Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Dette er bare begynnelsen

Israel lover at Arafat bare har fått en forsmak på hva som er i vente dersom han ikke knuser terroristene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Peres truer med å forlate regjeringen

Aksjonerte mot muslimsk stiftelse

- Umulige krav til Arafat

Nye angrep kan gi regjeringskrise

Israelerne slapp tirsdag raketter og bomber over palestinske sikkerhetsstyrker på Vestbanken og i Gaza. En 15-årig gutt og en politimann omkom og over hundre palestinere er skadd. Tre raketter slo ned 50 meter fra kontoret hvor Yassir Arafat satt og jobbet. Han kom seg til tilfluktsrommet i siste liten fordi hans medarbeidere så kamphelikoptrene komme.

- Meningen var å sende en klar militær beskjed: Vi har fått nok - ta ansvaret og stans terrorismen, sier militær-talsmann general Ron Kitrey.

Han forsikrer at hevnangrepene blir enda verre dersom ikke Arafat tar hånd om terroristene som står bak angrepene på uskyldige israelere. En harmdirrende Yassir Arafat fordømte på det sterkeste hevnangrepene da han i dag ble intervjuet av CNN.

- Ariel Sharon forsøker å ødelegge min mulighet til å stanse terroristene. Han ønsker ikke at jeg skal lykkes, og derfor trapper han opp de militære angrepene på vårt folk, våre byer og hele vårt samfunn. Han ønsker ingen fredsprosess, raser Arafat.

Nattlig krisemøte

Sharon-rådgiver Danny Ayalon fastholder at de ikke forsøkte å treffe Arafat med rakettene.

- Fordi han er ansvarlig for terrorbølgen, måtte vi treffe noe som var nært ham, forklarer Ayalon.

Siden helgas blodige selvmords-aksjoner som Hamas og Islamsk hellig krig har tatt ansvaret for, har de palestinske sikkerhetsstyrkene pågrepet rundt 130 militante palestinere. De forsikrer at disse politiaksjonene fortsetter tross de israelske angrepene.

Dagens angrep kom etter at den israelske regjeringa hadde et nattlig krisemøte. Tross indre uenighet om den knallharde linja, valgte regjeringa å erklære at Arafats regjering er terroristenes støttespillere. Uttalelsen er ment å presse Arafat til å trappe opp terroristjakten ytterligere.

- Dette er ikke en beslutning om å gå til angrep på de palestinske selvstyre-myndighetene, presiserer en regjerings-talsmann.

Bush støtter Sharon

Palestinerne bønnfaller FN og USA om å stanse de israelske hevnangrepene, men foreløpig støtter president Bush statsminister Sharon. Det hvite hus fastholder at Israel har rett til å forsvare seg mot angrep fra terrorister. For å vise solidaritet med israelerne, besluttet USA i dag å sperre økonomiske midler som tilhører organisasjoner tilknyttet Hamas.

- Nettet strammer seg stadig rundt de som støtter terrorisme rundt om i verden. I dag ble det enda strammere, sier president Bush.

Amerikanske myndigheter har gjennomført husransakelser og tatt beslag i kontorene til en muslimsk stiftelse som mistenkes for å støtte den militante palestinske bevegelsen Hamas.

Les mer om den amerikanske støtten til Sharon.

Les mer om israelernes angrep mot Vestbredden og Gaza.

Israels utenriksminister Shimon Peres sier han og arbeiderpartiet kan komme til å forlate regjeringen dersom statsminister Ariel Sharon går inn for å styrte Yassir Arafat.

Les mer om uenigheten som kan splitte den israelske regjeringa.

Israel stiller umulige krav til Yassir Arafat, og de israelske angrepene gjør det enda mer umulig å innfri dem, sier forsker Hilde Henriksen Waage på Fredsforskningsinstituttet.

Les mer om fredsforskeren som mener at israelsk aksjoner ikke gir noen mening.

PÅ HEVNTOKT: Israelske jagerfly slo til mot Gaza og drepte to palestinere og skadde over hundre.Foto: SCANPIX/EPA
BOMBEMÅL: Politistasjonen i Ramallah var en av åtte politimål som ble truffet i Gaza og på Vestbredden i dag.Foto: SCANPIX/REUTERS
VISER INGEN NÅDE: Statsminister Ariel Sharon smiler under et møte med israelske militærledere nær Ramallah.Foto: SCANPIX/AP
LØPER FOR LIVET: Palestinske skolebarn løp i dekning da jagerflyene angrep i Gaza. Flere titalls unge ble skadd - en 15-åring døde.Foto: SCANPIX/AP
JERNRING: En israelsk stridsvogn passer på i Nablus på Vestbredden. Israelerne har ødelagt Arafats helikopter og ødelagt rullebanen i Gaza for å hindre presidenten i å reise utenlands.Foto: SCANPIX/AP
SKADD I RAKETT-ANGREP: En palestinsk skoleelev blir båret inn på sykehuset i Gaza etter at F-16-flyene hadde angrepet en politistasjon i området han befant seg.Foto: SCANPIX/AP
KRIG: Israelerne har erklært krig mot terrorismen og angriper palestinske sikkerhets-styrker som de mener er terror-organistasjoner. Her velter røyken opp fra hovedkvarteret til de palestinske sikkerhets-styrkene i Gaza.Foto: SCANPIX/REUTERS
Hele Norges coronakart