Enighet om krisepakke for økonomien:

Dette er avtalen

Permitterte får full lønn til og med dag 20, selvstendig næringsdrivende får sykepenger og antallet dager foreldre kan være hjemme med barn dobles.

16. MARS: Alle partiene på stortinget er nå enige om de første tiltakene for å redde norsk økonomi. Her er de viktigste tiltakene. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Partiene på Stortinget er enige om en krisepakke om økonomien.

- Disse strakstiltakene vil bidra til å unngå konkurser og sikre velferden til de som er hardest rammet, sier Mudassar Kapur, finanspolitisk talsperson i Høyre da enigheten ble presentert i Vandrehallen på Stortinget i morges.

ENIGE: Stortinget er enige om en krisepakke som alle partiene stiller seg bak. Foto: Mats Rønning
ENIGE: Stortinget er enige om en krisepakke som alle partiene stiller seg bak. Foto: Mats Rønning Vis mer

Her er hovedpunktene i avtalen:

Permittering

* Arbeidstakere får full lønn (inntil 6G) i minimum 20 dager fra permittering. Staten dekker fra dag 3 til 20. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt NAV får på plass en teknisk løsning.

* Stortinget ber regjeringen innføre en ordning som sikrer personer en inntekt på minimum 80 prosent av dagpengegrunnlaget opp til 3G og 62,4 prosent av dagpengegrunnlaget over 3G og opp til 6G etter dag 20 i permitteringstiden. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt NAV får på plass en teknisk løsning.

*Inntektsgrensen for å ha rett på dagpenger reduseres til 0,75 G. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt NAV får på plass en teknisk løsning.

* Stortinget ber regjeringen innføre en ordning som sikrer lærlinger som mister lærlingplassen i forbindelse med virusutbruddet en inntektssikring på nivå med lærlingelønnen. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt NAV får på plass en teknisk løsning.

Sykepenger

*Stortinget ber regjeringen redusere arbeidsgiverperioden for betaling av sykepenger knyttet til korona-pandemien reduseres til 3 dager. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt NAV får på plass en teknisk løsning.

*Stortinget ber regjeringen gi selvstendig næringsdrivende og frilansere sykepenger fra dag 3 av fraværet med samme dekningsgrad som etter gjeldende regler. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt NAV får på plass en teknisk løsning.

Omsorgspenger

*Stortinget ber regjeringen doble ordningen med omsorgspenger fra 10 til 20 dager. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt NAV får på plass en teknisk løsning.

*Stortinget ber regjeringen redusere arbeidsgiverperioden for betalingen av omsorgspenger til 3 dager. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt NAV får på plass en teknisk løsning.

* Stortinget ber regjeringen innføre en ordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere som innebærer utbetaling av omsorgspenger fra og med dag 4, etter samme regler som arbeidstakere og med samme dekningsgrad som for sykepenger for selvstendig næringsdrivende. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt NAV får på plass en teknisk løsning.

Selvstendig næringsdrivende og frilansere

* Stortinget ber regjeringen innføre en midlertidig ordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere som nå mister hele eller deler av inntektsgrunnlaget sitt som en følge av korona-pandemien. Disse får en kompensasjon der dekningsgraden er om lag 80 % av gjennomsnitt av siste tre års inntekt begrenset oppad til 6G. Kompensasjonen dekkes fra og med 17. dag etter at inntektsbortfallet inntraff. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt NAV får på plass en teknisk løsning.

*Stortinget ber regjeringen komme tilbake med forslag til ytterligere kompensasjon for dem som er særskilt hardt rammet av konsekvensene av korona-pandemien.

Ekstratiltak for bedrifter og bransjer

Stortinget ber regjeringen:

*Utsette innbetaling av merverdiavgift som forfaller 15. april 2020.

*Utsette innbetaling av den andre terminen for forskuddsskatt for selskaper som forfaller 15. april 2020.

*Redusere lav momssats til 8 prosent. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft fra og med 1. januar 2020.

Stortinget vil utover dette be regjeringen:

*Ta nødvendige initiativ for å sikre kritisk infrastruktur som luftfart.

*Kompensere private flyplasser for bortfall av lufthavnsavgifter. Dette er en midlertidig ordning inntil videre.

*Etablere statlige lånegarantier for alle berørte bransjer.

Sosiale ytelser

* Stortinget ber regjeringen stille aktivitetskrav i sosiale ytelser i bero inntil videre.

*Stortinget ber regjeringen sørge for at tidsavgrensede ytelser, som arbeidsavklaringspenger, får forlenget perioden sin slik at manglende avklaring nå ikke fører til at kvoten på tre år avkortes for mottakerne. Dette er en midlertidig ordning inntil videre. Endringen trer i kraft umiddelbart og utbetalingene skjer så raskt NAV får på plass en teknisk løsning.

Enighet mandag morgen

Avtalen behandles nå formelt i Stortinget. Deler av avtalen skal også opp i Stortinget torsdag og det er også varslet at regjeringen vil legge fram ytterligere tiltak senere.

Etter at finanskomiteen satt sammen til langt på natt, natt til mandag, møttes de parlamentariske lederne i alle partiene på Stortinget for en siste runde med avklaringer 8.15 i morges.

Etter å ha sittet sammen i en drøy halvtime, kom partene ut av møterommet og kunngjorde at de var enige.

- Nå blir hverdagen litt mindre vanskelig for folk, sa Trygve Slagsvold Vedum da de parlamentariske lederne kom ut fra møtet.

Alle partiene står bak enigheten sier Bjørnar Moxnes til Dagbladet.

Opposisjonen har så vidt Dagbladet forstår dannet enn blokk i forhandlingene og regjeringen har stått på den andre siden og det er derfor det har tatt tid å komme til enighet.

.

Dagbladet får bekreftet fra flere hold at Frp, Sp, Ap og SV har hatt en enighet seg imellom siden søndag formiddag.

Dagbladet kommer med mer

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer