STRØM: Strømprisen i norge er rekordlav, og ekspert tror den kan bli det i mange år. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX
STRØM: Strømprisen i norge er rekordlav, og ekspert tror den kan bli det i mange år. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIXVis mer

Dette er årsakene til at strømprisen er rekordlav

De siste ukene har fyllingsgraden i norske vannmagasin ligget over både de foregående to årene og medianen for årene 1990-2013. Men det er ikke den eneste årsaken til rekordlave strømpriser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Ved utgangen av uke 26 var fyllingsgraden i norske magasin på 69,3 prosent, viser fersk statistikk fra NVE. I samme uke i 2013 og i 2012 var fyllingsgraden på 68,4.

Vi må tilbake til 2008 for å finne en høyere fyllingsgrad på samme tid av året. Da var den på 75,1 prosent.

God fylling I løpet av sist uke økte fyllingsgraden med 0,8 prosentpoeng. Uken før var økningen på 3,4 prosentpoeng.

Medianverdien for fyllingsgraden på tilsvarende tidspunkt for årene 1990-2013 var 67,8 prosent og minimumsverdien på 46,6 prosent, melder NVE.

Høyeste magasinfylling hadde Sørøst-Norge (område 1) med 74,6 prosent, mens Midt- og Nord-Norge (område 3) hadde lavest fylling med 62,1 prosent.

Vest-Norge (område 2) hadde en fyllingsgrad på 69,6 prosent.

21 øre kWh Tirsdag viste tall at strømprisen på kraftmarkedet i Oslo i årets seks første måneder var beregnet til 21 øre per kilowattime (kWh), før moms og påslag. Det var 10 øre lavere enn på samme tid i fjor, da snittprisen var 31 øre per kWh. Da må vi må tilbake til 2007 for å finne like lave strømpriser.

- Prisene viser at vi har et velfungerende kraftmarked, sier kommunikasjonssjef i Nord Pool Spot, Stina Johansen til NTB.

Hun forklarer at det er flere ting som påvirker strømprisene i Norden, men at vær og temperatur er viktige faktorer i det nordiske kraftmarkedet.

- I og med at mye av oppvarmingen i Norge skjer med strøm, vil temperaturen påvirke strømforbruket - og dermed også prisene - i stor grad, forklarer Johansen til NTB.

Massivt overskudd på strøm Hittil i år ligger det samlede strømforbruket rundt 5 prosent lavere enn i fjor og det blir et et massivt overskudd på strøm fremover, uttalte leder for kraftforvaltningen i kraftselskapet LOS, Andreas Myhre, blant annet på HegnarTV nylig.

Årsaken er blant annet det er satt opp så mange vindmøller de siste årene, og når det i tillegg blir stor snøsmelting og mye regn presser det strømprisen ekstra, forklarte han blant annet.

Myhre anbefaler likevel ikke å binde strømprisen, da hans analyser tilsier at strømprisen vil forbli lav i mange år fremover.

Flere nyheter - Nå er det skikkelig billigsalg på strøm
Det store klimaforliset
Vi betaler dobbelt for kraft vi ikke trenger


Kilde: NVE

STRØM: Andreas Myhre leder kraftforvaltningen i kraftselskapet LOS. Han tror strømprisene i Norge vil være lave i mange år fremover. Foto: Hegnar.no
STRØM: Andreas Myhre leder kraftforvaltningen i kraftselskapet LOS. Han tror strømprisene i Norge vil være lave i mange år fremover. Foto: Hegnar.no Vis mer