Forskere ved Queensland University of Technology har for første gang fanget prosessen som forårsaker bleking av koraller. 95 prosent av den nordlige delen av Great Barrier Reef er alvorlig bleket, noe som kan forårsake at revet dør. Videoen viser de spektakulære, men nedslående resultatene av økt overflatetemperatur på jorda. Video: YouTube/Brett L... Vis mer

Dette er årsaken til at verdens største korallrev kan dø

Forskere har fanget prosessen bak korallbleking. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i år kunne forskere i Australia legge frem en knusende rapport. Hele 95 prosent av den nordlige delen av Great Barrier Reef er alvorlig bleket, og står i fare for å dø.

Korallrevet som er verdens største, står nå i fare for å dø ut. Professoren som ledet denne undersøkelsen, Terry Hughes, har uttalt at han tok til tårene da han vise det nedslående resultatet til studentene sine.

Korallbleking er et fenomen der algene forlater korallene som igjen får en blekere farge. Med tiden vil selve revet også dø. Årsaken til dette er flere. Økte temperaturer i vannet er blant de viktigste.

Fanget bevisene på film

KAN FORSVINNE: Verdens største korallrev, Great Barrier Reef, står i fare for å dø ut grunnet korallbleking. Foto: NTB Scanpix
KAN FORSVINNE: Verdens største korallrev, Great Barrier Reef, står i fare for å dø ut grunnet korallbleking. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Forskere ved Queensland University of Technology har for første gang fanget prosessen som forårsaker blekingen. De har simulert økende overflatetemperaturer ved å øke varmen i et akvarium fra 26 til 36 varmegrader over en periode på 12 timer. Korallen var i akvariet i åtte dager.

Videoen av forsøket viser at korallen utvider seg opp til 340 prosent av sin egen størrelse, for så å støte ut alger som lever i vevet. Underveis mister korallen fargepigmentene sine som igjen fører til at den blir hvit og gjennomsiktig.

  • Se videoen øverst i saken.

- Det som virkelig er interessant er hvor raskt og voldsomt korallen støter ut algene, sier forsker Brett Lewis på universitetets hjemmeside.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innen de to første timene av tempraturøkningen begynte utstøtingen. Korallen de bruker i forsøket, Heliofungia actiniformis, skal i tillegg være en av få koraller i Great Barrier Reef som er relativt motstandsdyktige mot bleking sammenlignet med andre koraller.

- Om ikke algene kommer tilbake til korallen innen kort tid, kan korallen dø, forteller Lewis.

- Massebleking av koraller er et verdensomspennede fenomen, som uroer forskere fra hele verden. Nylige hendelser i Great Barrier Reef belyser trusselen økte overflatetemperaturer er for revets økosystem, fortsetter han.

Korallene trenger urin fra fisk

FRA VERDENSROMMET: Bilde av Australias Great Barrier Reef tatt av en astronaut ombord på  International Space Station (ISS). Foto: NTB Scanpix
FRA VERDENSROMMET: Bilde av Australias Great Barrier Reef tatt av en astronaut ombord på  International Space Station (ISS). Foto: NTB Scanpix Vis mer

En annen undersøkelse, publisert i journalen Nature Communication, viser at mangelen på urin fra fisk er årsaken til at korallrev tar skade i områder med mye fiske. Det skriver Techtimes.

Korallrev tilbyr ly for fik på dag-og nattestid. Til gjengeld får korallen næring av fiskens urin. Når fisker tisser frigir de fosfor og nitrogen gjennom gjellene, noe som fungerer som viktige næringsstoffer for at korallen skal vokse.

Tidligere forskning viser at korallrev med mye og frisk fisk har en tendens til å vokse fortere sammenlignet med rev med en mindre bestand fisker.

- I tillegg til å beskytte områder som sikrer biologisk mangfold, anbefaler vi å slå hardere ned på overfiske om en ønsker å bevare korallrev, skriver forskeme i sin studie.