilet skal være det smarte missilet som Trump nevnte i sin Twitter-melding onsdag. Foto: Ho Raytheon/ Reuters/ NTB Scanpix Vis mer

Missilet beveger seg i 880 kilometer i timen, og flyr lavt for å ikke bli oppdaget av fiendens radarsystemer.

Langdistanse

USA har også flere F-22 jagerfly stasjonert i Qatar, på amerikanernes største utplasseringsbase i Midtøsten, Al Udeid, ifølge CNN.

På grunn av advarslene fra Russland om at alle fly vil bli skutt ned, er det lite sannsynlig at USA vil sette pilotene sine i fare ved å fly over Syria.

- Et angrep vil derfor være langdistansemissiler avfyrt fra ubåt eller fly, sier Adam Mount i Federation of American Scientists (FAS), til CNN.

Missiler kan bli avfyrt fra USAs B1-B eller B-52 bombefly.

Frankrikes jagerfly, stasjonert i Jordan, kan på sin side utrustes med såkalte «stormskyggemissiler», som kan fly 250 kilometer. Det betyr av missilene kan avfyres fra lufta uten at man flyr inn i Syrias luftrom.

BOMBEFLY: Et B1-B bombefly, som kan holde opp til 24 missiler, er her under en oppvisning. Foto: Axel Schmidt/ AFP/ NTB Scanpix
BOMBEFLY: Et B1-B bombefly, som kan holde opp til 24 missiler, er her under en oppvisning. Foto: Axel Schmidt/ AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Ubåter

I tillegg til jagere, er det ifølge CNN mulig at USA har ubåter som også kan være rustet med Tomahawk-missiler posisjonert utenfor Syrias kyst.

- Ikke se bort fra muligheten for at det finnes ubåter med Tomahawk-kapasitet i regionen. Det er ikke uvanlig at de finnes i Middelhavet, og de har tidligere slått til mot mål i Nord-Afrika, sier CNNs forsvarsanalytiker John Kirby.

President Trump har vært i samtaler med Storbritannias statsminister Theresa May og den franske presidenten, Emmanuel Macron om en samkjørt reaksjon mot Syria.

Trump håper derfor at de allierte statene vil stille styrker til disposisjon utenfor Syria.

BRITISK: Ubåten HMS Astute. Foto: Andy Buchanan/ AFP/ NTB Scanpix
BRITISK: Ubåten HMS Astute. Foto: Andy Buchanan/ AFP/ NTB Scanpix Vis mer

Den britiske ubåten «HMS Astute» holder 38 torpedoer og missiler. Ubåten kan reise rundt jorda uten å fylle drivstoff, da den er drevet av atomkraft.

Situasjonen har vært anspent, og Sikkerhetsrådet holdt et nytt møte fredag.

Advarte om krigsfare

Situasjonen har vært anspent, og Sikkerhetsrådet avholdt Syria-møte torsdag.

- Det vi umiddelbart prioriterer, er å avverge krigsfaren, sa FN-ambassadør Vassilij Nebenzia etter det lukkede møtet i FNs sikkerhetsråd.

På spørsmål om han refererer til krig mellom Russland og USA, svarte han:

- Vi kan ikke utelukke noen alternativer, dessverre.

Sverige forsøkte under møtet å få slutt på handlingslammelsen ved å foreslå å sende en nedrustningsstyrke til Syria for å fjerne kjemiske våpen. Forslaget falt fordi Russland var skeptisk.

- Vi får en følelse av at det nå er en annen logikk som har overhånd, en militær logikk. Men vi gir ikke opp håpet, sa Sveriges FN-ambassadør Carl Skau.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!