Krigen i Ukraina

- Dette er bare begynnelsen

Det amerikanske våpensystemet HIMARS forandrer måten Ukraina driver krigføring på. - Dette er bare begynnelsen, advarer ukrainerne.

FORANDRER KRIGEN: Ukrainerne kan nå nye mål med det amerikanske våpensystemet. De er presise ned til ti meter, og har en rekkevidde på rundt åtte mil. Her fra det som skal vise de ukrainske styrkene avfyre HIMARS i slutten av juni. Foto: Pavlo Narozhnyy / REUTERS / NTB
FORANDRER KRIGEN: Ukrainerne kan nå nye mål med det amerikanske våpensystemet. De er presise ned til ti meter, og har en rekkevidde på rundt åtte mil. Her fra det som skal vise de ukrainske styrkene avfyre HIMARS i slutten av juni. Foto: Pavlo Narozhnyy / REUTERS / NTB Vis mer
Publisert

Da den russisk-kontrollerte Antonivskij-brua ved Kherson ble ødelagt av ukrainerne onsdag, skal HIMARS ha blitt brukt.

- HIMARS sto for et nytt, kraftig slag mot en av de to bruene over Dnipro, ei bru som brukes av invasjonshæren til store styrkeoverføringer, skrev den ukrainske presidentrådgiveren Anton Herasjtsjenko i en uttalelse.

Torsdag morgen bekrefter britisk etterretning angrepet.

- Utrolig viktige framover

USA har hittil lovet leveranser av 16 HIMARS-våpensystemer til landet.

Hovedlærer i etterretning ved stabsskolen, Tom Røseth, sier til Dagbladet at slike gir ukrainerne en kapasitet som de vil trenge framover.

- Ukrainerne har tapt mye av materiellet sitt, og det de hadde var ikke langtrekkende slik som disse rakettsystemene. Derfor er de utrolig viktige i tiden framover, gitt at de får nok systemer og nok ammunisjon. Uten det vil de falle ytterligere på defensiven.

HIMARS: Ukraina har bedt om flere leveranser av det amerikanske våpensystemet, som de omtaler som en «game changer». Bilde fra en militær utstilling, mars 2022. Foto: Fayez Nureldine / AFP
HIMARS: Ukraina har bedt om flere leveranser av det amerikanske våpensystemet, som de omtaler som en «game changer». Bilde fra en militær utstilling, mars 2022. Foto: Fayez Nureldine / AFP Vis mer

Russlands utenriksminister, Sergej Lavrov, sa tidligere i juli at russernes planer har blitt påvirket som følge av leveransen av vestlige våpen, og viser blant annet til USAs leveranse av HIMARS.

- Russlands geografiske mål kommer til å endre seg ytterligere hvis Vesten fortsetter å «pumpe» våpen inn i Ukraina, sa han.

Dette vil de brukes til

Russerne har artilleri som når 20 til 40 kilometer, ifølge Røseth, mens HIMARS har en rekkevidde på 80 kilometer - litt avhengig av hvilken ammunisjon som brukes.

- Mellom 80 og 85 kilometers rekkevidde er sannsynligvis det ukrainerne har fått av amerikanerne, sier han.

Røseth sammenlikner det med å bokse:

- Har du lange hender, kan du bokse uten at de andre er borti deg. Disse våpensystemene skal ta de bakre rekkene til russerne, slå ut kommando- og ammunisjonssentre, petroleumslager og andre viktige mål.

Tidligere i juli hevdet den ukrainske forsvarsministeren at HIMARS allerede hadde skapt endringer ved frontlinjene.

- Bare begynnelsen

Utplassering av disse systemene skal ha begynt i slutten av juni, og Ukrainas 72. mekaniserte brigade publiserte tidligere i måneden et kart på meldingstjenesten Telegram, av det som angivelig skal vise 14 HIMARS-angrep.

I innlegget advarer de om at «dette er bare begynnelsen».

HIMARS-systemene har satellittstyrte systemer, som er presise helt ned til ti meter. Ifølge Røseth vil de ukrainske soldatene trenge minst to til fire ukers opplæring på systemene.

KHARKIV: Ukrainske styrker skal ha bombet og jevnet et russisk ammunisjonslager med jorden i Kharkiv-regionen den 26. juli. Video: Kameraone / Dagbladet TV Vis mer

Frankrike har tidligere sendt artilleriraketter av typen Caesar til Ukraina. De har en rekkevidde på 40 til 60 kilometer. I tillegg har Norge, via Storbritannia, levert våpensystemet MLRS M270, som er rakettartilleri plassert på en beltedreven vogn med rekkevidde på rundt 60 kilometer

- De har litt kortere rekkevidde enn amerikanske HIMARS, men har dobbelt så mange raketter. Alle disse tre systemene er utrolig viktige for ukrainerne, de gir lang rekkevidde som kan slå ut viktige russiske mål.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer