- Dette er avsløringen av tidenes boligraid

40-åring og to medsammensvorne slår til mot husene til asiatere og leter i madrassene deres etter penger, ifølge Oslo-politiet.

RAIDET HUS: Ifølge politiet har banden spesialisert seg på å robbe husene til kafe- og restauranteiere opprinnelig fra Asia, bosatt på Østlandet. Her fra et innbrudd i et hus i Oslo. Nå venter en omfattende tiltalebeslutning de tre siktede. Foto: Politiet
RAIDET HUS: Ifølge politiet har banden spesialisert seg på å robbe husene til kafe- og restauranteiere opprinnelig fra Asia, bosatt på Østlandet. Her fra et innbrudd i et hus i Oslo. Nå venter en omfattende tiltalebeslutning de tre siktede. Foto: PolitietVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Oslo mener de har avslørt en helt spesiell innbruddsbande på Østlandet.

Politiet mener en 40 år gammel mann, en 29-åring og en 32-åring, alle opprinnelig fra Vietnam, utelukkende har slått til mot personer med asiatisk opprinnelse og som driver kiosker og restauranter på Østlandet.

Dagbladet skrev om saken i mai i år (krever abbonement). Da var de tre personene siktet for til sammen 13 boliginnbrudd.

- Tidenes boligraid Nå er påtalemyndigheten i ferd med å ta ut en svært omfattende tiltale mot de tre mennene.

- Det blir tatt ut tiltale på til sammen 48 poster. De fleste omhandler innbrudd og innbruddsforsøk, sier politiadvokat Mona Brandmo ved Etterretning- og Vinningsavsnittet ved Majorstua politistasjon i Oslo politidistrikt.

Hun mener saken er den mest omfangsrike de har hatt ved avdelingen.

- Dette er avsløringen av tidenes boligraid, sier politiadvokaten til Dagbladet.

Slik slo de til Politiet peker ut 40-åringen til å være hovedmann bak innbruddene. Mannen er fra Vietnam og soner for tida en tilståelsesdom for en rekke lignende saker. Moss tingrett dømte han til fengsel i to år og fire måneder for til sammen 59 tyveriforhold.

Innbruddene han nå anklages for skal han ha begått mens han ventet på å sone denne dommen.

- Vi mener han etter all sannsynlighet har begått enda flere, men har ikke funnet grunnlag for å tiltale ham for disse, sier Brandmo.

Politiet skisserer følgende modus under innbruddene som skal ha skjedd over hele Østlandet:

- Gjerningsmennene slår til på dagtid ved å bryte opp vindu eller inngangsdør med brekkjern. Er det alarm i huset, er denne revet ned. De roter veldig i husene de bryter seg inn og drar ut alt av skuffer. De har spesielt fokus på soverommet. Dagens innbruddstyver leter sjelden under madrassene til folk, men det gjør disse gjerningsmennene, sier hun.

I alt er det snakk om millionbeløp med alt som er stjålet av kontanter, smykker, elektroniske artikler og skadeverk, ifølge politiadvokaten.

- Noe av gjenstandene er kommet til rette, men dessverre bare en brøkdel, sier hun.

Egen statistikk Etterforskerne har laget en egen statistikk for innbrudd mot fornærmede av asiatisk opprinnelse som de har registrert.

- Det vi ser er at de gangene hovedmannen er utenlands så har det ikke vært boliginnbrudd med samme modus her til lands, sier Brandmo til Dagbladet.

Statistikken vil bli lagt fram under den kommende rettssaken og illustrerer noe hvordan etterforskerne har jobbet.

- Etterforskerne har gjort en kjempejobb med å kartlegge siktedes bevegelser på reise, telefonbruk og andre elektroniske spor. Det er et nitid arbeid, sier politiadvokaten.

Delvis straffskyld Den antatte hovedmannen erkjenner delvis straffskyld i saken.

- Min klient har lagt kortene på bordet for de forholdene han har erkjent å ha vært med på. Han er derimot uenig i omfanget politiet legger til grunn, sier mannens forsvarer, advokat Gøran Møller Christiansen i Advokatfirmaet Elden, til Dagbladet.

Han sier det blir vanskelig å kommentere en eventuell tiltalebeslutning og omfanget av denne før han får sett på den.

Dagbladet har tidligere skrevet at 40-åringen har forklart til politiet at han måtte gjøre innbrudd for å dekke større pokergjeld. Han har forklart at han hadde stor spillegjeld og at han hadde betalingsfrist den 11. april 2013.

Det er dagen før han og de to medsiktede ble pågrepet i forbindelse med et innbruddsforsøk i Askim i Østfold.

32-åringen erkjenner ikke straffskyld, ifølge sin forsvarer, advokatfullmektig Marthe Kvalsvik Rørstad i Advokatfirmaet Steenstrup Stordrange. Ifølge henne har siktede forklart at han har kjennskap til saken og ønsker å samarbeide med politiet.

- Jeg har ikke snakket med min klient den siste tida, men så vidt jeg vet har ikke dette endret seg, sier hun.

29-åringens forsvarer, advokatfullmektig Ida Dahlgren Hanssen i advokatfirmaet Andenæs Aaløkken Veum, sier hennes klient erkjenner straffskyld for to forhold han har vært siktet for.

FORSVARER ANTATT HOVEDMANN: Advokat Gøran Møller Christiansen forsvarer den antatte hovedmannen og sier hans klient erkjenner delvis straffskyld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
FORSVARER ANTATT HOVEDMANN: Advokat Gøran Møller Christiansen forsvarer den antatte hovedmannen og sier hans klient erkjenner delvis straffskyld. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer