Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Dette er avtalene som kan senke oljeprisen kraftig

- Det er ikke utenkelig at det kan skje, men jeg tror ikke på et krakk slik vi fikk ved juletider i 2008, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

OLJEPRISEN: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets ser spennende tider og tror at en avtale med Iran kan senke oljeprisen kraftig. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix
OLJEPRISEN: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets ser spennende tider og tror at en avtale med Iran kan senke oljeprisen kraftig. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Irak samarbeider med Iran om å utfordre det grepet Saudi Arabia har på oljemarkedet gjennom OPEC, skriver The Telegraph.

Iraks intensjoner om å utfordre Saudi kan føre til et dramatisk fall i oljeprisen, hvis sentralregjeringen i Baghdad bestemmer seg for å produsere mer enn den får lov til av OPEC, skriver avisen. Og det kommer signaler om at det kan skje.

- Vi føler at verdens trenger å forsikres om at det er nok drivstoff til å håndtere den økonomiske veksten, uttalte nestsjefen for olje og energi i Irak, Hussain al-Shahristani, på Chatham House Middle East energy conference, skriver avisen.

Han la til at siden verdensøkonomien er uforutsigbar er det også vanskelig å beregne verdens oljeetterspørsel i 2020.

Iran, Irak og vesten? For videre å kunne utfordre Saudi, som i stor grad er lukket for utenlandske oljeselskap, avslørte al-Shahristani også at Baghdad samarbeider med Iran om kontakter i forkant av den mulige opphevelsen av sanksjonene mot landet.

Oljeselskapene er i Irak og sies å stå i kø for å komme inn igjen i Iran så snart sanksjonen oppheves.

- Iran er i kontakt med oss. De ønsker å dele vår erfaringer og kontraktene vi har med oljeselskapene, uttalte al-Shahristani, ifølge The Telegraph.

Irak og Iran kan sammen bli en farlig utfordrer for Saudi. Sammen har de to større oljereserver enn Saudi Arabia og til sammen kan de produsere 12,5 millioner fat om dag.

Bestemmer de seg for å utfordre, med å utnytte denne kapasiteten fullt ut, kan det kanskje forårsake et fall i oljeprisen.

Det er viktigere ting som skjer Ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets produserer Irak nå 3,1 millioner fat om dagen og planen er å øke den til 4 millioner fat i løpet av året.

Et samarbeid mellom Iran og Irak kan ikke utelukkes, men oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets tror ikke et samarbeid mellom Iran og Irak er det som vil slå mest ut i oljeprisen. Han er mer opptatt av forhandlingene mellom vesten og Iran, og utviklingen i Syria.

Kjus forklarer at Iran har uttalt at de vil øke produksjonen til 4 millioner fat selv om det skulle tilsi at oljeprisen stupte til 20 dollar.

- Skulle vesten komme til enighet med Iran, det blir slutt på krigen i Syria og Irak fortsetter å øke produksjonen i henhold til planen, kan vi få et fall i oljeprisen som i 2008, sier Kjus til HegnarOnline.

- Det er ikke utenkelig at det kan skje, men jeg tror ikke på et fall til 36 dollar, slik vi fikk ved juletider i 2008, legger han til.

Kjus tror imidlertid ikke det er mer enn 10 - 20 prosent sannsynlig for at alle de tre brikkene faller på plass samtidig.

- Men det er spennende tider og det har ikke vært diplomatisk kontakt mellom USA og Iran siden 1979, sier han.

Kjus utelukker ikke at en enighet mellom vesten og Iran alene kan senke prisen på WTI-oljen til anslagsvis 80 dollar.

Torsdag ettermiddag ligger Brent-oljen på 108 dollar fatet, mens WTI-oljen ligger rundt 98 dollar fatet.

Flere nyheter
7.000 må gå fra oljeservice-gigant
Tankratene nesten halvert på få dager
Fredly & Co. rykker inn i Hurtigruten

Hele Norges coronakart